Kalajoen Hiekkasärkillä upea meriluonto hemmottelee lomailijaa – Kokosimme matkavinkit Perämeren Rivieran elämyksiin!

Kun lämpimään hiekkaan saa upottaa varpaat ja merituuli puhaltaa paahteen iholta, rantadyyneillä aika pysähtyy ja mieli lepää aavan ulapan kimalluksessa. Hiekkasärkät tarjoaa upeat puitteet rentouttavaan rantalomaan – seudun monipuolinen luonto haastaa ja hemmottelee aktiivista liikkujaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalajoen Hiekkasärkät on ainutlaatuinen luontokohde Perämeren rannalla.  © Actionphoto

Kun lämpimään hiekkaan saa upottaa varpaat ja merituuli puhaltaa paahteen iholta, rantadyyneillä aika pysähtyy ja mieli lepää aavan ulapan kimalluksessa. Hiekkasärkät tarjoaa upeat puitteet rentouttavaan rantalomaan – seudun monipuolinen luonto haastaa ja hemmottelee aktiivista liikkujaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Vaskimo

Tuhansia vuosia sitten jäätikön sulaessa alkoi maanpinta kohota Pohjois-Pohjanmaan rannikolla. Ilmiö on yhä arkea. Siellä kun yksi sukupolvi voi elämänsä aikana seurata, miten rantaniitystä muovautuu hiekkaranta. Vielä viime vuosisadan alussa Kalajoen hiekkainen ranta-alue tunnettiin Tuomipakkana kasvillisuutensa vuoksi.

Matkailun alkuajat juontavat 1930-luvulle, jolloin rannan tuntumaan rakennettiin ensimmäinen täysihoitola, Hiliman hotelli. Samoihin aikoihin alueen nimi vaihtui Kalajoen Hiekkasärkiksi.

Kalajoen Hiekkasärkät

Lankkupolut suojelevat osaltaan herkkää luontoa. Dyynejä kiertää 4,5 kilometrin polkuverkosto, joilla on mukava kävellä ja pyöräillä. Actionphoto

Täysihoitolan palveluista saapuivat nauttimaan lähikuntien, kuten Raahen porvaristo, mutta myös monet aikansa kuuluisuudet. Vähitellen hotellista ja hiekkadyyneistä tulikin valtakunnallinen nähtävyys.

Maakunnassa ranta-alueen suosio kasvoi juhannuksenviettopaikkana. Vuosisata sitten paikallista väestöä ei dyyneillä muuten tuon tuosta näkynyt, sillä valtaosa sai elantonsa maataloudesta ja kalastuksesta eikä kesäisin vapaapäiviä juuri ollut. Kun odotettu hetki koitti, suunnattiin rantaan sukulaisperheiden tai naapurusten kesken.

Veden vallasta noussut Kalajoki houkutteli tavallista kesälomailijakansaa vasta 1970-luvulla.

Kaljaasi Ansio

Kaljaasi Ansio miehistöineen purjehtii Rahjan kalasatamasta Maakallaan. Matkalla tarjotaan kalakeittoa ennen rantautumista karille. Actionphoto

Kalajoen Hiekkasärkät on suosittu matkakohde

Tänä päivänä reilun 13 000 asukkaan Kalajoella on yli 80 matkailualan yritystä, joista monet perheyritykset toimivat jo toisessa polvessa.

Kesän monipuolisten rantaloma-aktiviteettien ohella Kalajoki tarjoaa yhä enemmän koettavaa panostaen läpi vuoden tarjottaviin luontoelämyksiin, liikuntamahdollisuuksiin sekä vapaa-ajan palveluihin myös sisätiloissa.

Alueen parhaat palat vierailija voi koota loma-ohjelmaansa ottamalla yhteyttä ennen saapumistaan Keskusvaraamoon, joka räätälöi ja yhdistää yrittäjien palveluja toiveiden mukaan.

Pääsesonki Hiekkasärkillä alkaa juhannuksena jatkuen elokuun lopun tunnelmallisiin venetsialaisiin. Syyskauden avajaisten kunniaksi rannan täyttävät ja valaisevat tuhannet tulet.

Seikkailupuisto Pakka

Seikkailupuisto Pakka sijaitsee leirintäalueen kupeessa. Puihin rakennetuilla seikkailuradoilla voi haastaa huimapäisyyttään ympäri vuoden.  Actionphoto

Meriluontokeskus kertoo Perämeren luonnosta

Jotta alueen luonnon ainutlaatuisuuden hahmottaa, merellisen kulttuuriperinnön saloihin ja seudun retkikohteisiin kannattaa tutustua Meriluontokeskuksessa.

