Sardinia on satumainen! Koe rantalomalla upea Välimeren Karibia – Nappaa tästä matkavinkit Italiaan!

Sardinian turkoosit vedet, upea luonto ja välitön ilmapiiri hurmaavat rantalomailijan välittömästi. Matkailijan pitää nähdä Välimeren Karibiaksi kutsutulle saarelle pääsemiseksi hieman vaivaa, mutta se kannattaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Barisardon rannan vanhaa majakkaa ympäröivässä kirkkaassa vedessä on erinomaiset snorklaus­mahdollisuudet. Siellä uiskentelee paljon kaloja ja meren pohjassa elää merisiilejä.

Sardinian turkoosit vedet, upea luonto ja välitön ilmapiiri hurmaavat rantalomailijan välittömästi. Matkailijan pitää nähdä Välimeren Karibiaksi kutsutulle saarelle pääsemiseksi hieman vaivaa, mutta se kannattaa.
Teksti: Anneli Juutilainen

Oi Sardinia, huokaan – tämä oli sittenkin kaiken vaivan arvoista. Näin ajattelen, kun pääsen vuokra-automme kyytiin ihastelemaan Sardinian vuoristoista maisemaa kuuden ja puolen tunnin nuhjuisen laivamatkan jälkeen. Vaikka saari on jylhä, se on satumaisen vehreä – jyrkillä rinteillä näkee jopa viiniviljelmiä.

Päivä on alkanut varhain. Muutaman Roomassa vietetyn vuorokauden jälkeen olemme hypänneet aamukuudelta taksiin, joka on kuljettanut seurueemme tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Civitavecchian satamaan. Sieltä matkaamme meriteitse Pohjois-Sardiniassa sijaitsevaan Olbian kaupunkiin.

Odotukset Tirrenia-yhtiön laivan tarjoamista oleskelutiloista ovat suuret, mutta perillä todellisuus valkenee nopeasti. Laiva on huomattavasti vaatimattomampi kuin meidän ruotsinlaivamme – myymälä on parin neliömetrin kokoinen koppero ja ravintolatarjonta rajallinen. Kiroan mielessäni hölmöyttäni, kun italialaiset turistit kaivata laukuistaan herkulliset eväänsä esille. Minä sen sijaan jonotan ylihintaisesta kahvilasta croissanteja ja kengänpohjalta maistuvaa pitsaa.

Lentäen vai laivalla Sardiniaan?

Italian länsipuolella Välimeressä sijaitseva Sardinia on upea matkakohde, mutta sinne pääseminen vaatii matkailijalta hieman vaivaa. Suomesta Sardiniaan ei pääse suorilla reittilennoilla.

Omatoimireissaajan tulee siis varautua lentämään välilaskun kautta Sardinian kansainvälisille lentokentille: saaren pohjoisosassa sijaitsevaan Olbiaan, etelässä sijaitsevaan saaren pääkaupunkiin Cagliariin tai luoteisosan Algheroon. Vastaavasti laivayhteyksiä on tarjolla Rooman lisäksi myös muun muassa Napolista ja Palermosta Tirrenian lisäksi Grimaldi Lines -yhtiön laivoilla.

Huomion arvoista on, että laivamatkalla ja halpayhtiöiden lennoilla ei ole suurta hintaeroa ainakaan, jos niitä ryhtyy varaamaan hyvissä ajoin etukäteen. Kiinnitä kuitenkin lentovarausta tehdessäsi huomiota siihen, että matkatavarat kuuluvat lipun hintaan – muuten lentokentällä voi odottaa tyyris yllätys.

