Budapestin upeat joulutorit vetävät matkailijoita – Tarjolla kuumia juomia, makeita ja mausteisia makuja herkkusuille

Budapestin joulutorit kutsuvat maistelemaan. Testaa, miltä maistuu putkipulla tai krampampuli.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pyhän Tapanin kirkon joulutori on tunnelmallinen. Kirkon kupoli kohoaa kadun päässä Tonavan suunnalta lähestyttäessä.

Budapestin joulutorit kutsuvat maistelemaan. Testaa, miltä maistuu putkipulla tai krampampuli.
(Päivitetty: )
Teksti: Eeva Kollanus

Pullat pyörivät hiilloksen yllä ja isoista ruukuista kauhotaan kuumia juomia. Matkailijat napsivat kuvia jättimäisen BUDAPEST-tekstin edessä. Budapestin joulutorit houkuttavat turisteja – nyt ollaan kaupungin suurimmalla joulutorilla Vörösmarty térillä.

Pimeän tullen torille on mukava kävellä Deak Ferenc utcaa pitkin. Katu tunnetaan muotikatuna, ja sen runsas valokoristelu on näyttävä.

Aukiolla yhden kojun tyttöjen sinivalkoiset mekot pistävät oitis suomalaisen silmään. Kaikkiin muihinkin tuotteisiin on käytetty puuvillakangasta, jonka pohja on sininen ja kukkakuviot valkoisia.

”Nämä ovat Kovácsin perheen värjäämiä kankaita”, kertoo myyjä Antonia Matias. Vain viisi perhettä tekee enää perinteistä sinivärjäystä.

Muissa kojuissa myydään muun muassa joulukoristeita, keramiikkaa, nahkatossuja ja herkkuja. Marsipaani on unkarilaisten mieleen. Kojuissa myytävät piparit voivat olla muodoltaan pöllöjä tai sammakkoja.

Sinivärjätystä kankaasta ommellaan tyttöjen mekkoja, kasseja ja muuta käyttötavaraa.

Sinivärjätystä kankaasta ommellaan tyttöjen mekkoja, kasseja ja muuta käyttötavaraa. Eeva Kollanus

Budapestin joulutorit tarjoavat meheviä kakkuja

Kata Koleszár myy vain yhtä leivonnaista, juutalaista kakkua nimeltä flódni. Levystä leikatut palat ovat vaatimattoman näköisiä verrattuna hienojen kahviloiden koreisiin kakkuihin. Kalliimpiakin ne ovat.

Mutta kyseessä on kuuluisan kakkutaiteilijan Ráchel Rajn flódni, joka on täynnä makua ja mehevyyttä. Täytteenä on omenaa, luumuhilloa, saksanpähkinää ja unikonsiemeniä. Sitä ei kannata ohittaa.

Flódni on perinteinen juutalainen kakku. Sitä saa myös Ráchel Rajn kahviloista ympäri vuoden.

Flódni on perinteinen juutalainen kakku. Sitä saa myös Ráchel Rajn kahviloista ympäri vuoden. Eeva Kollanus

Unkarin talvessa maistuu kuuma juoma. Yleisimmin tarjolla on forralt bor eli kuumaa viiniä.

Harvinaisempaa krampampulia täytyy maistaa jo hauskan nimen vuoksi. Makeaa ja mausteista on sekin. Mukin pohjalta löytyy hedelmäpaloja, mieleen tuleekin sekahedelmäkeitto juotavana versiona.

Kris annostelee krampampulia suuresta ruukusta. Kuuma juoma on makeaa ja mausteista.

Kris annostelee krampampulia suuresta ruukusta. Kuuma juoma on makeaa ja mausteista. Eeva Kollanus

Ruokakojuissa valmiit ruoat ovat selvästi näkyvillä ja kokonainen possu pyörii vartaassa. Täällä opitaan, että gulassi onkin lihakeittoa ja lihapata on puolestaan pörkölt. Ne voidaan tarjota koverretun leivän sisällä.

Vaikka Vörösmarty térin tori on Budapestin vanhin joulutori, se pystytetään tänä vuonna vasta 21. kerran. Kommunistisena aikana joulua ei vietetty kristittynä juhlana. Joulutorien historia yltää kyllä satojen vuosien taakse kuten naapurimaissakin.

Osoite: Vörösmarty tér (aukio)

Joulukoristeita on myynnissä paljon, nämä kuusenpallot ovat keramiikkaa.

Budapestin joulutorit tuovat yllätyksiä jouluihmisille. Joulukoristeita on myynnissä paljon, nämä kuusenpallot ovat keramiikkaa. Eeva Kollanus

Tuoksuviin koristeisiin on käytetty mausteita ja kuivattuja hedelmiä.

Tuoksuviin koristeisiin on käytetty mausteita ja kuivattuja hedelmiä. Eeva Kollanus

Maistuisivatko makkarat tai putkipulla?

Tunnelmallisempi joulutori löytyy muutaman korttelin päästä Szent István Bazilikan eli suomalaisittain Pyhän Tapanin kirkon edustalta.

Viehättävä lähestymissuunta on Tonavalta päin pitkin Zrínyi utcaa. Katu muuttuu loppuvaiheessa kävelykaduksi ja kojut reunustavat sitä kirkkoaukiolle saakka.
Iltaisin kirkon fasadiin heijastetaan värikäs valoshow. Lapset opettelevat luistelua muovijäällä kuusen ympärillä.

