Pekka ja Sirpa ovat viettäneet jo 40 kesää asuntovaunulla – ”Lapsenlapset ovat tärkein syy, miksi edelleen jatkamme”

Asuntovaunulla nautitaan olemisen vapaudesta sekä leppoisasta yhteisöllisyydestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Asuntovaunulla elämä laajenee vaunun seinien ulkopuolelle. Pekka ja Sirpa Leppäkangas nauttivat vaununsa pihalla kahvia ja itse tehtyä piirakkaa.

Asuntovaunulla nautitaan olemisen vapaudesta sekä leppoisasta yhteisöllisyydestä.
Teksti:
Jukka Vuorio

Etelä-Pohjanmaan Alajärvellä sijaitsevalla Koivulehdon asuntovaunu­alueella on rauhallista.

Pekka Leppäkankaan, 73, ja hänen vaimonsa Sirpan, 72, asuntovaunun ulkoterassille on katettu kahvia ja itse tehtyä raparperipiirakkaa. Linnut laulavat ja jos tarkkaan kuuntelee, voi huomata aaltojen liplattavan Lappajärven rannassa.

Kunnostustöihin saapuneet leirintä­alueen vakikävijät liikkuvat verkkaisesti, ja tunnelma on seesteinen. Juuri sitä Leppäkankaat arvostavat. Rauhallisuutta, perinteisyyttä ja tavallisuutta.

Karavaanareina Pekka ja Sirpa ovat kokeneita. Koivulehto on heidän vakipaikkansa, täällä he pitävät asuntovaunuaan koko kesän. Asuntovaunun lisäksi he omistavat myös asuntoauton, jolla he käyvät joka kesä muun muassa Lapissa.

Asuntovaunulla elämä laajenee

Leppäkankaiden asuntovaunuharrastus alkoi vuosina 1985–86, kun heidän viisi lastaan olivat pieniä.

”Nuorin oli vielä sylivauva. Silloin meistä tuntui siltä, että asuntovaunureissaaminen oli nimenomaan pikkulapsiperheelle kätevä ratkaisu”, kertoo Sirpa Leppäkangas.

Lomailu asuntovaunussa tuntui vapaammalta kuin kaupunkien hotelleissa.

Vaunuilua koskeva ennakkoluulo on, että tilat ovat ahtaat. Mutta kuten karavaanarit tietävät, pyykkäystä, pesemistä ja ruoanlaittoa ei tarvitse rajoittaa pelkästään asuntovaunun sisätiloihin. Niihin käytetään usein leirintäalueiden yleisiä tiloja.

Koivulehdonkin keskellä on rakennus, josta löytyvät vessat, suihkut, pyykkikoneet, keittiö ja yleinen ruokailu- ja oleskelutila. Asuntovaunualueella eläminen laajenee vaunun seinien ulkopuolelle.

Se, mikä sai alkunsa kätevyydestä ja helppoudesta lasten kanssa, on nyt kiertänyt täyden ympyrän. Nyt Sirpan ja Pekan seurana asuntovaunulla ovat lapsien sijaan lapsenlapset.

”Vähän aikaa sitten harkitsimme asuntovaunun myymistä, mutta lapsenlapset sanoivat, että älkää myykö, kun siellä on niin mukava viettää kesää. Lapsenlapset ovat tärkein yksittäinen syy, miksi jatkamme vaunuilua edelleen”, Sirpa sanoo.

Lue myös: Matkailuauto vie luonnon äärelle – Karavaanarit Erja ja Antti: ”Kun suunnittelee, matkustaa ja muistelee, saa elämykset kolminkertaisina”

Karaokea vai ei?

Tavallisena kesäpäivänä Koivulehdon ­alueella tapaa puuhailevia eläkeläisiä, leikkiviä lapsia sekä yleensä asuntovaunukunnan tai pari Keski-Euroopasta saapuneita turisteja. Sen sijaan nuoria aikuisia alueella näkyy harvemmin.

”Se on se karaoken puute. Jostain syystä nuoret karavaanarit tuntuvat sitä kaipaavan, ja sitä on tännekin pyydetty monta kertaa”, Pekka arvelee.

Toisaalta juuri karaoken puute pitää tunnelman rauhallisena, ja moni kiittelee Koivulehtoa leppoisuudesta.

Leppäkankaat ovat vuosien saatossa kierrelleet Suomea asuntoautollaan ahkerasti ja nähneet monenlaisia alueita.

”Joissain paikoissa on asiat rempallaan. Yleiseen saunaan mennessä on joskus mietityttänyt, että tuleekohan täällä enemmän puhtaaksi vai likaiseksi”, Pekka miettii.

Leppäkankaiden mukaan Koivulehdon grillipaikoilla on mukava tunnelma kahdestaan tai isommalla porukalla. © Krista Luoma

Yllättävä turhake

Leppäkankaiden kokemusten mukaan hyviä leirintäalueita ovat viime vuosina olleet muun muassa Isokyrön Lukkuhaka, Peräseinäjoen Kalajärvi sekä Lestijärven Valkeisjärvi. Heidän mittarinsa hyvälle paikalle on yhdistelmä rauhaa ja siisteyttä – ja hyvässä kunnossa oleva sauna.

”Jos joku leirintäalue on sellainen, etteivät siellä asiat ole ihan kohdallaan, vaunujen pihoissa ja grillipaikoilla tieto kulkee.”

Leirintäalueen nimessä oleva etuliite SFC kertoo laadusta ja siitä, että paikan ylläpitäjä sitoutuu noudattamaan leirintäalueita koskevia lakeja ja suosituksia.

Etuliitettä  saa käyttää alue, jota ylläpitää SF-Caravan ry:n jäsenyhdistys tai sen omistama yhtiö.

Asuntovaunun tai -auton varusteista puhuttaessa Pekka sanoo, ettei mikään ole niin turha kuin vaunussa oleva suihku.

”Meillä on 40 vuotta ollut vaunuja ja autoja, enkä ole kertaakaan käynyt vaunun suihkussa. Se vie vain turhaan tilaa. Aina olen pärjännyt leirintäalueiden saunalla ja suihkulla.”

Sirpan mielestä vaunussa tulee olla kunnolliset uuni- ja keittovehkeet, vaikka ne eivät toki ole ainoat tavat valmistaa ruokaa.

Vaikka moni kesäpäivä kuluu lastenlasten kanssa, Sirpa ja Pekka ovat vaunullaan myös kahdestaan. Silloin heistä on mukava viettää aikaa muun Koivulehdon vakiväen kanssa.

Yhteisöllisyyden tuntu on Koivulehdossa vahva. Sitä ylläpitävät paitsi talkoilla tehtävät leirintäalueen ylläpitotyöt, myös yhdessä grillaaminen sekä yhteinen WhatsApp-ryhmä, jossa viestitellään ympäri vuoden kaikesta muustakin kuin vain asuntovaunuilusta.

Moni suomalainen huomaa tänäkin kesänä, että asuntovaunulla on mahdollisuus kokea elämää niin yksin kuin yhteisöllisestikin.

Tämä juttu on osa kotimaan karavaanarielämää esittelevää juttusarjaa.

Lue myös: Miltä kuulostaa koti 15 neliössä? – Vesa ja Minna ovat viihtyneet kaksi vuotta asuntovaunussa, ja nyt he pohtivat, jäävätkö siihen pysyvästi

X