Näin kuningas Kaarle Kustaata juhlittiin Tukholmassa - 5 kiinnostavaa yksityiskohtaa viikonlopulta

Kuninkaallista elämää nostaa esiin kiinnostavia yksityiskohtia Tukholman kuninkaallisesta juhlahumusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia ajoivat hevosvaunuissa Tukholman keskustan läpi.

Kuninkaallista elämää nostaa esiin kiinnostavia yksityiskohtia Tukholman kuninkaallisesta juhlahumusta.
Teksti:
Mikaela Larsson

Valtakautensa 50-vuotispäivää viettäneen Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan juhlat olivat kuninkaallisen loiston taidonnäyte, joka sai myös kansalaiset liikkeelle.

Huomasitko nämä viisi yksityiskohtaa juhlallisuuksista?

Kuninkaallinen juhlahumu valtasi Tukholman. © Clément Morin / Kungl. Hovstaterna

Tunteikkaat muistamiset

Perjantain juhlaillallisella kuningas piti tervetuliaispuheen, jossa hän muisti myös puolisoaan kuningatar Silviaa. “Parempaa elämänkumppania en olisi koskaan voinut saada”, kuningas lausui.

Illan aikana kuultiin myös kruununprinsessa Victorian puhe, joka sai Silvian pyyhkimään silmänurkkiaan. Kruununprinsessa vertasi puheessaan isänsä luontorakkautta ja erätaitoja hallitsijan rooliin maan johdossa sekä kuninkaallisen kulttuuriperinnön vaalijana.

”Rakas isä, Sinulla on vahva sisäinen kompassi, joka johtaa sinua. Tiedät, että maisema muuttuu ajan myötä: vanhat kartat eivät aina pidä paikkaansa. Silloin täytyy valita toinen reitti – tärkeintä on pitää vakaa kurssi. – – Sinun kanssasi on turvallista kulkea säässä kuin säässä. Usein auringonpaisteessa. Mutta myös sateessa, tuulessa ja lumessa. Säästä huolimatta, suunta on sinulle selvä.”

Kruununprinsessa Victoria piti juhlapuheen isälleen. © Clément Morin / Kungl. Hovstaterna

Rajattu vierasjoukko

Suuriin kuninkaallisiin juhliin kutsutaan tavallisesti vieraita kaikista Euroopan kuningashuoneista. Valtakauden suuret merkkipäivät juhlitaan kuitenkin usein pienemmällä porukalla, ja Tukholmaan saapuikin ulkomaisia vieraita tällä kertaa vain Pohjoismaista.

Tanskaa edustivat kuningatar Margareeta, kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary sekä Margareetan sisar Kreikan ex-kuningatar Anne-Marie. Norjasta paikalla nähtiin kuningas Harald ja kuningatar Sonja sekä kruununprinssi Haakon. Suomea ja Islantia edustivat presidenttiparit.

Vuosi sitten myös Tanskassa kuningatar Margareetan valtakauden 50-vuotisjuhlallisuuksissa nähtiin lähisuvun lisäksi vain pohjoismaisia vieraita.

Isäntäperhe ja pohjoismaiset arvovieraat seurasivat perjantaina vahdinvaihtoa kuninkaanlinnan parvekkeelta. © Mikaela Larsson

Kaarle Kustaan juhlat noudattivat perinteitä – kuninkaallinen soutuvene on Ruotsin hovin erikoisuus

Kuningas Kaarle Kustaa on maansa historian ensimmäinen “kultajuhlaa” viettänyt monarkki, mutta ihan tyhjästä ei juhlaohjelmaa tarvinnut keksiä, sillä hovilla on vankkoja perinteitä.

Esimerkiksi Te Deum -kiitosjumalanpalvelus, vahdinvaihto, kuningasperheen parvekenäyttäytyminen, vaunukulkue läpi Tukholman, lentokoneiden juhlava ylilento sekä juhlakonsertti olivat monista kuninkaallisista juhlista tuttua kauraa.