Näyttely nostaa esiin myös talonpoikien kekseliäisyyden ja kädentaidot. Muinaisten kalastus- ja hylkeenpyyntivälineiden yksityiskohtia voi ihastella Perämeren luonnosta kertovien tarinoiden ja koottujen tietojen ohella.

Meriluontokeskus

Perämeren äärellä kannattaa poiketa monipuolisessa Meriluontokeskuksessa.  Actionphoto

Matkailukeskus Särkkien ytimessä

Meriluontokeskus sijaitsee Särkillä matkailukeskuksen ytimessä, Hilmantorin laidalla. Modernien puutalojen kivijalkaliikkeissä kannattaa poiketa syömään, kahville tai tehdä löytöjä vaikkapa paikallisesta käyttökeramiikasta.

Keramiikka Iso-Pahkalan perinteikäs paja, myymälä ja kesäkahvila Seili sijaitsevat valtatie 8:n varrella, mutta myös Särkkien kesämyymälässä voi nähdä toisen polven yrittäjän, keramiikkataitelija Antti Isopahkalan dreijan äärellä.

Viereisestä Cafe BeachRosén tunnelmallisesta kahvila- ja viinibaarista kantautuu useina kesäiltoina vierailevien artistien lyyrikoita. Yrityksen toinen liike, MinRosé, palvelee läpi vuoden Kalajoen keskustassa.

Iso-Pahkalan keramiikkaesineet

Iso-Pahkalan keramiikkaesineet ovat suosittuja matkamuistoja. Irma Iso-Pahkala työskentelee ateljeessa keramiikkamyymälän ohessa.  Actionphoto

Upeat dyynit – Puhdas ranta ja meri

1960-luvulla aloittanut Kalajoki Camping -leirintäalue on maamme suurin ja suosituin. Siellä onnekkaimmat pääsevät ihastelemaan vaunultaan avomerta rantadyynien lomasta.

Lerintäalueen rannassa toimii suppailijoita sekä purje- ja leijalautailijoita palveleva SurfCenter.

”Täällä on sopivat tuulet sekä matalat, hiekkaiset rannat, joilla ensikertalaisenkin on helppo aloittaa. Taitavat surffarit suuntaavat ulkomerelle ja nauttivat aaltokelistä, joka syntyy kaukaa mataloituvalle ranta-alueelle”, SurfCenterin manageri Jarno Rautio kertoo.

Intohimoinen purjelautailija on kiertänyt maailman meriä, mutta kotirantaansa hän ylistää.

”Täällä on todella puhtaat vedet. Rannan roskattomuudesta kiitos kuuluu kaupungin kolmen naisen tehotiimille, joka pitää alueesta hyvän huolen.”

Kalajoki

Kalajoki virtaa kaupungin keskustan halki leveänä kohti merta. Actionphoto

Kalajoki Camping

Haluaisitko nauttia kesäpäivästä kuin Kekkonen? Kalajoki Campingin rannassa on yhä sauna, jossa maan päämies nautti lempeistä löylyistä kesällä 1966.  Actionphoto

Surfcenterin yrittäjä Jarno Rautio

Surfcenterin yrittäjä Jarno Rautio iloitsee puhtaista vesistä ja sopivista tuulista. Actionphoto

Kallan kiehtovat karit ulkomerellä

Lämpimänä kesäpäivänä mieli halajaa merelle. Nostalgisen kaljaasi Ansion päiväpurjehdus vie aikamatkalle todelliseen Perämeren helmeen, Maakallaan.

Sopivan tuulen ja parin tunnin purjehduksen jälkeen, kohoaa avomerestä Kallankareista ensimmäinen ja vuosisataista tarinaansa kertova kalastajayhdyskunnan kylä. Sen väelle antoi Ruotsin kuningas Adolf Fredrik itsemääräämisoikeuden vuonna 1771.

Vielä 1500-luvulla Maakallasta pilkisti vain jokunen kivi. Nyt nämä murikat kohoavat 3,5 metriä meren pinnan yläpuolella.

Hirsiseinäinen kirkko

Hirsiseinäinen kirkko on sisältä maalaamaton. Katosta roikkuvan kirkkolaivan liikkeistä ennustettiin sään ja tuulen muutoksia.  Actionphoto

Maasääri-särkkä

Lähes kilometrin mittaiseksi venähtänyt Maasääri-särkkä kivineen kertoo maankohoamisesta. Actionphoto

Maakallan kalastajakylä

Karin laella seisoo vuodelta 1780 oleva kirkko. Tarina kertoo, että ensimmäisen kirkon rakennustöihin ryhdyttiin jo sata vuotta aikaisemmin.

