Kuninkaalliset koirat avustavat isäntiään yllättävällä tavalla - tunnetko hovien suosikkirodut?

Kuninkaalliset koirat ovat perheenjäseniä, mutta usein myös tärkeä apua omistajiensa työtehtävissä, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Walesin prinsessa Charlotte poseerasi perheen koiran Orlan kanssa viimevuotisissa syntymäpäiväkuvissaan.

Kuninkaalliset koirat ovat perheenjäseniä, mutta usein myös tärkeä apua omistajiensa työtehtävissä, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Euroopan hovien kuninkaalliset koirat ovat iso ja kirjava joukko. Lähes jokaisesta kuninkaallisesta perheestä tuntuu löytyvän nelijalkaisia perheenjäseniä, ja kaikilla perheillä on oma suosikkirotunsa.

Millainen on kuninkaallisten koirien rooli valtakunnan huipulla, ja millaisia koirarotuja kuninkaalliset suosivat?

Kuninkaalliset koirat apuna työtehtävissä

Ei ole ihme, että kuninkaalliset viihtyvät eläinten parissa. Ihmisten kanssa omaa asemaa ei voi koskaan unohtaa täysin, mutta koiraa ei isäntäperheen yhteiskunnallinen status kiinnosta. Yhtä vilpitöntä suhdetta voi olla vaikea löytää muualta.

Työtehtävissäkin koirista on usein apua. Lemmikki on tehokas jäänrikkoja ja rentouttaa esimerkiksi haastattelu- ja kuvaustilanteita, joissa jännitystä voi olla ilmassa puolin ja toisin.

Ruotsin kuningasperheen perhepotrettiin pääsivät myös kuningasparin baijerinvuoristovihikoira Brandie sekä kruununprinsessa Victorian perheen cavapoo Rio. © Jonas Ekströmer / Kungl. Hovstaterna

Lemmikkien pr-arvo on korkea. Kuninkaalliset koirakuvat ovat kovaa valuuttaa, ja lemmikkejä hyödynnetään osaltaan omistajiensa julkikuvan rakentamisessa: helposti hieman etäisiksi jäävät kuninkaalliset saavat sopivasti pehmeyttä ja inhimillisyyttä, kun kansa näkee heidät koiriensa kanssa.

Kuninkaalliset suosikkirodut

Palatseissa juoksentelevat koirat edustavat monia eri rotuja, mutta tunnetut “klassikot” ovat suosittuja myös kuninkaallisten parissa. Esimerkiksi labradorinnoutajia löytyy Espanjan ja Alankomaiden kuningasperheistä sekä Britannian prinssi Edwardin ja herttuatar Sophien kotoota.

Alankomaiden kuningasperheellä on pieni valkoinen koira Mambo sekä labradorinnoutajat Skipper, Luna ja Nala. © RVD

Erilaisia terrierejä löytyy mm. Britannian kuningatar Camillalta, Belgian kuningasperheestä sekä Ruotsin prinssi Carl Philipiltä ja prinsessa Sofialta.

Monet kuninkaalliset ovat hyvin rotu-uskollisia. Esimerkiksi Tanskan kuningatar Margareetan rinnalla on nähty vuosien aikana useita mäyräkoiria. Kuningattaren nykyinen koira on nimeltään Tilia.

Kuninkaalliset koirat pääsevät usein mukaan virallisiin valokuviin. Kuningatar Margareeta poseerasi Tilia-mäyräkoiransa kanssa 80-vuotispäivänsä yhteydessä vuonna 2020. © Per Morten Abrahamsen / Kongehuset

Tanskan kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn ensimmäinen perhekoira oli bordercollie Ziggy, jonka kuoleman jälkeen pari hankki samanrotuisen Grace-koiran. Nykyisin perheeseen kuuluvat myös Gracen pennut Coco ja Chloe. Koirakolmikko esiintyy säännöllisesti hovin Instagram-tilillä, kuten alla kuvassa.

Myös Walesin prinssi Williamin ja prinsessa Catherinen nykyinen cockerspanieli Orla on samaa rotua kuin perheen edellinen koira Lupo.

Edesmennyt kuningatar Elisabet oli omaa luokkaansa: hän ehti omistaa pitkän elämänsä aikana kymmenittäin corgeja ja dorgeja (mäyräkoiran ja corgin risteytys), ja rodusta tuli maailmankuulu. Viimeisiksi jääneet corgit Sandy ja Muick menivät emäntänsä kuoleman jälkeen tämän ex-miniälle Sarahille, Yorkin herttuattarelle. Herttuatar jakoi hiljattain kuvan koirien kuulumisista Instagram-tilillään.

Lue myös: Näin brittikuninkaallisten tittelit muuttuivat kuningatar Elisabetin kuoleman myötä

Adoptiokoirien suosio kasvussa

Moni kuninkaallinen työskentelee mielellään eläinten asialla ja haluaa tuoda eläintensuojelulle näkyvyyttä omilla koiravalinnoillaan. Niinpä kuninkaallisissa perheissä on näkynyt viime vuosina useita rescuekoiria.

Sussexin herttuatar Meghanilla oli rescuekoiria jo ennen suhdettaan prinssi Harryyn. Nykyisin parin kotona asuvat adoptoidut beaglet Guy ja Mamma Mia sekä labradorinnoutaja Pula.

Ruotsin prinsessa Madeleinen kotona juoksentelevat havannankoirat Teddy ja Oreo (yllä oleva kuva), joista jälkimmäinen on rescuekoira. Myös Japanin keisariparilla on adoptoitu koira Yuri.

Tunnetuimmat rescuekoirat lienevät kuitenkin Britannian kuningatar Camillan ja kuningas Charlesin jackrusselinterrierit Bluebell ja Beth (alla kuvassa).

Lue myös: Britannian kuninkaalliset palatsit – näin hulppeasti kuningasperhe asuu

Kuninkaalliset koirat saavat toisinaan merkittäviä kunnianosoituksia. Camillan koirakaksikon merkitys emännälleen tuli hyvin esiin viime keväänä, kun kuningattaren kruunajaispuvun helmasta bongattiin kaksi kultalangoin kirjailtua koiraa.

Kuninkaalliset koirat saavat toisinaan merkittäviä julkisia huomionosoituksia. Kuningatar Camillan kruunajaispukuun oli kirjailtu hänen rescuekoiransa Bluebell ja Beth.
Kuningatar Camillan kruunajaispuvun helmasta saattoi bongata hänen kahden koiransa hahmot. © Hugo Burnand
X