Veri virtasi Budapestin kaduilla, kun Neuvostoliiton panssarit vyöryivät Unkariin syksyllä 1956 - Tukahdutettu kansanousu herätti pelkoa Suomessakin

Unkarin kansannousu murskautui verisesti, kun irtautuminen Neuvostoliitosta johti verilöylyyn. Suomessakin pelättiin - jopa niin paljon, että monissa varuskunnissa peruttiin lomat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riemu täytti Budapestin kadut kansannousun alkupäivinä ennen Neuvostoliiton panssarien tuloa.

Unkarin kansannousu murskautui verisesti, kun irtautuminen Neuvostoliitosta johti verilöylyyn. Suomessakin pelättiin - jopa niin paljon, että monissa varuskunnissa peruttiin lomat.
(Päivitetty: )
Teksti: Antero Raevuori

Sadat ihmiset pysähtyvät hämmästyneinä katselemaan. Sankarien torilla Budapestissä häärii kymmeniä miehiä suurikokoisen Stalin-patsaan kimpussa. Patsasta yritetään kaataa vaijereista vetämällä, mutta se ei onnistu. Hitsausliekki ja raskaat moukarit tehoavat. Patsas kallistuu ensin vasemmalle ja romahtaa sen jälkeen suoraan eteenpäin.

Jäljelle jäävät vain saappaat.

Muutama tunti aikaisemmin lähes 50 000 opiskelijaa ja työläistä on osoittanut mieltään parlamenttitalolla.

Kommunistisen puolueen pääsihteeri Ernö Gerö tuomitsee radiopuheessa mielenosoituksen. Radio Budapestin edessä syntyy yhteenotto mielenosoittajien ja Unkarin salaisen poliisin välillä.

Kymmeniä kuolee.

On alkanut kansannousu Unkarin kommunistihallintoa vastaan. Vaaditaan vapaita vaaleja ja täydellistä kansallista itsenäisyyttä. Neuvostojoukot on vedettävä pois maasta. Unkarilaiset eivät enää tahdo olla Neuvostoliiton satelliittivaltio, joka siitä on tullut toisen maailmansodan jälkeen.

Eletään lokakuun 23. päivää vuonna 1956.

Rohkea siirto

Seuraavina päivinä kaatuneen patsaan kimpussa häärii kymmeniä ihmisiä. He kilkuttelevat vasaroilla siitä irti palasen toisensa jälkeen – muistoksi. Joku onnistuu saamaan irti Stalin nenän, joku korvan. Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin on kuollut kolme vuotta aikaisemmin.

Paljon muutakin tapahtuu. Kapinalliset julistavat Unkariin yleislakon. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa. Jos on pakko lähteä, täytyy juosta porttikäytävästä toiseen. Unkarin salainen poliisi ampuu siekailematta.

Kommunistisen puolueen päämajan valtaus päättyy verilöylyyn. Unkarin radiossa työskentelevä suomalainen kommunisti Sakari Selin kirjoittaa päiväkirjaansa:

”Eräs nuori sotilas on selällään jalkakäytävällä. Alavatsaan on isketty pystyyn pistin ja sen nojaan Mátyás Rákosin kuva.”

Mátyás Rákos on kapinallisten vihaama Unkarin kommunistipuolueen pitkäaikainen pääsihteeri.

Lokakuun lopulla Unkari saa uuden hallituksen. Pääministeriksi tulee kansallismielinen Imre Nagy. Hän tekee rohkean siirron ja julistaa Unkarin eroavan Varsovan sotilasliitosta.

Neuvostoliitosta lähtee tiukkoja sähkeitä sen itäeurooppalaisiin satelliittimaihin. Itä-Saksassa annetaan hälytyskäsky yli 100 000 miehen sota- ja poliisivoimille.

Marraskuun alussa useita venäläisiä junia höyryää Unkariin pysähtymismerkeistä välittämättä. Junat ovat täynnä sotilaita.