Oroseinlahti Sardinia

Sardinian upeimmat rannat ovat useimmiten pienen venematkan päässä. Oroseinlahden paratiisimaiset poukamat houkuttelevat matkailijoita. © Anneli Juutilainen

Sardinia on Välimeren Karibia

Sardinian hiekkarantoja ei syyttä kutsuta Euroopan upeimmiksi. Saarta onkin monesti tituleerattu Välimeren Karibiaksi sen upean luonnon ja letkeän tunnelman vuoksi. Itse olen löytävinäni jotain samankaltaista myös Thaimaan Krabin alueen kanssa – turkoosi meri ja kallioiset rantapoukamat ovat hieman samanhenkisiä.

Sardinian koillisosassa sijaitseva Smaragdirannikko on äveriäiden turistien suosiossa juuri upeiden rantojensa an­siosta – toisaalta siellä hintataso niin ravintoloissa kuin hotelleissakin on kaikkein korkein.

Sanotaan, että täällä sijaitsevat myös Euroopan arvokkaimmat lomahuvilat. Alue onkin monien julkimoiden suosiossa. Muun muassa prinsessa Dianan, Grace Kellyn, Roger Mooren, Beyoncén ja Jay Z:n sekä Elton Johnin tiedetään viihtyneen siellä.

Ihastuttavia, huokeampia ja rauhaisampia rantoja löytyy pienistä rantakylistä ympäri saarta. Valitsimme majapaikaksemme Torre di Barisardon, joka oli alueensa parhaita snorklauspaikkoja kirkkaan veden ansiosta. Värikkäitä kaloja ja tummia merisiilejä pääsee ihastelemaan hetkessä.

Spaghetti alle vongole eli simpukkapasta maistuu taivaalliselta kylmän valkoviinin kanssa. <span class="typography__copyright">© Anneli Juutilainen</span>

Spaghetti alle vongole eli simpukkapasta maistuu taivaalliselta kylmän valkoviinin kanssa. © Anneli Juutilainen

Panosta veneretkeen

Saaren itäpuolella on erityisesti valkohiekkaisista rannoistaan ja turkoosista vesistään tunnettu Orosein lahti. Monet rannoista sijaitsevat vaikeakulkuisten jyrkänteiden alla. Esimerkiksi Cala Golorizén rannalle ei pääse kuin meriteitse tai patikoimalla puolentoista tunnin mittaisen vaellusreitin. Jos sinne mielii kävellen, on syytä muistaa säästää voimia myös paluumatkalle.

Kaikkein upeimmille uimapaikoille kannattaa siis lähteä veneretkellä. Saarella on lukuisia yrityksiä, jotka tarjoavat päiväretkiä suosituimmille rannoille. Lomailija voi valita, lähteekö viettämään aurinkoista päiväänsä suuremman ryhmän mukana vai vuokraako privaattiveneen ja oman kuljettajan.

Jälkimmäinen vaihtoehto mahdollistaa aikataulun muokkaamisen omien mieltymysten mukaiseksi. Kahdeksan hengen seurueemme maksoi yksityisestä moottoroidusta kumiveneestä 70 euroa per henkilö. Tosin päivän päätteeksi kustansimme sovitusti bensatankin täytön huoltoasemalla. Se oli noin 130 euroa.

Pastellisävyiset julkisivut ovat tyypillisiä sardinialaisten pikkukylien rakennuksille, kuten tässä Bari Sardossa sijaitsevassa vaaleanpunaisessa talossa. © Anneli Juutilainen

Pastellisävyiset julkisivut ovat tyypillisiä sardinialaisten pikkukylien rakennuksille, kuten tässä Bari Sardossa sijaitsevassa vaaleanpunaisessa talossa. © Anneli Juutilainen

Rantalomakohde ja italialaisten vuoristokylien lumo

Vaikka Sardinia on ensisijaisesti rantalomakohde, jossain vaiheessa reissua alkaa tehdä mieli puuhata muutakin kuin hikoilla aurinkotuolissa. ­Perillä kannattaa siis ehdottomasti vuokrata auto, sillä ilman sitä liikkuminen paikasta toiseen on haastavaa – julkiset liikenneyhteydet eivät ole kum­moiset, vaikka saarella ­onkin toimiva rautatieverkosto.

