Kirja-arvio: Perinnönjako kysyy, miksi Tarja Halonen joutui politiikastaan tilille, vaikka Niinistö lähestyi Venäjää samalla tavalla ennen sotaa

Tarja Halonen saa perusteellisen puheenvuoron näkemyksistään ja maailman tilasta Meri Valkaman sujuvassa keskustelukirjassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tarja Halonen keskusteli kirjailija Meri Valkaman kanssa ajastaan presidenttinä.

Tarja Halonen saa perusteellisen puheenvuoron näkemyksistään ja maailman tilasta Meri Valkaman sujuvassa keskustelukirjassa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jesse Raatikainen

Meri Valkama kirjoitti kirjan Perinnönjako – Keskusteluja Tarja Halosen politiikasta (S&S), jossa Tarja Halonen käy läpi aikaansa presidenttinä.

”Tunnemme vain yhden todellisuuden ja se on tämä, jota elämme. Emme tiedä, olisiko Putin nyt erilainen, jos olisimme toimineet toisin.”

Miksi Perinnönjako kiinnosti?

Presidentti Tarja Halonen on itsessään kiinnostava henkilö kotimaisen politiikan lähihistoriassa. Tällä hetkellä kiinnostusta herättää myös kritiikki, jota Halonen on saanut presidenttikautensa jälkeen. Kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi, Halonen sai osakseen jos jonkinmoisia, koviakin syytöksiä.

Mitä pidin?

Meri Valkaman kirja tarjoaa presidentille puheenvuoron. Valkama käy läpi kronologisesti Halosen molempien kausien ulkopoliittisia tapahtumia. Vaikka kirjaa syystä tai toisesta on haluttu markkinoida vahvasti myös kirjailijan pärställä, lukijaa kiinnostaa nimenomaan Halosen itsereflektio ja näkemykset omasta kaudestaan.

Valkama kirjoittaa hyvin ja ansiokkaasti lähihistorian tapahtumista, mutta paikoin kirjan näkökulma harmittaa. Mitä lisäarvoa teokseen tuo esimerkiksi tieto, missä Valkama itse oli New Yorkin terrori-iskujen aikaan? Teoksen dialogimaisuus toimii kuitenkin suurilta osin. Halonen avaa kirjassa hyvin näkökulmia, joita hän kävi läpi pitäessään suhteita Venäjään yllä.

Miksi presidentti Niinistöä ei ole kritisoitu suhteiden ylläpitämisestä ja jääkiekko-otteluista Putinia vastaan? Halonen on parempi maalitaulu.

Arvio: ****

Perinnönjako sai minut…

Pohtimaan näkökulmia. On tärkeää muistaa, kuinka erilainen aika Euroopassa oli Halosen toimikaudella. Jälkiviisas voi aina olla, mutta Halosen käytännönläheinen näkemys politiikkaan voittaa puolelleen: niillä aineksilla täytyy kokata, mitä on kaapissa. Muuten jää ilman ateriaa.

Lue myös: Presidentti Tarja Halonen, 80, ei lepää laakereillaan – Lapsenlapset pitävät ajassa kiinni: ”Olen räiskäleiltä tuoksuva isoäiti”

X