Khao Lak on yksi Thaimaan parhaista rantalomakohteista – Ilo palasi rauhaisille aurinkorannoille! Lue matkavinkit

Thaimaan kultahiekkarannoilla loikoilee taas turisteja. Yhtä seikkaa lomailijat arvostavat nykyään ylitse muiden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lämpötila pysyttelee Khao Lakin rannoilla talvikautena kolmenkymmenen asteen tuntumassa. © Eveliina Lauhio

Thaimaan kultahiekkarannoilla loikoilee taas turisteja. Yhtä seikkaa lomailijat arvostavat nykyään ylitse muiden.
Teksti: Eveliina Lauhio

Bambulautta lipuu verkkaisasti pitkin joen uomaa Thaimaan Khao Lakissa. Vesi on niin kirkasta, että pohja piirtyy esille. Paljaille säärille pärskyvät pisarat tuovat helpotusta hellepäivään.

Tunnin kestävää bambulautta-ajelua mainostetaan ”koskenlaskuna”, mutta se on pikemminkin lomapäivän rentouttava lepohetki. Veden solina rauhoittaa, ja kosket ovat pikkuruisia. Vain muutaman kerran lautan kuljettaja joutuu tosissaan työntämään pitkällä kepillään kulkupeliä oikeaan suuntaan.

Vehreä kasvillisuus kaartuu ylitseni peittäen lähes taivaan. Välillä puitten oksilta minua kohti kurkottelee käärme.

Bambulautalla lipuminen on leppoisaa lomapuuhaa. © Eveliina Lauhio

Bambulautalla lipuminen on leppoisaa lomapuuhaa. © Eveliina Lauhio

Norsu Bai-Ngern päästää lähelle, kun tuttu hoitaja on näköetäisyydellä. Toimittaja Eveliina Lauhio vieraili Phuket Elephant Sanctuary -puistossa, jossa voi tutustua elefanttien elämään niiden luonnollisessa kasvu­ympäristössä. © Eveliina Lauhio

Norsu Bai-Ngern päästää lähelle, kun tuttu hoitaja on näköetäisyydellä. Toimittaja Eveliina Lauhio vieraili Phuket Elephant Sanctuary -puistossa, jossa voi tutustua elefanttien elämään niiden luonnollisessa kasvu­ympäristössä. © Eveliina Lauhio

Khao Lak vetää turisteja Euroopasta ja Aasiasta

Leppoisan lauttaretken jälkeen Komol’s Corner Bamboo Rafting -yrityksen johtaja Nuchada Pramkaew tarjoaa tuoreita hedelmiä. Hän kertoo, että turisteja on tällä hetkellä Khao Lakissa noin 60 prosenttia siitä, mitä oli ennen koronapandemian alkamista.

”Kun ulkomaalaisten turistien virta lakkasi, yritimme mainostaa palvelujamme paikallisille. Täkäläiset menevät kuitenkin mieluummin vapaa-ajallaan ostoskeskuksiin ja elokuvateattereihin kuin tulevat luonnon helmaan.”

Nyt turisteja saapuu enenevissä määrin Khao Lakiin niin Euroopasta kuin Aasiastakin. Yksi asia on Pramkaewin mukaan muuttunut.

”Koska kaikki on kallistunut lentolippujen hinnasta hotelleihin ja ruokaan, ihmiset viettävät täällä nykyään lyhyempiä lomia. Harvat lomapäivät käytetään mieluiten rentoutumiseen rannalla. Lomailijat kaipaavat vähemmän aktiviteetteja ja enemmän oleilua.”

Seuran matkajuttu Thaimaa 7/23, Eveliina Lauhio.

© Eveliina Lauhio

Thaimaan rauhaisat aurinkorannat

Thaimaahan voi jälleen matkustaa yhtä vaivattomasti kuin ennen korona-aikaa. Kaikista koronarajoituksista on luovuttu, edes rokotustodistusta tai negatiivista koronatestiä ei vaadita maahan saavuttaessa. Moni paikallinen työntekijä hotelleissa ja ravintoloissa käyttää maskia, mutta matkailijoilta sitä ei vaadita.

Turisteja ei ole vielä yhtä paljon kuin muutama vuosi sitten – ja sen huomaa. Juuri turistikauden alkamisen kynnyksellä marraskuun loppupuolella Khao Lakin kultahiekkarannat ovat miellyttävän tyhjiä. Lämmintä hiekkaa pitkin voi tassutella kilometrikaupalla ja kohdata matkalla vain muutaman ihmisen.

Moni pitää Phang Nganin provinssissa sijaitsevaa Khao Lakia Thaimaan parhaana rantalomakohteena. Siellä on sopivasti kauppoja, ravintoloita ja matkailupalveluita, mutta silti lomailija tuntee olevansa rauhassa.

Luonnonkaunis Khao Lak houkuttelee erityisesti pakettimatkaajia ja sukeltajia. Lähellä sijaitseville Ko Similanin autiosaarille järjestetään sekä päiväretkiä että useita päiviä kestäviä sukellussafareja.