Lue myös: Näin kuningas Kaarle Kustaa nousi valtaan 50 vuotta sitten – nuori kuningas peri kruunun isoisältään

Ruotsin kuningashuoneen erikoisuuksiin kuuluu 100-vuotias näyttävä Vasaorden-soutuvene, jolla kuningaspari taittoi osan lauantain juhlakulkueesta.

Alkuperäinen 1700-luvun vene tuhoutui tulipalossa vuonna 1921, minkä jälkeen siitä valmistettiin alkuperäispiirustusten mukainen kopio. Vasaorden on näyttävä kulkupeli, jota käytetään valituissa tilaisuuksissa, kuten kuningasparin ja kruununprinsessaparin häissä.

Lauantaina kuningaspari matkusti myös kuninkaallisella Vasaorden-soutuveneellä. © Clément Morin / Kung. Huset

Kreikan kuningatar Anne-Marien koskettava tiaravalinta

Kaarle Kustaan juhlat olivat myös kuninkaallisen pukuloiston juhlaa, ja perjantain illallisella nähtiinkin iltapukuja ja tiaroja. Illan emäntä kuningatar Silvia sekä vierailevat kuningattaret Margareeta ja Sonja kantoivat kukin kokoelmiensa merkittävimpiä tiaroja.

Kreikan kuningatar Anne-Marien kokoelmaan kuuluu suurempiakin tiaroja, mutta hänen perjantaina kantamansa kierrekuvioinen timanttitiara oli koskettava valinta juuri tähän juhlaan – se nimittäin kunnioitti kuningattaren ruotsalaisia sukujuuria.

Kreikan kuningatar Anne-Marien tiaravalinta kunnioitti hänen ruotsalaisia sukujuuriaan. © Hanne Juul / Aller Foto & Media

Tiara kuului alkujaan Ruotsin kruununprinsessa Margaretille, joka oli kuningas Kustaa VI Aadolfin ensimmäinen vaimo ja näin ollen Anne-Marien, kuningatar Margareetan ja kuningas Kaarle Kustaan isoäiti. Tiara oli yksi kruununprinsessan häälahjoista vuonna 1905.

Margareta kuoli vain 38-vuotiaana vuonna 1920, jolloin tiaran peri hänen ainoa tyttärensä, Tanskan tuleva kuningatar Ingrid, joka puolestaan testamenttasi tiaran aikanaan nuorimmalle tyttärelleen Anne-Marielle. Tiaralla on erityinen asema suvussa, sillä kuningatar Ingridin kaikki tyttäret ja tyttärentyttäret ovat kantaneet sitä hääpäivinään.

Lue myös: Ruotsin kuninkaallinen hääpäivä on 19.6. – tunnetko kaikki samana päivänä avioituneet kuninkaalliset parit?

Hagan kuninkaallinen hautausmaa poikkeuksellisesti auki yleisölle

Kuningas Kaarle Kustaan juhlapäivä oli samalla myös kuningas Kustaa VI Aadolfin kuoleman vuosipäivä. Ruotsin ja Tanskan kuninkaalliset pitivät perjantaiaamuna yksityisen muistohetken isoisänsä haudalla, minkä jälkeen Hagan kuninkaallinen hautausmaa oli poikkeuksellisesti auki yleisölle.

Kaarle Kustaan juhlat tarjosivat myös mahdollisuuden vierailla Hagan kuninkaallisella hautausmaalla.
Hagan kuninkaallinen hautausmaa sijaitsee vehreällä puistoalueella lähellä merta. © Mikaela Larsson

Noin 100 vuotta sitten suvun perinteinen hautapaikka Riddarholmenin kirkko oli käynyt ahtaaksi, ja kun kruununprinsessa Margaret vielä toivoi tulevansa haudatuksi luontoon, Hagan puistoon suunniteltiin uusi hautausmaa. Haga on tällä hetkellä yhteensä 14 Bernadotten suvun jäsenen viimeinen leposija.

Vehreä hautausmaa on tavallisesti auki vain kesätorstaisin muutaman tunnin ajan kerrallaan, joten juhlaviikonloppu tarjosi oivan tilaisuuden vierailulle. Paikalla kävikin runsaasti kaikenikäisiä kansalaisia.

X