Parisprinteissä mitalihavinaa – Leijonat pää pölkyllä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keskiviikko on Pyeongchangin olympialaisissa mielenkiintoinen suomalaispäivä. Miesten ja naisten parisprinteistä odotetaan mitaleja, Leijonat kamppailee mitalipeleihin pääsystä Kanadaa vastaan. Lisäksi naisjääkiekkoilijat pelaavat pronssiottelussa Venäjää vastaan.

Suomalaissutinaa riittää muutenkin, sillä nelikko Kalle Järvilehto, Peetu Piiroinen, Rene Rinnekangas, Roope Tonteri tavoittelee finaalipaikkoja lumilautailun big airin karsinnassa, Emmi Peltonen puolestaan on mukana taitoluistelun lyhytohjelmassa.

Big airissa on pettymys, jos kukaan ei finaaliin pääse, vaikka hyvin herkkä laji onkin kyseessä. Rinnekangas on ollut maailmancupissa parhaimmillaan tällä kaudella sijoilla 7 ja 9, Tonteri 6, Piiroinen 9 ja Järvilehto 3. Piiroisella ja Järvilehdolla on tosin vain yksi kilpailu takanaan, Tonterilla on taas tuon yhden onnistumisen ohella mennyt oikeastaan kaikki muut lajin maailmancupit melko lailla vihkoon. 12 parasta pääsee finaaliin, katsotaan, kuinka käy.

18-vuotias taitoluistelija Emmi Peltonen on jo suvun kolmas olympiaedustaja, isä Ville ja isoisä Esa edustivat Suomea myös luistimet jalassa, mutta lisäksi kädessä oli jääkiekkomaila. Peltosen ennätyspisteet 160.57 syntyivät reilu vuosi sitten EM-kisoissa, missä Peltonen oli 11:s. Eroa on vielä maailman kärkeen, tuolloin mestari Evgenia Medvedeva teki huimat pisteet 229.71. Peltonen on maailmanrankingissa tällä hetkellä 26:s. Edellä on tosin seitsemän venäläistä ja viisi japanilaista, nyt mukana on vain kolme venäläistä ja kaksi japaniliaista. Kilpailijoista Peltosen kauden parhaat pisteet riittävät tilastosijaan 22. Kun 24 pääsee mukaan vapaaohjelmaan, se on täysin selvä tavoite.

Mitali tulee

Hiihdon parisprinteistä tulee kiehtovaa nähtävää. Kilpailussa hiihdetään 6 x 1,5 kilometriä, hiihtäjät vuorottelevat osuuksilla. Palautusaikaa ei siis jää kuin jokunen minuutti omien osuuksien välillä, joten kilpailumuoto on erittäin rankka ja hapokas.

Suomen naisten pari Krista PärmäkoskiMari Laukkanen on kova, mutta niin ovat monet muutkin. Norjalla hiihtävät Marit Björgen ja Maiken Casperssen Falla, Ruotsilla Charlotte Kalla ja Stina Nilsson. Nämä joukkueet ovat ehdottomat suosikit.

Suomi kuuluu kakkoskategoriaan yhdessä Venäjän (Natalia NeprjajevaJulia Belorukova) sekä USA:n (Kikkan RandallJessica Diggins) kanssa. Myös Sveitsi voi yllättää, heillä on kaksi maailmancupin sprinttiä nimiinsä vienyt Laurien van der Graaff, mutta mitalisija vaatisi täydellistä onnistumista Nadine Fähndrichiltä.

Jännittävä ja mielenkiintoinen kilpailu on edessä, Suomi on mitalikahinoissa ilman muuta. Yllätyksiäkin voi tulla. Suomen etu on, että molemmat hiihtäjät ovat hyvän sprinttiosaamisen lisäksi kovia myös distanssimatkoilla, siitä on etua viimeisillä äärimmäisen maitohappoisilla osuuksilla.

Miesten puolella tilanne on tiukempi. Ristomatti Hakola on sairastellut, eikä kunto voi olla ihan paras. Martti Jylhä puolestaan on hiukan epätasainen ja hänen jaksamisensa viimeisillä osuuksilla on hiukan arvoitus.

