Kuninkaalliset kirjailijat - nämä tutut kasvot ovat julkaisseet kirjoja

Omaelämäkertoja, lastenkirjoja, etikettiopas… Tunnetko nämä tutut kuninkaalliset kirjailijat?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yllättävän moni kuninkaallinen on kokeillut siipiään myös kirjailijana. Kuvituskuva.

Omaelämäkertoja, lastenkirjoja, etikettiopas… Tunnetko nämä tutut kuninkaalliset kirjailijat?
Teksti:
Mikaela Larsson

Kruunupäistä tunnetusti kirjoitetaan paljon kirjoja, mutta moni heistä on tarttunut itsekin kynään (tai nykyään pikemminkin näppäimistöön). Sain hiljattain lukijakysymyksen aiheesta, joten nyt teemme pienen katsauksen tähän: keitä ovat hovien kuninkaalliset kirjailijat?

Moni varmasti ajattelee ensimmäiseksi julkisuuden henkilöiden yleisesti suosimia elämäkertoja ja lastenkirjoja. Kuninkaallisten kynäilemät teokset edustavat kuitenkin yllättävän laajaa genrekirjoa.

Tässä postauksessa keskityn teoksiin, joissa kuninkaallinen on merkitty kirjan päätekijöihin. En siis ole ottanut mukaan kirjoja, joihin he ovat osallistuneet vain esipuheen muodossa. Postaus keskittyy nykykuninkaallisiin.

Kuninkaalliset kirjailijat omaelämäkertureina

Prinssi Harryn omaelämäkerta Varamies lienee kaikille tuttu ainakin nimeltä. Vuonna 2022 omaelämäkertansa julkaisi brittihovissa Kentin herttua prinssi Edward, edesmenneen kuningatar Elisabetin serkku. A Royal Life syntyi yhteistyössä kirjailija Hugo Vickersin kanssa.

Prinssi Edwardin käly Kentin prinsessa Michael, omalta nimeltään Marie-Christine puolestaan on muistellut nuoruuttaan vuonna 2017 julkaistussa teoksessaan A Cheetah’s Tale.

Omaelämäkerrallisia teoksia ovat julkaisseet myös mm. Jordanian entinen kuningatar Noor vuoden 2005 kirjassaan Leap of Faith: Memoirs of an Unexpected Life sekä Norjan prinsessa Märtha Louise vuoden 2017 kirjassaan Herkäksi syntynyt.

Lue myös: Prinssi Harryn elämäkerrassa brittikuninkaalliset kilpailevat ja juonittelevat toisiaan vastaan – 5 väitettä Harryn kirjasta

Norjan kuningas Harald puhui kirjassa Kongen forteller (2020) maansa lähihistoriasta, johon hänen oma elämänsä on linkittynyt vahvasti.

Jos kuninkaallinen historia kiinnostaa ja englanti sujuu, niin esimerkiksi Amazonista löytyy monia edesmenneiden kuninkaallisten muistelmia.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi Saksan viimeisen keisarin Vilhelm II:n, kuuden eri brittihallitsijan valtakaudella eläneen prinsessa Marie Louisen tai Venäjän vallankumoukselta säästyneen suuriruhtinas Aleksandr Mihailovitšin muistelmat?

Historiaa, lastenkirjoja ja tietokirjoja

Omaelämäkertojen lisäksi kuninkaalliset ovat sukeltaneet myös historiaan. Edellä mainittu Kentin prinsessa Michael on kirjoittanut menneiden aikojen kuninkaallisista sekä historiallisia romaaneja.

Ruotsin prinsessa Christina on kirjoittanut kolme kirjaa sukuhistoriastaan. Teokset ovat käsitelleet Drottningholmin linnan historiaa, Christinan isoäitiä kruununprinsessa Margaretaa sekä Christinan esiäitiä kuningatar Josefinaa. Kirjat ovat syntyneet yhteistyössä Carl Otto Werkelidin kanssa.

Ruotsin prinsessa Christina ja Carl Otto Werkelid ovat tehneet yhteistyötä jo kolmen kirjan verran. © Ralf Turander / Bonnier

Lue myös: Ruotsin prinsessa Christina 80 vuotta – Kaarle Kustaan tukipilari loi eläkeikäisenä uuden uran kirjailijana

Lastenkirjoja ovat kirjoittaneet esimerkiksi Sussexin herttuatar Meghan, Ruotsin prinsessa Madeleine ja Jordanian kuningatar Rania. Meghanin kirja The Bench (2021) syntyi hänen miehelleen kirjoittamasta runosta, kun taas Madeleinen Stella och hemligheten (2019) tukee Childhood-säätiötä, jossa Madeleine työskentelee.

Prinsessa Märtha Louise on oman elämäntarinansa lisäksi myös lastenkirjoja sekä uushenkisiä self help -oppaita.

Asiakirjallisuuden puolella esimerkiksi kuningas Charles on kirjoittanut ympäristönäkemyksistään sekä oman yksityiskotinsa Highgroven puutarhasta. Liechtensteinin ruhtinas Hans-Adam puolestaan julkaisi vuonna 2009 maailmanpolitiikkaa käsittelevän tutkielman The State in the Third Millennium.

Kreikan kruununprinsessa Marie-Chantal on tunnettu omasta lastenvaatemerkistään sekä vanhemmuutta käsittelevästä blogistaan, joka jalostui vuonna 2020 julkaistuksi etikettioppaaksi Manners Begin At Breakfast. Kirja opastaa lapsiperheitä modernin etiketin kanssa.

Monacon prinsessa Carolinen tytär Charlotte Casiraghi ei varsinaisesti ole kuninkaallinen, mutta moni varmasti yllättyy kuullessaan, että Etelä-Euroopan seurapiirien kermaan kuuluva Charlotte julkaisi vuonna 2018 filosofisen kirjan Archipel des Passions yhdessä entisen professorinsa kanssa.

Myöskään Yorkin herttuatar Sarah ei virallisesti ole enää kuninkaallinen, mutta herttuatar on kuninkaallisten kirjailijoiden joukossa kokonaan oma lukunsa: kahden elämäkerran lisäksi hän on julkaissut kymmeniä kirjoja, kuten lastenkirjasarjoja, nuortenkirjoja, self-help -kirjoja Painonvartijoille sekä viimeisimpänä historiallisia rakkausromaaneita.

X