Jordanian kuningasperhe säteilee perheonnea - kuningatar Rania on ylpeä äiti

Kuningas Abdullah II ja kuningatar Rania ovat tuttu näky Euroopan kuninkaallisissa juhlissa, mutta millainen on heidän johtamansa Jordanian kuningasperhe?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jordanian kuningasperhe juhli hiljattain perheen kuopuksen prinssi Hashemin valmistujaisia.

Kuningas Abdullah II ja kuningatar Rania ovat tuttu näky Euroopan kuninkaallisissa juhlissa, mutta millainen on heidän johtamansa Jordanian kuningasperhe?
Teksti:
Mikaela Larsson

Jordanian kuningasperhe on ajankohtainen tänä keväänä, sillä kuningas Abdullah II:n ja kuningatar Ranian perheessä on riittänyt kuninkaallista häähumua jopa kaksien häiden verran.

Jordanian kuningasperhe

Kuningas Abdullah (s. 1962) on hallinnut maataan vuodesta 1999. Hallitsijasuku on vanha, sillä heitä pidetään itsensä profeetta Muhammedin jälkeläisinä. Nyky-Jordaniaa he ovat hallinneet noin 100 vuoden ajan.

Abdullah nousi valtaan isänsä kuningas Husseinin kuoltua. Hänen äitinsä on Husseinin toinen vaimo, englantilaissyntyinen prinsessa Muna. Hussein oli elämänsä aikana neljästi naimisissa, ja avioliitoista syntyi yhteensä 11 lasta, joten prinssejä ja prinsessoja on runsaasti.

Vuonna 1993 Abdullah tapasi Rania Al-Yassinin (s. 1970). Kuwaitissa syntynyt Rania opiskeli yliopistossa liikkeenjohtoa ja työskenteli pankissa ja teknologia-alalla ennen avioliittoaan. Pari avioitui vain joitakin kuukausia ensitapaamisen jälkeen, mutta liitto on kestänyt. 

Kuningasparilla on neljä lasta: kruununprinssi Hussein (s. 1994), prinsessa Iman (s. 1996), prinsessa Salma (s. 2000) ja prinssi Hashem (s. 2005). Perhe on tärkeä, ja kuningatar Rania julkaisee sosiaalisessa mediassa mielellään katraansa kuulumisia, kuin kuka tahansa ylpeä äiti. Viime aikoina juhlittavaa onkin riittänyt.

View this post on Instagram

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Prinsessa Iman meni maaliskuussa naimisiin, ja perheen nuoremmat lapset ovat juhlineet vastikään merkittäviä etappeja koulumaailmassa: prinsessa Salma sai arkeologian kandidaattiopinnot päätökseen, prinssi Hashem puolestaan valmistui lukiosta.

Tällä viikolla torstaina 1. kesäkuuta perhe juhlii kruununprinssi Husseinin häitä. Morsian on saudisyntyinen arkkitehti Rajwa Al-Saif, joka on sukua Saudi-Arabian kuningasperheelle. 

Kuningaspari on ottanut lastensa puolisot lämpimästi vastaan. Rania emännöi viikko sitten miniänsä kunniaksi perinteistä hennajuhlaa, ja kuvaili puheessaan Rajwan olevan hänelle kuin oma tytär.

Kuningatar Rania on moderni vaikuttaja

Jordanian kuningattarena Rania on tunnettu yhteiskunnallinen vaikuttaja, jolla on sosiaalisessa mediassa kymmeniä miljoonia seuraajia. Virallisten edustustehtävien rinnalla hän edistää monenlaisia asioita, esimerkiksi naisten ja lasten asemaa.

Rania on edistänyt jo pitkään kulttuurien ja uskontojen välistä suvaitsevaisuutta. Modernisti omalla Youtube-kanavallaan hän on murtanut muslimeihin ja arabeihin liittyviä ennakkoluuloja. Kuningatar on tehnyt yhteistyötä myös YK:n järjestöjen kanssa.

Rania on hyvissä väleissä monien kuninkaallisten kollegoidensa kanssa. Viime syksynä hän osallistui Tanskan kruununprinsessa Maryn ja Belgian kuningatar Mathilden kanssa Britannian kuningatar Camillan vastaanotolle, jonka teema oli naisiin kohdistuva väkivalta. Eurooppalaisia kuninkaallisia nähdään myös kruununprinssi Husseinin häävieraiden joukossa.

View this post on Instagram

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Kuningasperheen sisäinen valtataistelu

Jordanian kuningasperhe on naapurimaihinsa verrattuna melko vapaamielinen, mutta hovi poikkeaa monin tavoin eurooppalaisista vastineistaan.

Euroopassa valta on pitkälti seremoniallista, mutta kuningas Abdullahilla on merkittävästi sananvaltaa Jordanian päätöksenteossa. Levottomassa Lähi-idässä hovi on profiloinut kuningasta rauhan ja vakauden puolustajana, joka on julkaissut jopa kirjan näkemyksistään Arabien-Israelin konfliktin ratkaisusta.

Lue myös: Luxemburgin suurherttuaperhe valmistautuu iloisiin perhetapahtumiin – suurherttuatar Maria Teresan skandaali varjostaa julkikuvaa

Pinnan alla kuningashuoneessa kytee kuitenkin sisäinen valtataistelu. Yksi jordanialainen erikoisuus liittyy nimittäin kruununperimykseen. Kruunu periytyy oletusarvoisesti kuninkaan vanhimmalle pojalle, mutta hallitsija voi vaihtoehtoisesti nimittää seuraajakseen jonkun toisen miespuolisen sukulaisensa.

Kuningas Abdullahista tuli kruununprinssi vasta viikkoja ennen isänsä kuolemaa, sillä kuningas Hussein oli pitänyt omaa veljeään perijänään vuosikymmenten ajan. Vastaavasti Abdullah nimitti isänsä toiveen mukaisesti omaksi perijäkseen nuoremman velipuolensa prinssi Hamzahin.

Hamzahin kerrotaan olleen kuningas Husseinin suosikkipoika, jonka äiti, nykyinen leskikuningatar Noor, oli tämän suosikkivaimo. Vuonna 2004 Abdullah kuitenkin muutti mieltään ja teki omasta pojastaan Husseinista (alla kuvassa) kruununprinssin.

View this post on Instagram

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Järjestely on aiheuttanut valtataistelua, jossa panokset ovat kovat: asema, valta ja suvun omaisuus. Kuningatar Ranian ja leskikuningatar Noorin huhutaan olevan vastakkain, kun molemmat haluavat oman poikansa valtaistuimelle.

Vuonna 2021 prinssi Hamzahin epäiltiin juonivan kuningasta vastaan. On epäselvää, pitivätkö syytteet täysin paikkaansa, mutta kapinointia ei katsottu hyvällä. Hamzahin perheineen uskotaan olevan edelleen kotiarestissa. Tällaista tosielämän draamaa ei Euroopan hoveissa enää nähdä.

X