Suomelle pettymysten päivä – ei mitaleja

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lauantaina odoteltiin mitaleja Suomeen, kun naiset hiihtivät viestin ja Kaisa Mäkäräinen oli mukana ampumahiihdon yhteislähdössä. Mitaleja ei kuitenkaan tänään irronnut.

Naisten viestissä Aino-Kaisa Saarinen tappeli avausosuudella, minkä pystyi. Venäjän Natalia Nepriajeva ja Norjan Ingvild Flugstad Östberg löivät toisella 2,5 kilometrin lenkillä lisää löylyä ja karkasivat, Saarinen näytti jo putoavan Ruotsin ja Slovenian kelkasta, mutta imaisi eron kuitenkin kiinni. Mitalitaistelua ajatellen oli tärkeää, että Saarinen sai Ruotsin Anna Haagin kiinni ja USA:n avaaja Sophie Caldwell jäi avausosuudella Suomesta yli 40 sekuntia.

Saarinenkin jäi kärjestä lopulta hiukan liikaa, 20 sekuntia. Kerttu Niskanen lähti matkaan kuusi sekuntia ennen Ruotsin Charlotte Kallaa. Hänen kyydissään olisi pysyttävä. Kalla ohitti Niskasen noin 1,5 kilometrin kohdalla ja lähti ajamaan 18 sekunnin päässä olevaa kärkikolmikkoa Norja, Venäjä, Slovenia kiinni, Niskanen iskeytyi peesiin. Osuuden puolivälissä Kalla oli enää 13 sekunnin päässä keulasta, Niskanen tuli kaksi sekuntia perässä. Niskanen imi kuitenkin eron seuraavassa ylämäessä ja samalla molemmat ohittivat Slovenian.

Yllätys oli, että Venäjä pudotti Norjan osuuden toisella puoliskolla. Julia Belorukova iski hienon osuuden. Myös Kalla ja Niskanen tavoittivat hyvin nopeasti Norjan Astrid Jacobsenin, joka alkoi jäädä. Toiseen vaihtoon Venäjä tuli ykkösenä, mutta Kalla oli vain reilun sekunnin päässä. Niskanen tuli kolmantena 10 sekuntia perässä, Norja jäi lopussa peräti 30 sekuntia kärjestä ja Suomestakin 20 sekuntia.

Roponen hyytyi

Kolmas osuus oli ennalta Suomen haavoittuvin, kun Riitta-Liisa Roponen lähti matkaan. Hän joutui harmillisesti yksinäiseen paikkaan, kun kärkikaksikko oli selkeästi edellä ja Norjan hurja Ranghild Haga kaukana takana. Roponen aloitti osuuden todella kovaa ja ajoi kärkeä kiinni, myös Haga tuli takaa kovaa. Suomen ero kapeni jo seitsemään sekuntiin, mutta alkoi sitten taas kasvaa. Osuuden puolivälissä Ruotsi ja Venäjä olivat yhdessä, Suomi ja Norja yhdessä 14 sekuntia perässä. Roposella oli toisella kierroksella tiukka paikka sinnitellä vapaan 10 kilometrin ylivoimaisen maailmanmestarin peesissä, eikä hän siihen pystynytkään. Mitalia ajatellen ero Ruotsiin ja etenkin Venäjään oli merkittävämpi asia. Roponen kuitenkin sammahti toisella kierroksella. Vaihtoon tuli ensimmäisenä Ruotsi, Venäjä yllättäen aivan perässä. Norjan ero kärkeen oli 3,4 sekuntia, Roponen jäi lopulta peräti 42 sekuntia kärjestä. Krista Pärmäkoskelle jäi mahdoton tehtävä. Ainoa toivo oli, että kärjessä passailtaisiin tai Venäjän ankkuri tilttaisi tyystin. Marit Björgen ampaisikin heti kärkeen ja piti kovaa kyytiä, Venäjä alkoi jäädä heti, mutta Ruotsin Stina Nilsson iski Norjan kantaan.

Osuuden puoliväliin mennessä Pärmäkoski oli imenyt Venäjän 42 sekunnin eron 24 sekuntiin. 1,5 kilometriä ennen maalia ero oli Venäjään 23 sekuntia eli täysin tekemätön paikka.

Björgen ei pystynyt jättämään viimeisessä ylämäessä hurjaa kiritykkiä Nilssonia. Björgenin pitkä kiri kuitenkin piti ja Norja vei olympiavoiton. Venäjä otti yllätyspronssin ja Suomi oli neljäs 19 sekuntia mitalista

Pieni pettymyshän tämä oli, etenkin Roponen kanttasi kolmososuudella totaalisesti, mikä ratkaisi pelin mitalin suhteen. Myös Saarinen jäi avausosuudella aivan liikaa. Mutta tällaista tämä on.

Naisleijonille plussaa

Naisleijonat menivät helposti välierään USA:ta vastaan, kun Sotshissa peikkona lymynnyt Ruotsi oli täysin vastaantulija. Loppunumerot olivat 7-2. Tästä tuli varmasti hyvää itseluottamusta välierään USA:ta vastaan, eivät puheet finaalipaikasta ihan täyttä haihattelua ole. Positiivista oli myös se, että moni sai tärkeitä onnistumisia; peräti kuusi eri pelaajaa teki maalin.

Suurmäen kilpailussa kaikki suomalaiset ylittivät avauskierroksella 120 metriä ja olivat melko lailla samassa nipussa. Vain Janne Ahonen selvisi toiselle kierrokselle, Andreas Alamommo oli 34:s, Jarkko Määttä ja Antti Aalto tasapistein sijalla 37. Ahosen toinen hyppy kantoi 115,5 metriä ja konkarin loppusijoitus oli 28:s.

Omalle tasolleen suomalaiset hyppäsivät ihan hyvin, mutta valitettavasti koko kuva on tässä. Paljon on töitä edessä, jos tästä aiotaan maailman kärkeä tavoitella. Ja totta kai aiotaan.

X