Debrecenin kaupungissa on nähty kolmisensataa panssaria, joista osa jatkaa Budapestin suuntaan. Vaivihkaa ne muodostavat piiritysketjun noin 25 kilometrin päähän Budapestistä.

Huhumylly pyörii. Yhteydet ulkomaailmaan ovat poikki.

Unkarin kansannousu

Ensimmäiseksi neuvostopanssarit sulkivat kaikki Budapestin liikenteellisesti tärkeät solmukohdat. © MVPHOTOS

Hätähuuto Budapestistä: ”Auttakaa meitä!”

Aamuyöstä 4. marraskuuta alkaa kuulua tuttua jyrinää. Panssarit ajavat täyttä vauhtia kohti Budapestiä. Lähes satatuhatta neuvostosotilasta on valmiina levittäytymään Budapestiin ja eri puolille maata.

Puoli kuuden aikaan laukaustenvaihto lähestyy kaupungin keskustaa. Unkarilaiset panssarivaunut ovat asettuneet asemiin Tonavan yli johtaville silloille ja pitkin joen rantoja.

Kaikkialla Budapestiin on rakennettu katusulkuja, joihin on raahattu huonekaluja, hevosvankkureita, kuorma-autoja, autonrenkaita, katukiviä.

Kello 8.10 sunnuntaiaamuna kapinallisten lyhyen aikaa hallitsema Budapestin radio vaikenee kesken musiikkikappaleen. Kuuluu vain voimakas pamahdus ja sen jälkeen ei mitään.

Hetkeä aikaisemmin on radiossa ilmoitettu: ”Kaikki maailman sivistyskansat! Rukoilemme teitä oikeuden ja vapauden nimissä. Auttakaa Unkaria, sen työläisiä, talonpoikia ja älymystöä! Auttakaa meitä!”

Maailmanpoliittinen tilanne on äärimmäisen arka. Egypti aikoo samaan aikaan kansallistaa strategisesti tärkeän Suezin kanavan, mikä saa Israelin, Ranskan ja Englannin ryhtymään sotilaalliseen voimankäyttöön Egyptiä vastaan.

Useissa Suomen varuskunnissa perutaan lomat. Hämeenlinnan Jääkäripatteriston parhaat ampujat viedään ylimääräisiin harjoituksiin Hätilän ampumaradalle.

Ylioppilaat järjestävät Helsingin vanhalla ylioppilastalolla verenluovutuskampanjan. Suomen Punainen Risti lähettää penisilliiniä ja veriplasmaa lentoteitse Wieniin. Liikelaitokset tekevät suuria rahalahjoituksia. Yksityishenkilöt keräävät elintarvikkeita.

Valtionjohto suhtautuu tapahtumiin viileästi. Urho Kekkonen on valittu presidentiksi saman vuoden maaliskuussa.

Unkarin kansannousu

Unkarilaiset polttivat Neuvostoliiton lippuja eri puolilla Budapestin keskustaa. © MVPHOTOS

Lyhtypylväisiin hirtettyjä venäläisiä

Budapestin kaduilla nuoret koulupojat tuhoavat yltiöpäisesti panssarin toisensa jälkeen. Aseina heillä on vain bensiinillä täytetyt polttopullot.

Eräs nuorukainen pysäyttää venäläisen panssarin viidellä yhteen sidotulla käsikranaatilla. Niitä ryöstetään kasarmeilta, konepistooleita asetehtaista. Katusulkujen takaa rätisee konepistoolituli kohti venäläisiä sotilaita.

Venäläiset panssarit ampuvat kaikkea mikä liikkuu. Silloin kun kaikki kokoontuminen on kiellettyä, ne tulittavat myös elintarvikkeita jonottavia naisia: vaimoja, äitejä ja isoäitejä.

Jos sotilaat yrittävät tulla ulos panssareistaan, heidät ammutaan pika- tai konekiväärillä. Lyhtypylväisiin hirtettyjä venäläisiä sotilaita näkyy siellä täällä.