Joulutorien ruokakojuissa myydään paljon makkaraa ja liharuokia.

Joulutorien ruokakojuissa myydään paljon makkaraa ja liharuokia. Eeva Kollanus

Yhdessä kojussa roikkuu monenlaista makkaraa ja savustettua lihanpalaa.

”Tämä szalámi on tehty mangalitza-siasta ja tämä harmaasta naudasta”, tilan omistaja Imre Kovacs maistattaa. Ne molemmat ovat alkuperäisiä unkarilaisia rotuja.

Mangalitza eli villasika on sympaattinen kiharakarvainen possu, joka pärjää Unkarin pustalla talvellakin.

Myynnissä olisi myös savustettua laardia ruoanlaittoon tai sellaisenaan herkutteluun ohuina siivuina. Villasian rasvaa pidetään terveellisempänä kuin tavallisen sian rasvaa.
Päädyn kuitenkin turvalliseen makkaraan. Parasta on tulinen ja kuivempi, pidempään kypsytetty villasikasalami.

Leivonnaiskojuun on pinottu saksalaistyylisiä strudeleita sekä pretzel-rinkeleitä. Kääretortun tapainen bejgli on uusi tuttavuus.

”Bejgli on joulun jälkiruoka”, selittää myyjä Alexa. ”Sen täytteenä on saksanpähkinää tai unikonsiemeniä.”

Bejgli-rullaa valmistetaan jouluksi erilaisilla täytteillä.

Bejgli-rullaa valmistetaan jouluksi erilaisilla täytteillä. Eeva Kollanus

Alexalla on kojussaan suuri valikoima struudeleita ja muita leivonnaisia.

Alexalla on kojussaan suuri valikoima struudeleita ja muita leivonnaisia. Eeva Kollanus

Tämä joulurulla osoittautuu kuivanlaiseksi. Kotitekoiset ovat varmaankin maukkaampia.
Erikoisin joulutorien makea leivonnainen on kuitenkin kuuma kürtöskalács, putkipulla. Se on kuin jättimäinen tikkupulla.

Pullat leivotaan kojuissa ja paistetaan hiilloksen yllä. Kun pullat pyörivät vartaissa, niitä jää katsomaan pitkäksi aikaa. Kuumaa pullaa on kiva napostella torilla kulkiessa, ne ovat torien antia parhaimmasta päästä.

Osoite: Szent István tér (aukio)

Szent István Bazilika, Szent István tér 1

Putkipulla irrotetaan paistamisen jälkeen puisen lieriön päältä. Kojulla voi seurata leipomisen vaiheet taikinasta alkaen.

Putkipulla irrotetaan paistamisen jälkeen puisen lieriön päältä. Kojulla voi seurata leipomisen vaiheet taikinasta alkaen. Eeva Kollanus

Tarjolla myös retroa ja uniikkia designia

Budapestin juutalaiskaupunginosa tunnetaan iltaelämästään. Korttelin läpi kulkeva käytävä Gozsdu udvar on täynnä ravintoloita ja baareja.

Viikonloppuisin alue muuntuu päivisin bazaariksi ja joulun alla joulutoriksi. Valikoima voi olla hyvin boheemi, myyjillä on retrotavaraa ja uniikkia designia.

Deak Ferenc tér on liikenteen solmukohta ja aukiolla on usein myyntikojuja. Sinnekin nousee pieni joulutori, vaikka se ei olisikaan virallisissa esitteissä.

Perunapannukakut tirisevät kuumassa öljyssä. Päälle laitetaan tavallisesti hapankermaa ja juustoraastetta. Samaan tapaan päällystetään myös langos-pannukakut.

Perunapannukakut tirisevät kuumassa öljyssä. Päälle laitetaan tavallisesti hapankermaa ja juustoraastetta. Samaan tapaan päällystetään myös langos-pannukakut. Eeva Kollanus

Isosta kauppahallista kannattaa ostaa tuoreita saksanpähkinöitä sekä savustettua chili- ja paprikajauhetta.

Isosta kauppahallista kannattaa ostaa tuoreita saksanpähkinöitä sekä savustettua chili- ja paprikajauhetta. Eeva Kollanus

Unohtaa ei sovi suurta kauppahallia. Valoin koristeltuna se on tunnelmallinen runsaudensarvi, josta löytyy sekä ruokatuliaiset että muut matkamuistot. Chili- ja paprikajauheet saa söpösti pakattuna.

Pieniä toreja pystytetään joulukuussa viikonloppuisin eri puolilla kaupunkia. Aukiolot voi tarkistaa osoitteesta www.budapestbylocals.com. Talvisää on kolea. Vaikka pakkasta ei olisikaan, pukeudu lämpimästi.

Osoite: Deak Ferenc tér (aukio)

Suuri kauppahalli, Vámház körút 1-3

Lue myös: Veri virtasi Budapestin kaduilla, kun Neuvostoliiton panssarit vyöryivät Unkariin syksyllä 1956 – Tukahdutettu kansanousu herätti pelkoa Suomessakin

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 12/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

3 plussaa

1. Suurimmat joulutorit avautuvat jo hyvissä ajoin marraskuussa.

2. Budapest on edullinen kohde verrattuna Saksaan ja Itävaltaan.

3. Talvella voi jatkaa torilta kylpylöiden lämpöön.

X