Norjalla on hurja kaksikko Martin Johnsrud Sundby ja Johannes Häsflot Kläbo, Venäjällä Denis Spitsov ja Aleksander Bolshunov. Myös Italia, Ranska, Ruotsi, Sveitsi ja Kanada ovat kivikovia. Mitali olisi melkoinen pommi näistä lähtökohdista. Mutta jos Hakola on täydessä tikissä, ei se mahdotonta ole.

Jääkiekossa mitalit katkolla

Leijonat pelaa puolivälierässä paikasta mitalipeleihin Kanadaa vastaan. Kanadalla on vahva joukkue, jossa on taitoa, maalintekovoimaa ja kovuutta. Paperilla Suomi ei ole paljon perässä, mutta jonkin verran. Juuri sen verran, että pelin ratkaisee kaksi perusasiaa; maalivahtipeli ja erikoistilannepelaaminen. Kanada pelaa yllättävänkin kurinalaista peliä. Mikko Koskisen on maalilla onnistuttava. Ylivoima on Suomella toiminut hyvin lukuun ottamatta hävittyä Ruotsi-ottelua. On varmaa, että Kanada merkkaa pistepörssin ykkösen Eeli Tolvasen, fyysistä hiillostustakin saattaa olla nuorelle kaverille luvassa. Leijonilla on kaikki mahdollisuudet voittoon, mutta alusta asti pitää olla hereillä.

Naisjellonat kamppailevat pronssista Venäjää vastaan. Tiukkaa kuitenkin tekee. Viime vuoden MM-kisoissa Venäjä löi Suomen alkulohkossa 2-1, toissa vuoden MM-kisojen pronssipelissä 1-0. 2015 Suomi voitti pronssipelin 4-1, olympialaisissa 2014 ei kohdattu, molemmat karahtivat puolivälierään, 2013 MM-jäällä Venäjä oli pronssipelissä parempi 2-0.  Historian valossa tämä menee siis Venäjälle.

Mutta Suomi löi venäläiset näiden kisojen alkulohkossa selkeästi 5-1. Kyllä Suomi suosikki on. Maalissa Noora Räty on Suomen valtti, hyökkäyspäässä voimme luottaa etenkin Michelle Karviseen ja konkari Riikka Välilään. Myös Petra Nieminen ja Susanna Tapani ovat olleet tehokkaita.

Kuten historia osoittaa, aina kun Venäjä on Suomen lyönyt, naisleijonat ovat tehneet korkeintaan yhden maalin. Näissä kisoissa Venäjän puolustus ja maalivahtipeli eivät ole toimineet; neljässä ottelussa omiin on mennyt jo 17 maalia. Kyllä tässä olympiamitali tuoksahtaa.

Keskiviikon ohjelma:

02.05 Curling: N, 11. kierros
02.30 Lumilautailu: M, big air karsinta, Kalle Järvilehto, Peetu Piiroinen, Rene Rinnekangas ja Roope Tonteri
03.00 Taitoluistelu: N, lyhytohjelma, Emmi Peltonen
04.00 Alppihiihto: N, syöksylasku
04.30 Freestyle: M, ski cross -karsinta
05.10 Jääkiekko: M, puolivälierä Tshekki-USA
06.15 Freestyle: M, ski cross -finaali
07.05 Curling: M, 12. kierros
09.40 Jääkiekko: M, puolivälierä, OAR (Venäjä)-Slovenia/Norja
09.40 Jääkiekko: N, pronssiottelu, Suomi-OAR (Venäjä)
10.00 Hiihto: N, parisprintti, karsinta, Mari Laukkanen ja Krista Pärmäkoski
10.44 Hiihto: M, parisprintti, karsinta, Martti Jylhä ja Ristomatti Hakola
12.00 Hiihto: N, parisprintti, finaali, Mari Laukkanen ja Krista Pärmäkoski
12.30 Hiihto: M, parisprintti, finaali, , Martti Jylhä ja Ristomatti Hakola
13.00 Pikaluistelu: M/N, joukkuetaistot
13.05 Curling: N, 12. kierros
13.40 Rattikelkkailu: N, parikilpailu
14.10 Jääkiekko: M, puolivälierä Kanada-Suomi
14.10 Jääkiekko: M, puolivälierä Ruotsi-Saksa/Sveitsi

X