Rikkinäisistä ikkunoista riippuu suruharsoin koristettuja puna-valko-vihreitä Unkarin lippuja. Niiden keskellä on reikä, kommunistinen vaakuna on leikattu irti.

Eräässä talossa kymmenkunta vanhusta istuu pöydän ympärillä. He laulavat kädet ristissä Unkarin kansallislaulua. Kaduilla lojuu kuolleita, sairaaloissa on satoja, jollei tuhansia haavoittuneita.

Potilaiden raajoja amputoidaan, leikkauksia tehdään tavallisilla pöydillä eetterinukutuksella.

Unkarin kansannousu

Unkarilaiset polttivat Neuvostoliiton lippuja eri puolilla Budapestin keskustaa. © MISC / LEHTIKUVA

Kanoja, ankkoja, hanhia – maalaiset tuovat ruokaa maksutta

Taistelut taukoavat marraskuun puolivälissä.

Budapestiin alkaa virrata traktoreita, hevosten tai härkien vetämiä vankkureita, ajoneuvojakin. Maalaiset tuovat ruokaa maksutta, lahjana. Joku on antanut kylässä tynnyrillisen perunoita, joku porkkanoita, kolmas kaalia ja lanttuja, joku kanoja, ankkoja ja hanhia.

Samoihin aikoihin juna toisensa jälkeen lähtee kohti tuntematonta. Vaunut on sullottu täyteen ihmisiä. Maansa vapaudesta taistelleita viedään rangaistusleireille jonnekin päin suurta Neuvostoliittoa. Heitä on tuhat tai viisituhatta, kenties kymmeniätuhansia.

Suomessa kommunistinen Työkansan Sanomat otsikoi: ”Neuvostojoukot torjuivat fasismin rynnistyksen Unkarissa.” Suomen Sosialidemokraatti otsikoi: ”Neuvostojoukot murskasivat Unkarin vapauden.”

Unkarin kansannousu

Poika vie kotiin Tanskan Punaisen Ristin lähettämää ruokaa: leipää ja keittoa. © MVPHOTOS

Veristä vesipalloa Melbournessa

Eräänlainen kansannousun loppunäytös näytellään Melbournen olympiakisoissa. Ne alkavat vain runsas viikko kansannousun kukistamisen jälkeen.

Unkarin joukkue marssii avajaisiin mukanaan maan lippu, josta on poistettu vasara, tähkä ja punatähti. Tilalla on maan palvotun vapaustaistelijan Lajos Kossuthin vaakuna.

Vesipalloilun välieräottelussa kohtaavat Unkari ja Neuvostoliitto. Pelaajat rusikoivat ja kuristavat toisiaan niin veden ylä- kuin alapuolellakin. Katsomossa on satoja unkarilaisia maanpakolaisia.

Kolme heistä hyppää vaatteet yllään altaaseen, missä he yrittävät käydä käsiksi Neuvostoliiton pelaajiin.

Ottelun loppuvaiheessa Neuvostoliiton Valentin Prokopov lyö Unkarin Ervin Zadória niin että tämän silmäkulma aukeaa. Altaan vesi punertuu. Erotuomari keskeyttää ottelun. Unkari voittaa 4–0 ja voittaa pari päivää myöhemmin myös loppuottelun.

Samoihin aikoihin unkarilaisia pakenee edelleen henkensä kaupalla Itävallan puolelle. Budapestistä sinne on matkaa 150 kilometriä. On jo pakkasta, tuulee vahvasti. Naiset taluttavat tai kantavat lapsia. Aviomiehet ja isät ovat kaatuneet katutaisteluissa, haudattu ties minne.

Mistä ruokaa, mistä katto pään päälle?

Pidemmälle ei ajatus jaksa kulkea.

Unkarin kansannousu

Mistä ruokaa, mistä katto pään päälle? Unkarilaisten pakotie naapurimaihin oli raskas ja pitkä. © MVPHOTOS

X