Iivo Niskasen käsittämätön suvereniteetti

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iivo Niskasen kunnonajoitus osui tarkalleen nappiin. Hän kertoi jo hyvissä ajoin, että olympialaisten 50 kilometrin perinteinen on ainoa tavoite. Ja nyt hän on historian neljäs suomalainen olympiavoittaja kuninkuusmatkalla.

Niskanen malttoi noin 40 minuuttia muiden vauhdissa, mutta sitten hän lähti kokeilemaan rohkeasti, miten muut suhtautuvat irtiottoon. Vain Kazakstanin Aleksei Poltaranin pysyi kyydissä. Tosin hän maksoi siitä ”hiukan” hintaa jääden lopulta Nisaksesta käsittämättömästi yli viisi minuuttia.

Venäjän Aleksander Bolshunov ajoi Niskasen puolen nimuutin takaa kiinni kaksi kierrosta ennen maalia. Hän vaihtoi kuitenkin viimeiset suksensa toiseksi viimeiselle kierrokselle, kun Niskanen säästi ne viimeiselle. Tässä myös Suomen huolto oli loistavasti hereillä; lumisateen uhka oli ilmassa, joten vielä ei kannattanut kapulaa vaihtaa. Sadetta ei tullut, mutta viimeiselle lenkille Niskanen sai paljon tuoreemman ja liukkaaman suksen kuin Bolshunov. Reilu kilometri ennen maalia Niskanen iski tasatyöntöpätkällä rajusti, eikä venäläinen pystynyt vastaamaan; olympiavoitto oli lopulta selkeä, 18,7 sekuntia. Kaikki muut jäivät uskomattoman paljon, sillä pronssimies Aleksei Larkov jäi Niskasesta 2.37 minuuttia. Ja esimerkiksi Dario Cologna, jota pidettiin yhtenä pahimpana uhkana, jäi Niskasesta kymmenennellä sijallaan  järisyttävät 4.21 minuuttia. Se kertoo Niskasen valtavasta myllytyksestä.

Sanattomaksihan tuo veti, niin fantastisesta suorituksesta oli kyse, varsinkin, kun Niskanen veti yksin kilpailua todella pitkään, yli 40 minuuttia. Suoritus oli täydellinen.

Muilla suomalaisilla oli vaikeaa. Matti Heikkinen oli 25:s 9.12 kärjestä, Perttu Hyvärinen 29:s 10,16 Niskasta perässä ja Ristomatti Hakola sijalla 43 huimat 14.38 kärjen takana.

Niskanen on tiedetty huippulahjakkuudeksi jo pitkään. Pariviestin olympiakulta Sami Jauhojärven kanssa neljä vuotta sitten teki hänestä supertähden. Viime vuoden Lahden MM-kulta 15 kilometrillä kasvatti olympiatoiveita entisestään. Ja nyt se sitten tuli. Ikää miehellä on edelleen vasta 26-vuotta, joten edessä on vielä monta loiston vuotta.

Hienoa tämän kauden tarinassa on myös se, että yhdessä valmentajansa Olli Ohtosen kanssa Niskanen on tehnyt läpi kauden viileitä ratkaisuja vain olympiatavoitteen ehdoilla. Maailmancupeihin ei ole lähdetty väkisin, jos ei ole siltä tuntunut. Hienoa työtä kaksikolta – ja ennen kaikkea äärimmäisen järkevää.

X