Kuningatar Elisabetin kuolema: suruajan 5 koskettavinta hetkeä

Britanniassa on siirrytty takaisin arkielämään, kun kuningatar Elisabetin kuolemasta alkanut kansallinen suruaika on päättynyt. Seuran Kuninkaallista elämää -blogi kertaa suruajan koskettavimmat hetket.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningatar Elisabetin kuolema käynnisti kansallisen suruajan, joka päättyi valtiollisiin hautajaisiin.

Britanniassa on siirrytty takaisin arkielämään, kun kuningatar Elisabetin kuolemasta alkanut kansallinen suruaika on päättynyt. Seuran Kuninkaallista elämää -blogi kertaa suruajan koskettavimmat hetket.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Kuningatar Elisabetin kuolema syyskuun 8. päivänä on ollut viime viikkojen suuri puheenaihe. Hallitsijan poismeno käynnisti Britanniassa kansallisen suruajan, joka päättyi kuningattaren valtiollisiin hautajaisiin 19. syyskuuta.

Kuningattaren viimeinen matka lopulliseen hautapaikkaansa oli pitkä, monivaiheinen ja perinteiden ohjaama, mutta kaiken seremoniallisuuden keskellä todistimme myös monia aidosti koskettavia hetkiä.

1. Prinsessa Anne saattamassa äitinsä arkkua

Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin ainoa tytär prinsessa Anne oli äitinsä vierellä tämän viimeisen vuorokauden ajan. Juuri Annella olikin tärkeä rooli suru-uutista seuranneina päivinä: hän nimittäin saattoi kuningattaren arkun Balmoralin linnasta Lontooseen.

Ajomatka Balmoralista Edinburghiin kesti peräti kuusi tuntia. Sieltä arkku kuljetettiin lentäen Lontooseen. ”On ollut kunnia ja etuoikeus saattaa äitiäni hänen viimeisillä matkoillaan”, prinsessa Anne kirjoitti myöhemmin hovin julkaisemassa lausunnossa. Äiti ja tytär tiedettiin läheisiksi, ja heitä yhdisti muun muassa rakkaus hevosiin.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

2. Lastenlasten vartio

Kuningatar Elisabetin arkku lepäsi ennen hautajaisia Westminsterin palatsissa, jossa kansalaisilla oli mahdollisuus käydä jättämässä hyvästit hallitsijalleen. Tänä aikana kuningattaren lapset ja myöhemmin lapsenlapset kävivät vartioimassa äitinsä ja isoäitinsä arkkua erityisessä kunniavartiossa.

Monesti juuri isovanhemmat pitävät sukua kasassa, ja näiden kuoleman jälkeen esimerkiksi sukujuhlat eivät ehkä ole entisellään. Britannian kuninkaalliset serkukset ovat syntyneet suurella ikähaarukalla, minkä lisäksi suvun sisäisiä välirikkoja on puitu julkisuudessa runsaasti viime vuosina.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Siinä he kaikki kahdeksan – Peter Phillips, Zara Tindall, prinssi William, prinssi Harry, prinsessa Beatrice, prinsessa Eugenie, lady Louise ja Severnin varakreivi James – kuitenkin olivat hetken aikaa yhdessä kunnioittamassa yhteistä isoäitiään, joka sattui olemaan Britannian kuningatar.

Tätä lastenlasten vartiota seurasivat sivummalta ainoastaan prinssi Edward ja kreivitär Sophie, sillä heidän kuopuksensa James on vasta 14-vuotias. Muuten puolisot ja muu suku oli jätetty kotiin, mikä teki hetkestä vielä erityisemmän.

Siinä he kaikki kahdeksan kuitenkin olivat hetken aikaa yhdessä kunnioittamassa yhteistä isoäitiään.

3. Tanskan kuningatar Margareeta suremassa ystäväänsä

Tanskan kuningatar Margareeta ja kuningatar Elisabet olivat hyviä ystäviä, joiden elämäntarinoita yhdisti moni asia. Ei siis ihmekään, että Elisabetin kuolema kosketti tämän tanskalaista kuningatarkollegaa syvästi.

Margareetan oli määrä viettää valtakautensa 50-vuotisjuhlaa vain muutama päivä kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen. Suru-uutisen myötä Margareeta kuitenkin pienensi juhliaan ja perui osan ohjelmasta.

Margareeta tietysti osallistui ystävänsä hautajaisiin, ja matkusti Lontooseen jo edellisenä päivänä. Westminsterin palatsissa käydessään kuningatar näytti suorastaan murtuneelta ja niiasi syvään rakkaan ystävänsä arkulle. Elisabetin kuoltua Margareeta on nyt maailman ainoa hallitseva kuningatar.

Lue myös: Kuningatar Elisabet ja kuningatar Margareeta istuvat tiukasti valtaistuimillaan – Nämä asiat yhdistävät arvostettuja voimanaisia

4. Kuningas Charles menetti hermonsa kynän vuoksi

Valtakautensa ensimmäisinä päivinä kuningas Charlesista levisi video, jossa tuore kuningas on vieraskirjan ääressä Pohjois-Irlannissa vieraillessaan. Ensin Charles kirjoitti väärän päivämäärän, minkä jälkeen kuninkaan sormet tuhriintuivat mustetta vuotavan kynän takia. ”En voi sietää tätä perhanan kapistusta”, kuningas puuskahti turhautuneena.

Videopätkä levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa, ja muutama päivä myöhemmin Walesissa yleisöä tervehtineelle Charlesille ojennettiin väkijoukosta lahjaksi uusi kynä. Kuningas näytti ensin hämmentyneeltä, mutta purskahti sitten nauruun.

Kynävideo nauratti monia, mutta nettikansa tunsi myös sympatiaa Charlesia kohtaan. Äidin kuolema ja hallitsijaksi nouseminen ovat isoja muutoksia, ja Charles ei ensimmäisinä päivinä saanut juuri yksityisyyttä surun keskellä. Moni olisi menettänyt hermonsa jo aikaisemmin, Twitterissä tuumittiin.

5. Kuningatar Elisabetin poni ja corgit Windsorissa

Kuningatar Elisabetin hautajaispäivänä Windsorissa nähtiin kolme ”erityisvierasta”. Kuningattaren suosikkiponi Emma sekä corgit Muick ja Sandy seurasivat, kun heidän emäntänsä arkku kuljetettiin Pyhän Yrjön kappeliin.

Emma-ponin satulaan oli sidottu kuningattaren huivi, jolla tämä suojasi päätään ratsastaessaan. Kuningattaren kerrotaan ratsastaneen vielä muutama kuukausi ennen kuolemaansa.

Corgit saavat uuden kodin prinssi Andrew’n ja tämän ex-vaimon herttuatar Sarahin luota.

Myös prinssi Philipin hautajaisissa viime vuonna nähtiin edesmenneen prinssin poni.

View this post on Instagram

A post shared by Euromaxx (@dw_euromaxx)

X