Vaivaako Tallinna-ähky? Suuntaa matkallasi upeaan Kadriorgin puistoon

Kadriorgin puiston skaala ulottuu Pietari Suuren kesäpalatsista japanilaisen puutarhan piilopaikkoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Barokkipalatsit muistuttavat ajasta, jolloin Tallinna oli suosittu kylpyläkaupunki. Pietari Suuren ja Katariina I:n lempipaikka Kadriorgin palatsissa oli toisen kerroksen kulmahuone.

Kadriorgin puiston skaala ulottuu Pietari Suuren kesäpalatsista japanilaisen puutarhan piilopaikkoihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tarja Penttinen

Miksi ihmeessä olen aiemmin ohittanut tämän viileästi? Ajatus jumputtaa päässäni, kun pujottelen Kadriorgin puiston rahisevilla hiekkakäytävillä lehmusten suojassa.

Kadriorgin olen luokitellut vain viheralueeksi, jonka läpi ravataan matkalla Kumuun ratikka 1:n tai 3:n pysäkiltä.

Mutta lämpimänä syyspäivänä Kadriorgin puistoon kannattaa pysähtyä. Barokkipalatsien keskellä on leppoisaa viipyillä tsehovilaiseen tyyliin.

Kadriorgin palatsin hallin katto

Kadriorgin palatsin hallin katossa on Diana ja Aktaion -maalaus. Kreikkalaisesta mytologiasta ammentava taideteos on saanut inspiraationsa Rembrandtin samannimisesta työstä. Mark Harrison / Visit Tallinn

Kiinnostavia paikkoja on 301-vuotiaassa puistossa yhtä monta kuin helmiä siellä 1800-luvulla majailleen keisarinna Katarina I:n kaulalla. Miten olisi leivoskahvit

Joutsenlammen rannalla, vanhojen mestarien siveltimen jäljet taidemuseossa ja pitkä illallinen viehättävässä villassa?

Mainio ajankohta puistoon juurtumiselle on syyskuinen Valo kulkee -festivaali (Valgus kõnnib), sillä tummuvan illan täyttävät valoinstallaatiot, konsertit ja pop-up -kojujen herkut.

Joutsenlampi

Joutsenlampi festivaalivalaistuksessa. Valguskonnib.ee

Geishojen tyylillä

Puutarhasuunnittelija Masao Sonen suunnittelema japanilainen puutarha jää piiloon puiston valtaväyliltä. Se on kuitenkin hyvä syy etsiytyä Kadriorgin puiston luoteisnurkkaan. Matkalla voi nähdä ikivanhan tammen, jonka runko on kuusi metriä paksu.

Puistossa on hiljaista. Kulkijat astelevat kivisilloilla yhtä kiireettä kuin geishat ja kiertelevät pieniä lampia, joissa isot karpit pyydystävät vedenpinnan ötököitä.
Kun kesän alppiruusut ja kurjenmiekat ovat lakastuneet, vaahterat loistavat.

japanilainen puutarha

Kahdeksan vuotta sitten avattu japanilainen puutarha viehättää tunnelmallaan. Kauniita yksityiskohtia ja rauhallisia kolkkia riittää. Maret Poldveer

Puutarhan jujuihin kuuluvat kivimuodostelmat. Hyvällä tahdolla niistä saa kaivettua esiin Masaon ajatuksen: pystyyn nostetut kivet ovat kuin kirkontorneja ja matalat kuin kattotiiliä.

Mikä tallinnalaisia vetää tänne?

”Tämä on rauhallinen keidas, jossa keskustan betoni- ja lasitornit tuntuvat olevan kauempana kuin ovatkaan. Täällä on kiva kulkea kameran kanssa keskikesällä, kun kukat ovat upeimmillaan”, kertoo Nadja, 27.

Silkin kahinaa valofestivaaleilla

Viuhkat väpättävät kiivaasti, kun lähestyn kohteliaasti kahta fröökkynää palatsin puistossa. Xenia ja Natalia suostuvat armeliaasti kuvaan. He ovat valmistautuneet koko päivän illan seurapiiritapahtumaan Tallinnassa, Valo kulkee -festivaaliin.

