Anna-lehti: Ruotsissa asuva Janina Fry luuli paikallisten joukkoon sulautumisen olevan helppoa: ”Hej falleraa ei sopinutkaan mentaliteetilleni”

Janina Fry muutti kolme vuotta sitten Ruotsiin perheensä kanssa. Astrid Lindgrenin maailmaa muistuttava ympäristö alkoi jossain vaiheessa ärsyttämään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Janina Fry jännitti ennen Ruotsiin muuttoa lapsiensa reaktioita.

Janina Fry muutti kolme vuotta sitten Ruotsiin perheensä kanssa. Astrid Lindgrenin maailmaa muistuttava ympäristö alkoi jossain vaiheessa ärsyttämään.
Teksti:
Anni Niittylahti

Mallina tunnetuksi tullut yrittäjä Janina Fry muutti perheensä kanssa Ruotsiin pandemian aikana. Janina kertoo Anna-lehden haastattelussa, että kumppanin Markin ehdotus muutosta herätti hänessä uteliaisuutta mutta myös jännitystä ja pelkoa. Miten turvaverkon rakentaminen onnistuisi vieraassa paikassa?

”Olin tehnyt lahden taakse työkeikkoja aikoinaan muun muassa Panos Emporion uimapukumallina. Nykyisiä pr-töitäni voin hoitaa missä tahansa. Eniten mietin lapsia: he olivat jo siinä iässä, että olisivat voineet laittaa lujasti hanttiin”, Janina sanoo.

Janinan ja Markin lapset Sophia ja Brandon eivät kuitenkaan olleet kovin vastahakoisia muuton suhteen. Kieli ei myöskään tuottanut ongelmia, sillä he ovat käyneet koulunsa ruotsiksi.

Ruotsalainen kepeys alkoi ärsyttämään

Uusi koti löytyi Bromman lähiöstä, jossa on paljon vanhoja huviloita puutarhoineen. Janina Fry kertoo Annalle, että ensimmäiset kuukaudet Janinasta tuntui kuin olisi astunut Astrid Lindgrenin maailmaan.

”Kaikki oli jotenkin kepeätä ja makeata, jopa uutiset kuulostivat korvissani vähän vitsiltä.”

Kepeys alkoi kuitenkin jossain vaiheessa ärsyttämään. Yrittäjä oli aikaisemmin ajatellut, että suomenruotsalaisena ruotsalaisten joukkoon sulautuminen olisi helppoa.

”Kaikki se hej falleraa -meininki ei oikein sopinutkaan suomalaiselle mentaliteetilleni”, Janina pohtii.

Suomalaisuutensa hän tajuaa edelleen aina kun avaa suunsa, sillä puhuu omien sanojensa mukaan ”muumiruotsia”. Puheenparsi edustaa kuitenkin paikallisille kaikkea luotettavaa, turvallista ja miellyttävää. Janina kertoo olevansa iloinen, että pystyy ilmaisemaan itseään äidinkielellään paremmin kuin koskaan aikaisemmin.  

Uusia ystäviä löytyi talviuintiharrastuksen parista

Janina Fry kertoo Annalle eroista Bromman ja entisen asuinalueen Espoon Haukilahden välillä. Haukilahdessa naapurusto oli yhtä suurta perhettä, ja toisten lasten perään katsottiin. Brommassa naapurit ovat ystävällisiä, mutta seurustelu ei ole samalla välitöntä.

”Kukaan ei ilmesty yllättäen oven taakse ehdottamaan, että keitetäänkö kahvit. Ja ihan hyvä niin.”

Uusia ystävyyssuhteita Janina on luonut talviuintiharrastuksen parissa Mälarenin rannalla. Lapsien luokkakavereiden vanhempiin Janina ja Mark tutustuivat kutsumalla heidät kotiinsa vierailulle.

”Ennen sitä sain aikaan hirveän sisustusstressin: onko asuntomme varmasti salonkikelpoinen? Asettelin esille kaikki Festivo-kynttilänjalat ja Ultima Thule -lasit ja katoin pöytään Fazerin sinistä ja vihreitä kuulia. Illasta tuli onnistunut”, Janina paljastaa.

”Parhaiten olen löytänyt lohtua siitä, että meditoin ja käännän huomion sisäänpäin itseeni.”
”Parhaiten olen löytänyt lohtua siitä, että meditoin ja käännän huomion sisäänpäin itseeni.” Kuva: Sampo Korhonen/Om-arkisto

Lue myös: Rintasyöpä-diagnoosi shokkina Janina Fryn surutyön keskelle: ”En enää voinut keskittyä suruun vanhempieni menetyksestä – minun piti pelastaa itseni”

X