Autoillessa on syytä ­muistaa, että tiet ovat kapeat ja ­mutkittelevat. Pimeän ­tullen valaistusta ei kaikkialla ole. Tielle saattaa myös koska ­tahansa lompsotella lehmä tai lammas. Ajonopeudet on siis syytä pitää maltillisina.

Pittoreskeihin vuoristokyliin, kuten Jerzuun, kannattaa pysähtyä lounaalle, sillä hintataso on selvästi edullisempi kuin rantakohteissa – ja usein ruokakin on taivaallista. Erityisen maukkailta maistuvat sardinialaiset tomaattikastikkeessa tarjoiltavat culurgiones-pastanyytit, joissa täytteenä on perunaa, pecorinojuustoa, valkosipulia, oliiviöljyä ja minttua.

Jälkiruoaksi tilataan seadas-leivonnainen. Se on hunajalla ja sokerilla valeltu, rasvassa uppopaistettu taikinanyytti, jonka sisällä on niin ikään pecorinoa.

Nuoron maakunnassa sijaitsevasta Jerzun kylä Sardiniassa.

Nuoron maakunnassa sijaitsevasta Jerzun kylästä on upeat maisemat vehreään maastoon ja jyrkille rinteille, joissa on paljon paikallisia viinitiloja. © Anneli Juutilainen

Rantaravintoloiden hinnat ovat huokeat ja jopa äyriäiset ovat edullisia. Mehevä alkupalalautanen maksaa alle 10 euroa. © Anneli Juutilainen

Rantaravintoloiden hinnat ovat huokeat ja jopa äyriäiset ovat edullisia. Mehevä alkupalalautanen maksaa alle 10 euroa. © Anneli Juutilainen

Grotta su Marmuri -luolasto on elämys!

Sardinian suurin tippukiviluola on myös ehdottomasti näkemisen arvoinen. Noin kilometrin päässä Ulassain kaupungista sijaitseva Grotta su Marmuri -luolasto muodostui miljoonia vuosia sitten.

Tunnin mittaisella opastetulla kierroksella pääsee kävelemään syvään luolastoon porrastettua polkua pitkin 850 metrin mittaisen matkan. Paluu maan pinnalle tapahtuu samaa reittiä. Luolaston seinät yltävät jopa 70 metrin korkeuteen. Tilan tunnun ansiosta ahtaanpaikankammoinenkaan ei kipitä luolaston suuaukolle takaisin ennenaikaisesti.

Mukaan on syytä varata lämmintä vaatetta, sillä luolastossa lämpötila on vain kymmenisen astetta. Talvisin lähes kaikki koko Sardinian lepakot majailevat tässä luolassa. Kesäaikaan ne pesivät lämpöisimmissä olosuhteissa luolan ulkopuolella. Se tuntuu huojentavalta.

Grotta Su Marmuri -luolasto Sardiniassa

Grotta Su Marmuri -luolasto eli marmoriluolat sijaitsevat Ulassain kunnassa. Kulkureitti on kosteuden takia ajoittain liukas ja mutainen. © Anneli Juutilainen

Kun lomamme on saatu päätökseen, palaamme mantereelle lentokoneella Olbian lentokentältä. Lento Napoliin kestää tunnin, laivamatka yöaikaan olisi vienyt 16 tuntia lomasta. Tällä kertaa nopeus ja mukavuus voittivat.

Lue myös: Amalfin rannikko lumoaa Italiassa – Supertähtien lomakohteessa voi lomailla myös tavallisen turistin budjetilla

Positanon hotellit ovat usein kalliita. Majapaikaksi kannattaa valita vähemmän kuuluisa kaupunki.

Positanon hotellit ovat usein kalliita. Majapaikaksi kannattaa valita vähemmän kuuluisa kaupunki. © Pekka Numminen

X