Teksti:
Ismo Lehtonen

Jos puistot ovat kaupungin keuhkot, niin tori on sen sydän. Se on antiikin ajoista lähtien ollut kaupungin keskipiste, jossa on järjestetty kansankokouksia, pidetty puheita, tavattu tuttuja ja tehty kauppaa. Tori on oikeastaan keskipiste, jonka ympärille on päätetty pystyttää kaupunki, jotta ihmisillä olisi torille lyhyempi matka.

Tori markkinapaikkana on lisäksi yleismaailmallinen ilmiö. Yhtä hyvin Euroopassa, Afrikassa, Amerikassa kuin Aasiassakin kaupungeissa on toreja. On vihannestoreja, kalatoreja, antiikkitoreja, maalaistoreja ja toreja muuten vaan. Matkailija voi matkustaa Kuopiosta Kuala Lumpuriin ja löytää molemmista päistä eläväisen torin. Tokion kalatori on yksi maailman kuuluisimmista toreista. Eurooppalaisten kaupunkien joulutorit ovat käsite.

 

 

 

Punainen tori on vallan keskus.

Punainen tori on mailman kuuluisimpia toreja. © IL

 

Suomalaisena minuun on iskostunut se hieman harhaanjohtava ajatus, että kaikki kaupunkien aukeat paikat olisivat toreja, vaikka suurin osa niistä on oikeastaan aukioita. Tori tarkoittaa kuitenkin varsinaisesti kaupankäyntipaikkaa, kun suurin osa aukioista on vain aukeita paikkoja. Niissä voi olla patsaita, puita ja suihkulähteitä, terassejakin, mutta mahdollinen kaupankäynti tapahtuu aukion varren puodeissa, eikä torikojuissa.

Yksi lapsuuden mielenmaisemistani oli Salon tori, joka tietääkseni edelleenkin elää ja voi hyvin. Kävelimme siitä vähintään läpi kuukausittaisella kaupunkireissullamme ja vanhempani tekivät siellä ostoksiakin mielellään. Yksi vuoden kohokohdista lapsena olivat syksyiset Salon markkinat, jolloin torilla oli tivoli ja kojuista sai pehmisjäätelöä, hattaraa ja viipurinrinkilöitä.

Torikulttuurin hiipumista pelätään ja surraan aika ajoin ja toria pidetään kiireiselle nykyihmiselle sopimattomana ostospaikkana. Myönnän, että aamu-unisina mekään emme aina torille ehdi, mutta kaikkiaan tori vastaa hyvinkin nykyiseen trendiin, jossa arvostetaan tuoretta tavaraa ja lähiruokaa, sekä itse asiassa nimenomaan kiireettömyyttä.

Esimerkiksi Belgradissa huomasimme jo viime vuonna, että torit ja torikulttuuri elävät ja voivat täällä hyvin. Ydinkeskustassa on vain erittäin vilkkaita aukioita, mutta keskustan liepeillä toreja on useitakin. Lyhyen kävelymatkan päässä meiltä on vihannes-ja hedelmätori, jonka antimet alkavat nyt olla parhaimmillaan ja satokausi jatkuu koko kesän.

Palatessamme kävellen juttukeikalta keskustan ulkopuolelta poikkesimme isolla kaupunginosatorilla, jossa vihannesten ja hedelmien lisäksi myytiin kalaa ja kaikenlaista tavaraa, perinteinen kauppatori siis. Täällä, kuten Balkanilla yleensä, myös leipomoita löytyy lähes joka korttelista.

Torille kauppapaikkana vetää vertoja katettu tori eli kauppahalli, jollaiset etenkin Euroopassa ovat ruuasta kiinnostuneen matkailijan pakollisia käyntikohteita. Turussa asuessani kävin kauppahallissa säännöllisesti ja Helsingissä Hietalahden kauppahalli on meiltä kulman takana. Tampereen kauppahalli on maankuulu, Barcelonan La Bouqeriaa ei edes pidä yrittää jättää väliin, jos ylipäänsä joskus syö jotain.

Toulousen kauppahalli sijaitsee karun parkkitalon alakerrassa ja tarjoaa mahtavan valikoiman mereneläviä ja paikallisia herkkuja. Málagassa kannattaa syödä kauppahallin terassilla tapaslounas. Eteläisen pallonpuoliskon suurin kauppahalli sijaitsee Australian Adelaidessa ja on perustettu 1869.

 

Málagn kauppahalli on oiva lounaspaikka.

Málagan kauppahalli on oiva paikka syödä vaikka bacalhauta, turskaa. © IL

 

Tori on kuitenkin jotain vielä enemmän. Torin tai keskusaukion ympärillä ovat Euroopassa merkittävimmät rakennukset, kuten raatihuone, parlamentti ja katedraali. Maallinen ja hengellinen valta sijaitsevat torin laidalla, eivät tosin välttämättä saman torin. Kalatorien ympärille ei tosin juuri ole ollut tunkua.

Torilla tavataan, muulloinkin kuin jääkiekon miesten maailmanmestaruuden osuessa Suomen kohdalle kerran vuosituhannessa. Toriparlamentti on jo käsite, vaikka päätöksiä ei enää kansankokouksissa tehdäkään. Kun Helsinkiin rakennettiin kaupunkilaisten tapahtuma-alue, nimeksi ei tullut Kansalaisaukio vaan Kansalaistori. Menkää toreille, kansalaiset, ja viihtykää!

X