Ajan hengen mukaan kirkossa käytiin sunnuntaisin. Tämä oli kalastajillekin enemmän sääntö kuin poikkeus. Mikäli kirkkoon jätti kolmesti tulematta, teosta uhkasi karista karkoitus.

Kirkon ja pienen, kaksihuoneisen pappilan vieressä on pyöreä karikivi, jonka ympärillä kalastajien karikokoukset yhä pidetään. Kalastajien kesken kuri on ollut kova ja säännöt tarkat, sillä muuten yhteiselämä pienellä karilla olisi ollut lähes mahdotonta.

Matalat kalastajamökit on rakennettu ryppäisiksi polveilevan karin eri kolkkiin.

Kalastajien kulta-aikaa elettiin 1800-luvulla, jolloin venekuntia oli 70 ja asukkaitakin yli 300.

Kaljaasi Ansio

Kaljaasi Ansio on kaksimastoinen perinnealus, joka rakennettiin talkoilla vuosien 2007–2012 aikana.  Actionphoto

Savusiikaa, tottakai!

Hiekkasärkkien pohjoislaidalle, pienen lammen rannalle, kehitti yritystoimintansa 1970-luvulla entinen majakanvartija Tapani Pirkola. Hän istutti lampeen lohia asiakkailleen ongittaviksi.

”Isä ryhtyi savustamaan kaloja ja vuodelta 1892 peräisin olevan viljariihi siirrettiin ravintolatilaksi”, kertoo Ravintola Lohilaaksoa pyörittävä Marja Pirkola.

Kalajoen paikallisherkku on savusiika. Sitä Lohilaaksossa tarjotaan raikkaan salaatin pääraaka-aineena ja ruokaisana, lämpimänä ateriana. Ravintolassa siika ja muu paikallinen kala maistuu sesonkiaikoina myös susheissa.

Lohilaakson siikasalaatti

Lohilaakson siikasalaatti on ruokaisa kesälounas. Actionphoto

Kalastaja Pasi Pääkkösen savusiikaa

Kalastaja Pasi Pääkkösen savusiikaa on myynnissä kesäaikaan Maakallassa. Actionphoto

Yhä enemmän yöpyjiä – ja lisää investointeja

Vuonna 2014 Lohilaakson läheisyyteen nousi Loma-asuntomessukohteita. Merellisestä arkkitehtuurista voikin nauttia vaikka iltakävelyllä lankkupoluilla.

Loma-asuntomessut aloittivat rakennusbuumin ja nyt tarjolla on eritasoista majoitusta peräti 13 000 vuodepaikkaa, joista 3 000 aktiivisesti myynnissä.

Matkailun ympärivuotisuuteen panostetaan ja uutta vetonaulaa haetaan arktisista merielämyksistä tyrskymajoilla. Rakennuskohteena on Marinan Dyynikylä vierasvenesatamineen, joka valmistuttuaan tarjoaa yösijan yli 2 000 vierailijalle.

Matkailun myötätuuli ja kävijämäärien kasvu tukevat investointeja, jotka ilahduttavat paikallisiakin. Viime kesänä ostosmahdollisuuksia tuli lisää, kun avattiin liikekeskus Raitti Hiekkasärkille ja kauppa-  sekä  kulttuurikeskus Merta Kalajoen keskustaan.

Kalastusmuseo

Kalastusmuseo löytyy vanhasta kaupungista, Plassin muinaiselta markkinpaikalta joen varrelta. Actionphoto

Lue myös: Torilla tavataan! Oulun rikas kulttuuritarjonta hellii matkailijaa, sillä tapahtumia ja festivaaleja on tarjolla läpi vuoden

Minun kalajokeni

Taikuri, mentalisti Noora Karma on viettänyt lapsuudestaan saakka kesiään Kalajoella.

”On aina jännä nähdä, millaiseksi tuttu ranta on talven jälkeen muokkautunut.”

Karma iloitsee ”kesäkalajokisena” siitä, että alue kehittyy ja turistit ovat löytäneet palvelut.

”Nyt tekemistä on vaikka kuinka, kiipeilypuistoa ja surfkeskusta. Itse hurahdin suppailuun muutamia vuosia sitten.”

Kun mökillä grillailu ei innosta, suosikkiruokapaikat ovat lähellä. ”Välillä käyn syömässä Pihvituvalla ja lasten kanssa Mamma Leonissa pizzalla – ja jätskillä poiketaan tietenkin Särkillä.”

X