Prinsessa Charlotte tänään 7 vuotta - Williamin ja Catherinen tytärtä odottaa hovissa sivurooli, mutta julkisuus seuraa mukana läpi elämän

Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen tytär prinsessa Charlotte on hurmannut kansaa syntymästään lähtien. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson spekuloi, millainen elämä nuorta prinsessaa odottaa kuninkaallisen perheen jäsenenä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Charlotte on jo 7-vuotias.

Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen tytär prinsessa Charlotte on hurmannut kansaa syntymästään lähtien. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson spekuloi, millainen elämä nuorta prinsessaa odottaa kuninkaallisen perheen jäsenenä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Cambridgen prinsessa Charlotte Elizabeth Diana syntyi 2.5.2015 valtavan mediakiinnostuksen saattelemana. Herttuatar Catherinen toista raskautta seurattiin ensimmäisen tavoin suurennuslasilla, ja mm. vedonlyönti vauvan nimestä kävi kuumana.

Media pakkautui tuolloin synnytyssairaalan eteen odottamaan herttuaparin ensimmäistä näyttäytymistä uuden pienokaisensa kanssa. Tieto tyttölapsesta otettiin riemuiten vastaan, ja pieni prinsessa hurmasi kansan ensi hetkestä lähtien.

Historiallinen prinsessa

Prinsessa Charlotte on Cambridgen herttua prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen keskimmäinen lapsi ja ainoa tytär. Perheeseen kuuluvat myös isoveli ja kruununperijä prinssi George, 8,  ja perheen kuopus prinssi Louis, 4.

Kruununperimyksessä neljättä sijaa pitävä Charlotte syntyi Britannian kruununperimyslain uudistuksen jälkeen. Charlotte onkin historian ensimmäinen brittiprinsessa, jonka asemaa ei pikkuveljen syntymä muuttanut. Aiemmin prinssi Louis olisi kiilannut isosiskonsa ohitse, mutta nykyisin sukupuoli ei enää määrää perimysjärjestystä.

Prinsessa Charlotte herttuaperheen koiran Orlan kanssa. © Herttuatar Catherine

Prinsessa Charlotte varaperijän roolissa

Prinsessa Charlotte kasvaa hovin keskellä, ja julkisuus tulee seuraamaan prinsessaa läpi elämän. Perheen toisena lapsena Charlotte kuitenkin on hovissa sivuosan esittäjä, sillä kruunun odotetaan periytyvän aikanaan prinssi Georgelle. 

Charlotte on ns. varaperijä, jonka merkitys monarkian perimyslinjan turvaamisen kannalta pienenee ajan myötä, kunhan isoveli perustaa aikanaan perheen.

Lapsuudessa kuninkaallisia sisaruksia on helppo ajatella yhtenäisenä “pakettina”, mutta vanhemmaksi tultaessa kruununperillisen rooli alkaa eriytyä nuoremmista sisaruksista näkyvämmin.

Lue myös: Tunnetko nämä kuninkaalliset tittelit? Seuran kuninkaallisblogi selventää arvonimien maailmaa

Kruununperijän harteilla on tarkemmin määriteltyjä virallisia velvollisuuksia sekä hallitsijan työhön valmistautumista, mutta nuorempien sisarusten roolin haasteena on sen määrittelemättömyys. Varaperijä ei ole tavallinen Maija Meikäläinen, mutta toisaalta tällä ei ole myöskään perustuslaillista asemaa tai valmista työnkuvaa.

Windsorien suvussa asian kanssa on kipuiltu jo useammassa sukupolvessa: Charlotten setä prinssi Harry, isosetä prinssi Andrew ja kuningatar Elisabetin edesmennyt sisar prinsessa Margaret ovat kaikki olleet sukupolvensa kohukuninkaallisia – ja myös perheensä varaperijöitä.

Herttuatar Catherine kuvasi tyttärensä syntymäpäivät kuvat Norfolkissa, jossa perheen maaseutukoti sijaitsee. © Herttuatar Catherine

Vapaampi tulevaisuus

Nuoremmalla sisaruksella on kuitenkin myös paljon mahdollisuuksia: pienemmät paineet ja vapaammat valinnanmahdollisuudet monissa asioissa. Julkisuudelta ei pääse karkuun, mutta nuoremman sisaruksen ei tarvitse olla valokeilassa yhtä paljon kuin hallitsijoiden ja kruununperijöiden.

Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat halunneet antaa lapsilleen niin normaalin lapsuuden kuin mahdollista, ja kaikesta päätellen prinsessa Charlotte saa perheeltään hyvän pohjan, johon rakentaa omaa tulevaisuuttaan, niin prinsessana kuin ihan vain Charlottena.

Charlotte tulee olemaan hovin ytimessä vielä pitkään, mutta samalla tulevaisuus on hänen osaltaan monelta osin auki ja täynnä mahdollisuuksia.

Paljon onnea prinsessalle 7-vuotispäivän johdosta 2.5.2022!

Tiesitkö, että…

  • Herttuatar Catherinen lempinimi tyttärelleen on Lottie.
  • Charlotte muistuttaa ulkonäöltään paljon isäänsä Williamia ja isomummoaan kuningatar Elisabetia. Kerran Williamin oli jopa vaikea äkkiseltään tunnistaa, oliko hänelle näytetyssä valokuvassa Charlotte vai hän itse.
  • Vuonna 2020 prinsessa Charlotte kertoi Sir David Attenborough’lle pitävänsä hämähäkeistä.
  • Tulevaisuudessa Charlottea odottanee erityinen arvonimi, sillä Britanniassa hallitsijan vanhimmasta tyttärestä on tapana tehdä Princess Royal. Titteliä kantaa tällä hetkellä Charlotten isotäti prinsessa Anne. Charlotte olisi 1600-luvulla käyttöönotetun tittelin kahdeksas haltija.
X