Loma Tallinnassa lumoaa ja piristää talvellakin – Kokosimme jouluiset ja maistuvat matkavinkit!

Vain reilun parin tunnin laivamatkan jälkeen olet Virossa. Tallinna on tuo talveen piristystä ja on helppo tapa saada etäisyyttä arjen askareisiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tallinnan matka tarjoaa myös satumaista lumoa. Tallinnan joulutorin tunnelmaa pääsee kokemaan vain parin tunnin matkan jälkeen Helsingistä.

Vain reilun parin tunnin laivamatkan jälkeen olet Virossa. Tallinna on tuo talveen piristystä ja on helppo tapa saada etäisyyttä arjen askareisiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jesse Raatikainen

Katselen suurta dinosaurusta ja ihastelen vuoroin sitä, vuoroin valtavaa joulukuusta, jonka valot säihkyvät lumisen maan keskellä.

Valtava dinosaurus on Edith Karlssonin alumiiniveistos Good Old Times, eli vanhat hyvät ajat, joka julkistettiin marraskuussa 2021.

Kaikki ovat käyneet Tallinnan muotialueella Telliskivessä, mutta uusi merellisempi muotialue on tehnyt tuloaan jo jonkin aikaa. Kyseessä on Noblessner, jota voisi verrata Helsingin Jätkäsaareen.

Alue on trendikäs ja viihtyisä, erityisesti kesäisin, mutta miksei talvellakin. Noblessnerissa järjestetään konsertteja ja siellä on laadukkaita ravintoloita, joista yksi on saanut Michelin-tähden, toinen Michelin-maininnan.

Taivo Piller on yksi joulukoristemyymälä Shishin perustajista.

Lähiruokaa Michelin tähden kera

Olutturisteja miellyttää alueella sijaitseva Põhjala-panimo. Panimon vieressä on jouluintoilijan taivas: Shishi. Myymälä on joulukoristeiden mekka, josta löytyy mitä tahansa joulukuusen koristeista lyhtyihin ja ulkopenkeistä lasisiin jääpuikkoihin.

Joulukoristeiden suunnittelu aloitetaan Shishissä jo hyvissä ajoin. Koristeita on perinteisemmistä idearikkaampiin: kukapa ei haluaisi joulukuuseensa esimerkiksi jouluista donitsia? Shishi myy koristeita useisiin eri maihin, markkinoita on jopa Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

Nälkäiset voivat pistäytyä joululounaalla ravintola Loressa, joka sai tänä vuonna Michelin-maininnan. 39:llä eurolla on mahdollista syödä kolmen ruokalajin joulumenu. Lore hankkii raaka-aineensa lähituotantona, leivän aineisosista lähtien.

Tallinnan matka: ravintola Lore

Nobblessnerissa sijaitseva ravintola Lore on saanut Michelin-maininnan. © Elina Simonen

Jos aasialaiset maut viettelevät, toinen vaihtoehto on viereinen ravintola Kampai, joka tarjoaa japanilaisia makuja pienellä twistillä. Hinnat eivät päätä huimaa, sillä annoshinnat ovat siinä parinkympin molemmin puolin.

Kampain tasosta kertoo se, että suomalaisen Michelin-ravintola Inarin Kim Mikkola kävi tiiminsä kanssa marraskuussa luomassa Kim x Kai -kokonaisuuden. Mikkolan viiden ruokalajin maistelumenu maksoi 59 euroa.

Suomalainen Michelin-kokki Kim Mikkola loi japanilaisravintola Kampaihin oman menun. Hän poseerasi ravintolan luotsaajan Indrek Kaselan kanssa marraskuun lopulla. © Elina Simonen

Tallinnan matkan talviset tärpit

Jokaiselle suomalaisturistille tuttu vanha kaupunki on takuuvarma tunnelman nostattaja myös talvella. Tunnelma tuntuu olevan Tukholman joulumarkkinoita vapaampi. Tallinnassa joulutori on hieman suurempi ja silmämääräisesti kojuja on enemmän kuin Ruotsissa.

Myönnettävä se on: Tallinnan joulutorilla on enemmän tunnelmaa kuin Tukholmassa. Tallinnan joulutori tuntuu olevan sydämellisempi – toki torille on pystytetty tunnelmaa hieman rikkova esiintymislava, mutta perinteinen joulukuusi korjaa tyylivirheen.

Lapset ja aikuiset voivat perinteisesti ripustaa kuuseen terveisensä ja toiveensa joulupukille.

Jos joulutorilla osaa pitää silmänsä auki, glögikupposen äärellä voi kohdata vaikka elämänsä rakkauden. © Jesse Raatikainen

Joulutorin laidalla on Raatihuone, jonka sisällä harva on käynyt. Raatihuone on komea ja historiaa haviseva rakennus, jonka sisällä kannattaa ehdottomasti vierailla.

Aulassa on esillä pari vanhaa vieraskirjaa – vierailija huomaa pian olevansa osa kuningatar Elisabetin, Mihail Gorbatsovin ja Nikolai II:n vierailujen jatkumoa. Alakerrassa on myös pieni museo.

Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös harvojen tuntema Pyhän Mikaelin kirkko, jossa järjestetään jouluisin esimerkiksi konsertteja. Keskiajalla viihtyisä rakennus toimi nunnaluostarin sairaalana. Suomalainen seurakunta toimii kirkossa nykyään, ja syyskuussa supliikki, suomalainen Tomi Kallanne aloitti seurakunnan pastorina.

Huilisti Marianne Sihvonen esitti kirkossa kauniit kappaleet. Olin varma, että kuulin huilun lisäksi etäistä kuorolaulua, vaikka minkäänlaisia kuoroja ei ollut lähipiirissä. Oliko se joulun taikaa vai jumalainen väliintulo? Sitä ei ole aikaa jäädä selvittämään, koska nyt täytyy saada pullaa.

Tallinnan matka: Käy Pulla Bakeryssa

Tunnelmallinen Pulla Bakery sijaitsee vanhassa kaupungissa. © Elina Simonen

Tallinnan matka – herkuttelua Vanhassa kaupungissa

Pulla Bakery on vanhan kaupungin salattu helmi. Se on aika uusi kahvila, josta saa suomalaisia varmasti miellyttäviä, muhkeita ja maukkaita pullia. Kardemummapulla suorastaan sulaa suuhun kahvi- tai glögikupposen kanssa.

Vanhassa kaupungissa sijaitsee lukuisia pieniä putiikkeja, joista löytää hienoja lahjaideoita itselle tai jollekin toiselle: jos jonkinmoista sukkaa tai kynttilää, mutta myös vinyylilevyjä tai vaikka teetä ja sympatiaa.

Jos joulumieltä ei ole talviseen Tallinnaan saapuessa, sitä varmasti on sieltä lähtiessä.

Lue myös: Koe joulunaika Tukholmassa! Piipahda jouluostoksilla, nauti kiireetön hetki kahvilassa ja poikkea näyttelyissä

Koe joulunaika Tukholmassa.

Tukholman perinteikkäät joulumarkkinat sijaitsevat Suurtorilla Kuninkaanlinnan läheisyydessä. Samalla voi vierailla esimerkiksi torin laidalla sijaitsevassa Nobel-museossa. © Elina Simonen 

X