Luxemburgin suurherttuaperhe valmistautuu iloisiin perhetapahtumiin - suurherttuatar Maria Teresan skandaali varjostaa julkikuvaa

Luxemburgin kuninkaallinen perhe on nauttinut viime vuosina perheonnesta, ja sama trendi jatkuu myös tänä vuonna. Positiivista julkisuutta rikkoo kuitenkin suurherttuatar Maria Teresan käytökseen kohdistuvat vakavat syytökset.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luxemburgin suurherttuaperhe toivottaa tervetulleeksi kaksi uutta perheenjäsentä kevään aikana.

Luxemburgin kuninkaallinen perhe on nauttinut viime vuosina perheonnesta, ja sama trendi jatkuu myös tänä vuonna. Positiivista julkisuutta rikkoo kuitenkin suurherttuatar Maria Teresan käytökseen kohdistuvat vakavat syytökset.
Teksti:
Mikaela Larsson

Luxemburgin suurherttuaperhe valmistautuu parhaillaan vastaanottamaan peräti kaksi uutta perheenjäsentä.

Syyskuussa perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie tiedottivat saavansa toisen lapsensa huhtikuussa. Parin esikoinen prinssi Charles täyttää toukokuussa kolme vuotta.

Marraskuussa puolestaan kerrottiin suurherttua Henrin, 67, ja suurherttuatar Maria Teresan, 66, ainoan tyttären prinsessa Alexandran kihlautuneen miesystävänsä Nicolas Bagoryn kanssa. Siviilivihkimien järjestetään 22. huhtikuuta Luxemburgissa, ja kirkolliset häät pidetään viikkoa myöhemmin Ranskan Rivieralla, missä perheellä on kesäpaikka.

Iloiset perheuutiset ovat epäilemättä tervetulleita, sillä otsikoissa on viime vuosina ollut hovin ilmapiiriin ja suurherttuatar Maria Teresan käytökseen kohdistuneet syytökset.

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa ovat olleet naimisissa jo yli 40 vuotta. © Maison du Grand-Duc/Marion Dessard

Luxemburgin suurherttuaperhe nauttii perhe-elämästä kiireisen arjen keskellä

Kuubalaissyntyinen Maria Teresa Mestre y Batista tapasi Luxemburgin silloisen kruununperijän Henrin vuonna 1975 heidän opiskellessaan Sveitsissä.

Pari rakastui nopeasti ja meni naimisiin opintojen päätyttyä ystävänpäivänä 1981.

Henrillä ja Maria Teresalla on viisi lasta: perintösuurherttua Guillaume, (s. 1981), prinssi Félix (1984), prinssi Louis (s. 1986), prinsessa Alexandra (s. 1991) ja prinssi Sébastien (s. 1992). Perintösuurherttuaparin pian syntyvä vauva on Henrin ja Maria Teresan kuudes lapsenlapsi.

Suurherttuapari nauttii isovanhempien roolista ja puuhastelee mielellään lastenlasten kanssa aina tilaisuuden tullen.

Lue myös: Tältä näyttää kuninkaallinen vuosi 2023

Suurherttua Henri on ollut vallassa yli 20 vuotta. Hänen isänsä suurherttua Jean jäi eläkkeelle vuonna 2000 tehdäkseen tilaa seuraavalle sukupolvelle.

Luxemburgin suurherttuaperhe viettäää kesäisin yhdessä aikaa Ranskan Rivieralla suvun kesäpaikassa.

Suurherttuapari kesällä 2021 lastenlastensa kanssa. © Maison du Grand-Duc/Marion Dessard

Kuninkaalliset velvollisuudet ovat pitäneet kiireisinä, mutta perhekeskeinen pari on kertonut pyrkineensä aina priorisoimaan lastensa kanssa vietettyä aikaa. Lapsia ei jätetty hoitajien kasvatettaviksi, ja suurherttuatar on kehunut miehensä olleen isänä ”aikaansa edellä” ja hoitaneen yöherätyksiä ja vieneen lapsia metsäretkille.

Lasten aikuistuessa perhe on hajaantunut ympäri Eurooppaa, mutta suurherttuapari nauttii isovanhempien roolista ja puuhastelee mielellään lastenlasten kanssa aina tilaisuuden tullen. Kesäisin suku kokoontuu yhdessä Ranskaan perheen kesäpaikkaan.

Suurherttuatar Maria Teresa kohun keskellä

Iloisista perhetapahtumista huolimatta Luxemburgin suurherttuaperhe on ollut viime vuosina myrskyn silmässä, kun hovin huono työilmapiiri ja suurherttuatar Maria Teresan ongelmallinen käytös nousivat otsikoihin muutama vuosi sitten.

Maria Teresan oli huhuttu jo aiemmin olevan hankala persoona, ja tammikuussa 2020 julkaistu maan pääministerin tilaama raportti toi väitteille pohjaa. Raportin mukaan hovissa vallitsi ”pelon ilmapiiri”.

Henkilöstöhallinnon ongelmien mittakaava oli poikkeuksellinen: noin 110 työntekijästä noin puolet irtisanoutui tai erotettiin vuosien 2014-2019 aikana. Raportin mukaan suurherttuatar Maria Teresa käytti merkittävää valtaa rekrytoinnissa ja muussa hänelle kuulumattomassa päätöksenteossa.

Suurherttuatar Maria Teresan rooli hovissa on herättänyt huolta. © Maison du Grand-Duc/Emanuele Scorcelletti

Suurherttua Henri puolusti vaimoaan julkisesti syytöksiltä, mutta antoi kuitenkin tukensa raportin vaatimille uudistuksille. Hovissa viime vuosina tehdyt organisaatiomuutokset ovat tuoneet selkeyttä hovin johtamiseen, lisänneet läpinäkyvyyttä ja rajanneet suurherttuattaren valtaa hovin johtamisessa.

Raportin mukaan hovissa vallitsi ”pelon ilmapiiri”.

Uusi organisaatio pyrkii nyt korostamaan suurherttuan perustuslaillista roolia valtionpäänä. Suurherttuapari ei ole ilahtunut muutoksesta, ja Maria Teresa on kutsunut yritystä ”poistaa” hallitsijan puolison rooli misogyyniseksi.

Tilanne hovissa vaikutti menneen parempaan suuntaan, mutta joulukuussa 2022 maan media raportoi suurherttuattaren ja hovin työntekijän välillä tapahtuneesta sanallisesta riidasta. Tapauksen seurauksena kyseinen työntekijä siirrettiin lehtitietojen mukaan omasta toiveestaan toisiin tehtäviin.

Perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie ovat olleet naimisissa jo 10 vuotta. Parin toinen lapsi syntyy tänä keväänä. © Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

Skandaalin myötä maassa on väläytelty vallanvaihdon mahdollisuutta, mutta juuri perheensä perustanut perintösuurherttuapari tuskin haluaa vielä hypätä hallitsijaparin rooliin.

Kuninkaalliset häät ja vauva tuovat kaivattua positiivista julkisuutta vaikeiden vuosien jälkeen, mutta suurherttuaparin julkikuva on kärsinyt hoviskandaalista pahasti. Nähtäväksi jää, unohtuuko poikkeuksellinen mainehaitta ikinä.

X