Kuopion historialliset rakennukset tarjoavat nähtävää – Ortodoksisen kirkkomuseon kokoelma on Euroopan arvokkaimpia

Kuopion ortodoksisessa kirkkomuseossa hohtavat silkki ja jalokivet. Kierros kaupungin keskustassa vie historian kerroksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuopiossa kuulee tarinoita kansanliikkeiden suojelemista taloista. 1870-luvulla rakennettu Seurahuone oli 1970- ja 80-luvuilla Savon kuumin keikkapaikka Renkku, nykyään suojeltu osa Hotelli Puijonsarvea.

Kuopion ortodoksisessa kirkkomuseossa hohtavat silkki ja jalokivet. Kierros kaupungin keskustassa vie historian kerroksiin.
Teksti:
Tarja Penttinen
Kuvat:
Manki Penttinen

Talo on ulkoa vaatimaton, mutta sisällä ollaan pyhyyden portilla: taivaallisen ja maallisen saumakohdassa. Kuopion ydinkeskustan ulkopuolelle jäävä ortodoksinen kirkkomuseo Riisa on mykistävä paikka.

Hämärissa saleissa kulta ja silkki kiiltävät ja jalokivet loistavat. Kirkkomusiikki soi hiljaa taustalla.

Museon kokoelma on yksi Euroopan arvokkaimmista. Peruskokoelman pohjana ovat Valamon, Konevitsan ja Petsamon luostarien arvoesineet, jotka on evakuoitu toisen maailmansodan aikana Karjalasta.

Sodan jaloista pelastettuihin esineisiin kietoutuu tragedioita mutta myös selviytymistarinoita. Kolmea kirkkoisää esittävä suuri maalaus saatiin pelastettua Käkisalmesta, kun se irrotettiin kehyksistään ja taitettiin kahdeksaan osaan. Konservoinnista huolimatta maalipinnasta voi vielä erottaa taitoksia.

Kiehtova on myös Ihmeitä tekevän ikonin tarina. Sen mukaan Valamosta Käkisalmelle tuotu ikoni pelasti kyläläiset vuoden 1831 koleraepidemialta. Ikonia oli kanniskeltu kolmena sunnuntaina kaupungin ympäri, ja välillä oli rukoiltu.

Tulos: kukaan käkisalmelainen ei kuollut tautiin.

Jalokivissä ei 1800-luvulla pihtailtu

Museon kookkaimpia aarteita on Sergei ja Herman Valamolaisten suuri muistoarkku, jonka kansi on kullattua ­hopeaa. Pyhittäjäisien sädekehissä oli alun perin timantteja, mutta ne ovat ajan saatossa vaihtuneet korukiviksi.

Jalokivien tuiketta riittää museossa silti, samoin huikeaa käsityötaitoa vuosisatojen takaa. Sali toisensa jälkeen lumoaa mestarien maalaamilla ikoneilla ja pappien tarpeistolla, kuten Pietarissa valmistetulla ehtoolliskalustolla Laatokan Valamolle.

Kullassa, rubiineissa, safiireissa ja smaragdeissa ei vuonna 1865 pihtailtu.

Ihmeitä tekevän ikonin kerrotaan pelastaneen käkisalmelaiset kolera­epidemialta.
Ihmeitä tekevän ikonin kerrotaan pelastaneen käkisalmelaiset kolera­epidemialta. © Manki Penttinen

Lue myös: Kuopio on muikkujen ja maisemien mekka – Lähde nostalgiselle reissulle Savon sydämeen

Kuopion vanhaa sielua voi yhä ihastella sen historiallisissa kohteissa

Kallaveden suunnasta Kuopion keskustaan ajaessa hämmästyy kolmea kattojen ylle nousevaa tornitaloa, joista korkeimmassa on 17 kerrosta. Aseman kentälle rakennetut toimisto- ja asuintalot ovat 2020-luvun Kuopiota.

Mutta kyllä kaupungissa pääsee yhä fiilis­telemään vanhoilla rakennuksilla ja niiden tarinoilla.

Torin laidalla on Kuopion vanhin hotelli: vuonna 1930 rakennettu Atlas. Siellä taiteen kultakauden mestareihin kuuluva Juho Rissanen (1873–1950) höyrysi ja rallatteli kotiseudulla käydessään.

Snellmanin puiston nurkassa Maaherrankadulla on toinen historiallinen kohde: entinen Kuopion Seurahuone, jossa Canth pelasi skruuvia kaupungin hyvälistön kanssa.

Puinen rakennus on vuodesta 1873 lähtien ollut savolaisten kohtaus- ja irrottelupaikka. Kuuminta meno oli 70- ja 80-lukujen legendaarisessa Renkussa, joka veti livekeikoille yleisöä koko maakunnasta. Lavalle oli tulijoita Epuista Kari Tapioon ja Johnny Loganista Matti Nykäseen.

Ravintola kiehtoi myös ohjaaja Aki Kaurismäkeä. Arvottomat-elokuvan yhdessä kohtauksessa näyttelijä Matti Pellonpää notkui Renkun baaritiskillä.

”Tämä on tuhansien tarinoiden talo”, sanoo Kirsi Koponen, hotelli Puijonsarven tapahtuma- ja markkinointikoordinaattori.

Rakennus sai 80-luvulla purkupäätöksen, mutta kansanliike pelasti sen. Yli 50 miljoonaa markkaa maksaneessa remontissa yritettiin säilyttää ravintolasalin vanha sielu.

Suojeltu talo on nykyään osa Itä-Suomen suurinta hotellia Sokos hotel Puijonsarvea. Se palvelee kokous- ja juhlatilana. Siellä on yhä tallessa Renkun diskon ja dj.Niten vanha mainos, jossa viisastellaan: ”Elä immeisiks, piäset helepommalla”.

Lue myös: Kotimaan matkakohde Kuopio – Kallaveden helmi on hurmaava kesäkaupunki

Näyttämö ja vanhat ikkunat muistuttavat hotelli Puijonsarven vanhimman osan historiasta.
Näyttämö ja vanhat ikkunat muistuttavat hotelli Puijonsarven vanhimman osan historiasta. © Manki Penttinen
Kuopiossa kuulee tarinoita kansanliikkeiden suojelemista taloista. 1870-luvulla rakennettu Seurahuone oli 1970- ja 80-luvuilla Savon kuumin keikkapaikka Renkku, nykyään suojeltu osa Hotelli Puijonsarvea.
Kuopiossa kuulee tarinoita kansanliikkeiden suojelemista taloista. 1870-luvulla rakennettu Seurahuone oli 1970- ja 80-luvuilla Savon kuumin keikkapaikka Renkku, nykyään suojeltu osa Hotelli Puijonsarvea. © Manki Penttinen

Lue myös: Muutto Kuopioon oli hulluinta, mitä Jori Reijula oli koskaan tehnyt – Elämän suuri rakkaus löytyi, kun puoliso oli jättänyt melkein alttarille

X