Seuran matkajuttu Thaimaa 7/23, Eveliina Lauhio. © Eveliina Lauhio

© Eveliina Lauhio

”Koronapandemia opetti minut pysähtymään. Olen viettänyt enemmän aikaa perheeni parissa”, sanoo ravintolan omistaja Kwanna Soparat. © Eveliina Lauhio

”Pandemia opetti minut pysähtymään. Olen viettänyt enemmän aikaa perheeni parissa”, sanoo ravintolan omistaja Kwanna Soparat. © Eveliina Lauhio

Michelin-tähdellä palkittu Nai Mueang

Violettia perhosenkukkamehua, rapucurry riisinuudeleilla ja eteläthaimaalainen maustettu salaatti, joka tarjoillaan rapean mustekalan, kuutioidun limetin ja paistetun chilin kera. Nai Mueang -ravintolan sisäpihalle katettu lounas on herkullinen.

Michelin-tähdellä palkittu ravintola on sekä paikallisten että turistien suosiossa. Ravintolan omistajan Kwanna Soparatin mukaan menestyksen resepti on yksinkertainen.

”Rakastan itseäni ja haluan tarjota keholleni parasta mahdollista ravintoa. Samaa periaatetta noudatan ravintolassani. Käytän paikallisia luomutuotteita, joissa ei ole kemikaaleja. Valmistamme kaiken alusta alkaen itse.”

Yhtä tärkeää kuin maku on ruoan esillepano.

”Thaimaalaiset syövät silmillään. Pelkkä maku ei riitä, vaan annoksen tulee myös näyttää kauniilta. Moni asiakas jakaa kuvia annoksistaan sosiaaliseen mediaan.”

Korona-aika oli Soparatille haastavaa. Hän yritti tarjota mahdollisimman monelle työntekijällensä hommia myös silloin, kun ravintola oli koronarajoitusten takia suljettu. Työntekijät kunnostivat ja korjasivat ravintolaa.

Pandemia ei ole ainoa kriisi, josta ravintolan omistaja on selvinnyt. Kun tsunami vyöryi tapaninpäivänä vuonna 2004 Khao Lakin yli, Kwanna Soparat pinkoi aaltoa pakoon ylös vuorille.

”Ajattelen, että tsunamin ja koronan jälkeen ei voi tulla enää pahempaa, paitsi ehkä silloin, jos syttyisi kolmas maailmansota.”

Soparat ei anna pelolle valtaa. Hän uskoo, että paremmat ajat ovat tulossa.

”Joka aamu ajattelen, että tämä päivä on uusi mahdollisuus ja olen taas hitusen viisaampi kuin eilen.”

Avani Plus -hotelli tarjoaa hulppean vehreän lomakylän Mai Khaon rauhallisella rannalla.

Avani Plus -hotelli tarjoaa hulppean vehreän lomakylän Mai Khaon rauhallisella rannalla. © Eveliina Lauhio

Mai Khao tarjoaa rauhaa lomalaiselle

Sataa kuin saavista kaataen. Nyt ymmärrän, mitä sanonta tarkoittaa. Trooppinen sadekuuro Mai Khaon rannalla on sykähdyttävä kokemus. Vettä tulee tunnin taivaan täydeltä, ja sen jälkeen aurinko näyttäytyy. Vilu ei pääse yllättämään kosteudessa, sillä lämpötila pysyttelee koko ajan kolmenkymmenen asteen tienoilla.

Phuketin saaren pohjoisosassa sijaitseva Mai Khaon ranta on osa luonnonsuojelualuetta ja siksi lähes koskemattomassa tilassa. Se on suosittu kohde rauhallista lomaa etsivälle.

Tarjolla on niin budjettimatkailuun sopivaa majoitusta kuin luksusvilloja omine ­uima-altaineen.

Anantara Mai Khao Phuket Villas -hotellin johtaja Serge Cuypers uskoo, että Phuket on selvinnyt koronakurimuksesta kohtalaisen hyvin. Hän mainitsee Sandbox-ohjelman, jonka avulla Thaimaan turistikohteista juuri Phuket avattiin ensimmäisenä matkailijoille heinäkuussa 2021. Sandbox-ohjelma mahdollisti täysin rokotettujen turistien vierailut alueelle ilman karanteenia.

Cuypers näkee matkailun muuttuneen: etätyön yleistyttyä työmatkat vähenevät.

”Lomailijat kuitenkin matkustavat edelleen. Etenkin sellaiset turistit, jotka ovat käyneet Thaimaassa ennenkin, tulevat nyt takaisin. Olen innoissani, että maailma on jälleen avautumassa.”

Lue myös: Sähköiskuista kauhunhetkiä Thaimaassa – Lapsi alkoi huutaa uima-altaassa, isän hypättyä pelastamaan tytärtään sähkö vei häneltäkin jalat alta

X