Krista Pärmäkoski Suomen joukkueen mitalirohmu

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Krista Pärmäkoski otti sunnuntaina aamutuimaan 30 kilometrin perinteisellä kolmannen mitalinsa, hopean,  näistä olympialaisesta. Kun Suomen mitalisaldo oli kuusi, se oli tasan puolet Suomen saaliista.

Marit Björgen oli päätsömatkalla järkyttävän ylivoimainen. Hän lähti jo ajoissa omille teilleen, ero Pärmäkoskeen oli maalissa 1.49.

Myös Kerttu Niskanen oli pitkään mitalitaistelussa, mutta hyytyi lopussa, eikä enää jaksanut viimeisen suksenvaihton jälkeen uusilla suksilla ajaa vanhemmilla suksilla hiihtäneitä Stina Nilssonia ja Ingvild Flugstad Östbergiä kiinni. Lopussa vielä Charlotte Kalla tuli suomalaisen ohi ja Niskasen loppusijoitus oli kuudes 3.01 kärjestä ja minuutti mitalisijoista, pettymys oli urheilijalle valtava.

Kilpailun dramaattisimmat hetken aiehutti Itävallan Terese Stadlober. Hän oli jo irronnut mitalitaisteluun Niskasesta yhdessä Pärmäkosken kanssa, mutta hiihti sitten väärälle reitille, mistä tuli liki kilometrin ylimääräinen lenkki. Seuraavan kerran stadionilla nainen hiihti jälleen harhaan. Oppia tuli, mutta rajuimman kautta. Hän olisi hyvin todennäköisesti ottenut uransa ensimmäisen olympiamitalin.

Johanna Matintalo lähti alussa kärkiporukan vauhtiin, mutta se oli vielä liikaa. Sijoitus oli 18:s, ero keulaan 6.40. Ihan kelpo suoritus olympiadebytantintilta. Hänestä  luemme vielä isomminkin kirjaimin kirjoitettuna.

Aino-Kaisa Saarinen odotti varmasti paljon tältä matkalta. Hän alkoi kuitenkin jäädä jo 10 minuutin hiihtämisen jälkeen. Koko taivallus oli uran viimeisessä olympiastartissa yhtä tuskaa, sijoitus lopulta 20 ja ero kärkeen murhaava 8.14. Hieno ja upea ura päättyy tähän kauteen, kiitos kaikista hienoista hetkistä Aino-Kaisa.

Suomi pääsi minimimitalitavoitteeseensa kuuteen mitaliin. Iivo Niskasen myötä noustiin myös kultakantaan. Paljon oli hyviä suorituksia, mutta myös pettymyksiä. Kokonaisuutena kisat menivät koko lailla odotusten mukaan.

Miesten jääkiekosto odotettiin toki mitalia, samoin yhdistetystä, naisten parisprintistä ja viestistä, mutta nyt niitä ei tullut. Myös Mika Poutalan kirvelevä kolmen sadasosan ero mitaliin 500 metrillä  jäi kaihertamaan raskaasti. Ja totta kai Kaisa Mäkäräiseen kohdistuivat ampumahiihdossa isot mitaliodotukset, jotka eivät nyt toteutuneet. Myös lumilautailuissa odotusarvo oli kovempi kuin tulos, vaikka Enni Rukajärvi mitalin toikin.

Yhdistetyn puolella on muistettava, että joukkueen kärki on nuori, ja parhaat vuodet ovat vielä tulossa. Miesten ja naisten maastohiihtoon tarvittaisiin kuitenkin leveämpää kärkeä, sen osoittivat viestit.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksiköllä on edelleen mietittävää. Kovin vähän on saatu isoilla resursseilla aikaan kentän tasolla.

X