Ennen kuin kahvi jäähtyy -teos tarjoaa erilaista kerrontaa tutuista asioista: ”Kirjan ytimessä olemme me ihmiset ja elämän mukanaan tuomat tunteet”

Japanilainen esikoisteos vie unenomaiseen tarinaan, jossa tunteet ovat tutun todellisia ja haikeita. Lue kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Japanilainen esikoisteos vie unenomaiseen tarinaan, jossa tunteet ovat tutun todellisia ja haikeita. Lue kirja-arvio!
(Päivitetty: )
Teksti:
Liina Putkonen

Toshikazu KawaguchinEnnen kuin kahvi jäähtyy (Bazar) -romaanin on suomentanut Markus Juslin.

Miksi kiinnosti?

Ennen kuin kahvi jäähtyy (Bazar) -romaani on saanut kehuja sieltä ja täältä, mutta niin saa moni muukin kirja. Tämän kirjan houkuttavuutta lisäsi kehujen lisäksi sen kotimaa. Olen lukenut harvoja japanilaisia teoksia, mutta nauttinut suuresti niiden omanlaisesta tavastaan kertoa tarinaa.

Ennen kuin kahvi jäähtyy ei pettänyt odotuksia, vaan sen tapa kuljettaa juonta oli juuri sellainen, kuin toivoin. Aivan erilainen kuin ­länsikirjoissa, mutta kuitenkin tunteiden ja ihmisten välisten suhteiden osalta hyvinkin tuttu.”

Mitä pidin?

”Kirjassa lukija viettää ­aikaansa tunnelmallisessa, vanhassa kahvilassa, jonka kautta pääsee menneisyyteen. Jollekin tällainen yliluonnollinen ajatus voi olla syy hylkiä kirjaa, mutta suosittelen tarinaa heillekin.

Keskiössä ei nimittäin ole ­aikamatka, eikä mikään yliluonnollinen muutenkaan. Kirjan ytimessä olemme me ihmiset ja elämän mukanaan tuomat tunteet kuten katumus, kaipaus ja myös suru.

Kirjassa neljä ihmistä ­istuu kahvilan tietylle ­paikalle ja yrittää tehdä aikamatkan. Vaikka syitä on ­monenlaisia, yhteinenkin tekijä löytyy. Rakkaus. Yksi yrittää rakastaa ­dementian yli, yksi ­kuroa ­kiinni menetetyn mahdollisuuden, ja sitten on vielä se rakkaus, josta me rakennumme. Perheen sisäiset tunteet. Kun nämä tarinat vielä yhdistyvät, on kirjassa ison kaihoisan lopun aika.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…miettimään, että pitäisi ­useammin tarttua romaaneihin, jotka on kirjoitettu toisaalla kuin omassa länsimaisessa kuplassa.”

Lue myös: Kirja-arvio: Näkymätön valtakunta avaa portin sienten maailmaan – ”Eihän tällaista tietokirjaa voi kuin rakastaa”

X