Mika Poutalalla kaamea kohtalo

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mika Poutalan rajut satsaukset pikaluistelussa eivät aivan nostaneet miestä olympiamitalille. 500 metrillä tuloksena oli karvastakin karvaampi nelossija kolmen sadasosan erolla pronssiin.

Poutalan aika oli 34,68. Kultamitaliin jäi matkaa 27 sadasosaa. Vaikka kirpaisi, Poutala kertoi hyvin osuvasti haastattelussa, ettei keksi, missä kohtaa olisi pysynyt parantamaan luisteluaan. Sikäli jossiteltavaa ei jäänyt. Harmi silti, sillä pitkän ja upean uran tehnyt Poutala olisi ansainnut ison kruunun uralleen. Toki vielä on jäljellä 1000 metrin kilpailu, silläkin matkalla Poutala on ollut hyvässä vauhdissa tällä kaudella.

Pekka Koskela luisteli ajan 35,19 ja oli 19:s. Ei aivan sitä, mitä nousukuntoiselta pohjalaiselta odotettiin.

Naisten jääkiekossa Suomi pelasi finaalipaikasta Yhdysvaltoja vastaan. Suomi oli avauserässä ihan hyvin pelissä mukana, mutta kaksi kardinaaliharhasyöttöä omalla alueella maksoivat paljon, molemmista tuli maali. Virheitä ei saisi näissä peleissä tulla, sillä USA on tappavan tehokas, eikä Suomella totuuden nimissä valtavasti tekopaikkoja ollut.

Toisessa erässä Suomella oli jo jokunen tekopaikka, mutta maalia ei saatu. Sitten USA pääsi 5-3-ylivoimalle. Suomi taisteli hyvin reilun minuutin kahden vajaalla, mutta sitten USA iski armotta 3-0 ja peli alkoi olla selvä. Heti perään tuli 4-0 ja se oli näkemiin. Päätöserässä USA iski taululle vielä loppulukemiksi 5-0.

Vakka pientä yllätyksen mahdollisuutta oli ilmassa, USA oli lopulta suvereenisti parempi. Ja se valmentaja Pasi Mustosen paljon puhuma laukaisutaito – tai suomalaisten kohdalla sen puute – oli avainasemassa. USA:n taito juuri laukomisessa oli valovuoden edellä. Ja kun mietitään, että Suomi laukoi 60 minuutin aikana vain 14 kertaa kohti vastustajan maalia, on yhtälö mahdoton. No, pronssipeli on tuutua kauraa ja siinä tulee vastaan OAR eli Venäjän joukkue. Suomi on pelin suosikki, mutta mitä tahansa voi tapahtua.

Rukajärvi ulos finaalista

Enni Rukajärvi karsiutui yllättäen Big Airin finaalista. Sinne meni 12 laskijaa, Rukajärvi oli 16:s. Hänen ensimmäisessä hypyssään vauhti jäi vajaaksi ja toisessa sitä oli liikaa. Tuloksena oli kaatuminen alastulossa.

Rukajärvi on ollut tämän lajin maailmancupissa tällä kaudella kärkikahinoissa moneen otteeseen, mutta nyt ei onnistumista tullut. Slopestylen pronssimitali kääntää kuitenkin kisat hänen kohdallaan kirkkaasti positiivisen puolelle.

Joukkuemäessä Suomen minimitavoite oli kahdeksas sija ja paikka toiselle kierrokselle. Venäjä olisi ollut lyötävissä, mutta kuutossijaan matka oli jo ennalta liian pitkä. Suomalaiset hyppäsivät avauskierroksella mukavasti ja olivat seitsemäntenä, kun kierros oli hypätty. Toisella kierroksella ihan samanlaisia onnistumisia ei nähty, joten Venäjä meni ohi. Venäjä oli lopulta 19,4 pistettä parempi, kuudenneksi sijoittuneeseen Japaniin eroa tuli jo yli 150 pistettä, olympiavoittaja Norjaan peräti yli 300 pistettä.

Janne Ahonen oli molemmilla kierroksilla paras meikäläisistä 122,5 ja 120,5 metrin hypyillä. Antti Aalto hyppäsi 115 ja 118,5 metriä, Andreas Alamommo 117 ja 115,5 metriä, Jarkko Määttä 118 ja 113,5 metriä.

Olympiakomitean minimitavoite täyttyi, mutta alakanttiinhan suomalaisten olympialaiset mäessä menivät. Kahteen henkilökohtaiseen kilpailuun saimme vain yhden miehen toiselle kierrokselle, kun Ahonen oli suurmäen 27:s. Lajin tulevaisuus näyttää synkältä, päävalmentaja Andreas Mitterkin saanee tämän kauden jälkeen lähteä etsimään töitä muualta. Hän tuli päävalmentajaksi kovin odotuksin maaliskuussa 2016, mutta itävaltalaisen johdolla taso on mennyt vain alaspäin.

X