Näin kuningas Kaarle Kustaa juhlii 50-vuotista valtakauttaan

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa juhlii tänä vuonna 50-vuotista valtakauttaan. Merkkipäivä tuo Ruotsiin juhlahumua koko vuodelle, kertoo Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningas Kaarle Kustaa on hallinnut Ruotsia pian 50 vuotta.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa juhlii tänä vuonna 50-vuotista valtakauttaan. Merkkipäivä tuo Ruotsiin juhlahumua koko vuodelle, kertoo Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa nousi valtaan 27-vuotiaana 15. syyskuuta 1973, ja näin ollen kuninkaan valtakausi saavuttaa tänä vuonna 50 vuoden rajapyykin. Kuningas on maansa historian pisimpään hallinnut monarkki.

Tänä vuonna tulee myös kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Kustaa Vaasa valittiin Ruotsin kuninkaaksi. Tapahtumaa pidetään modernin Ruotsin kansallisvaltion alkuna. Länsinaapurissa on siis tuplasti aihetta juhlaan!

Hovi julkaisi uuden potretin

Vuodenvaihteessa hovi julkaisi kuninkaan virallisen juhlavuosipotretin. Kaarle Kustaa on kuvattu kuninkaanlinnan valtakunnansalissa, jossa hän antoi hallitsijanvakuutuksensa 50 vuotta sitten.

Kuninkaan vieressä näkyy 1600-luvulta peräisin oleva kuningatar Kristiinan hopeinen valtaistuin, joka nykyisin symboloi koko monarkiaa.

Kuningas on maansa historian pisimpään hallinnut monarkki

Kuningas on pukeutunut amiraalin univormuun ja kantaa rinnassaan Ruotsin neljän ritarikunnan käätyjä. Kaulassa näkyy tanskalaisen Dannebrog-ritarikunnan kunniamerkki, jota jaetaan vain Tanskan hallitsijan lähisukulaisille. Tanskan kuningatar Margareeta ja kuningas Kaarle Kustaa ovat serkuksia.

Käätyjen alta pilkottavat vielä ruotsalaiset ja norjalaiset kuninkaalliset muistomitalit.

Lue myös: Tältä näyttää kuninkaallinen vuosi 2023 – luvassa historialliset kruunajaiset ja muita merkkipäiviä

Kuningas Kaarle Kustaa virallisessa juhlapotretissaan

Kuningas Kaarle Kustaa seisoo virallisessa juhlapotretissaan valtakunnansalissa. © Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna

Kuningas Kaarle Kustaa 50 vuotta vallassa – juhlavuoden ohjelma

Kuningas Kaarle Kustaan ”kultajuhlan” virallinen ohjelma alkaa jo viime perjantaina, kun kuningasperhe isännöi Sverigemiddag-edustusillallista kuninkaanlinnassa. Tilaisuuteen oli kutsuttu yhteiskunnan eri alojen sekä Ruotsin kaikkien läänien edustajia.

Juhlavuoden aikana Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia myös vierailevat kaikissa Ruotsin lääneissä. Kaikkiaan 21 vierailua toteutetaan helmikuun ja syyskuun välillä.

Juhlallisuudet huipentuvat juhlaviikonloppuun Tukholmassa

Kansallispäivää juhlitaan 6. kesäkuuta tänä vuonna erityisesti, sillä se on samalla Kustaa Vaasan kuninkaaksi valitsemisen 500-vuotispäivä. Kuningaspari aloittaa päivän Vaasa-suvun historiaan kytkeytyvässä Strängnäsissä, ja illemmalla luvassa on virallisille vieraille ja diplomaattikunnalle suunnattu vastaanotto Tukholmassa.

Juhlavuosi huipentuu Tukholmassa 15.-16. syyskuuta. Juhlaviikonloppuna on luvassa perinteistä kuninkaallista ohjelmaa, kuten kiitosjumalanpalvelus, juhlaseremonia linnanpihalla, suuri juhlaillallinen sekä vaunuajelu Tukholman kaduilla.

Kuningas Kaarle Kustaan juhlavuoden virallinen logo. © Kungl. Hovstaterna

Näyttelyt ja dokumentit

Merkkipäivä huomioidaan kuninkaanlinnassa uudella juhlavuosinäyttelyllä Vaasasta Bernadotteen: kulttuuri valtakunnan palveluksessa, joka esittelee hovikulttuurin vaikutusta Ruotsin kehitykseen viimeisen 500 vuoden aikana.

Lisäksi kuninkaanlinnan edustalle tulee kesäkaudeksi valokuvanäyttely kuningas Kaarle Kustaan roolista valtionpäänä.

Suomalaisyleisölle löytyy Yle Areenasta teemaan sopivaa katsottavaa nyt alkuvuodesta. Hiljattain julkaistu Ruotsin kuningasperheen vuosi 2022 tiivistää päättyneen vuoden kohokohtia, ja Ruotsin kuninkaallinen linna puolestaan esittelee Tukholman linnaa kuninkaan, kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Christinan kertomana.

Areenasta löytyy vielä hetken ajan myös Kuninkaalliset korut -dokumentti, jossa kuningasperheen naiset esittelevät perheen mittavaa korukokoelmaa.

X