Yllätykset kuuluvat tapahtuman luonteeseen. Tarjolla on aina jotain uutta, mutta pohja on sama: elävää tulta, ilotulitus sekä valon ja musiikin yhteispeliä.

Xenia ja Natalia

Valofestivaaleilla Xenia ja Natalia (oik.) ovat sonnustautuneet venäläisiksi ylimysrouviksi, jotka viihtyivät Kadriorgissa 1800-luvulla. Tarja Penttinen

Kadriorgin palatsin julkisivu

Kadriorgin palatsin julkisivu sai viime syksyn tapahtumassa pintaansa valoinstallaation Sügis Ball. Taiteilijana Anastasia Isachsen. Tarja Penttinen

Valo kulkee -tapahtuma on jalostunut 14 vuodessa nuorten pussikaljabileistä koko perheen tapahtumaksi, jossa tallinnalaiset viihtyvät.

Alunperin Kadriorgin puistoon rajoittunut festivaali on laajentunut koko kaupungin valofestivaaliksi. Tänä vuonna tapahtuma leviää Kadriorgin puistosta Tallinnan vanhankaupunkiin.

Näille festareille kannattaa lähteä vasta klo 19:n maissa. Tunnelma kohoaa samaa tahtia auringon laskun kanssa.

Valgus könnib Kadriorgissa ja vanhassakaupungissa 18.−20.9.2019.

Joutsenlammen pääty

Pirtanauha-kuvioita Joutsenlammen päädyssä. Tarja Penttinen

Juhlavuoden taidetta

Viron taidemuseo juhlii koko vuoden 100-vuotista historiaansa. Juhlakattaus näkyy kaikissa kolmessa Kadriorgissa sijaitsevassa museossa: taidemuseo Kumussa, Kadriorgin taidemuseossa (Pietari I:n kesäpalatsissa) ja Mikkelin museossa (palatsin keittörakennuksessa).

Visit Tallinnan markkinointipäällikkö Mall Oja innostuu yhä uudestaan Kumun modernista arkkitehtuurista, joka on sopusoinnussa luonnon kanssa. ”Sydämeni laulaa aina Kumussa.”

Tärppejä:

Kumu: Pako puutarhaan 27.10. asti. Tanja Muravskaja houkuttelee pohtimaan, mistä valokuvat Tuglasten kotipihasta vaikenevat.

Kadriorgin taidemuseo: Dannebrog – taivaasta laskeutunut lippu. Tanskan kulta-ajan taidetta 13.10. asti. Kansallisen itsetunnon rakennuspuita.

kuvanveistäjä Maire Männik ja valokuvataiteilija Tanja Muravskaja

Syksyn nimiä Kumussa ovat kuvanveistäjä Maire Männik ja valokuvataiteilija Tanja Muravskaja. Kristjan Mändmaa/Tallinn Tourism Board

20-luku häivähtää Mon Repos’ssa

Puuhuvilan valot imevät magneetin lailla syyskuisessa illassa. Illallinen 1870-luvulla rakennetussa vanhassa puuhuvilassa on mainio päätös puistokävelylle.

Mon Repos’n á la carte -listalla on häivähdys Kadriorgin kulta-ajoista, jolloin eliitti siemaili siellä lontoolaisia muotidrinkkejä ja kuunteli oopperalaulajia.

Villa Mon Repos

Villa Mon Repos nousi Kadriorgiin puiston kulta-aikana vuonna 1870. Katri Palm

Ravintolan maistelumenun on laatinut keittiömestari Vladislav Djatsuk, huippukokki Pekka Terävän oppipoika. Menulla voi herkutella keskiviikosta sunnuntaihin, jos tilaa sen ennakkoon.

Tällä kertaa tarjolla on popcornilla päällystettyjä jättikatkarapuja, kirsikoilla glaseerattua maksamoussea ja blinejä. Illallinen huipentuu villan 20-luvun klassikkoon: karamellisoituun ananakseen Sabayon-kastikkeessa ja mantelijauhokakkuun, jonka kruunaa lasi samppanjaa.

Narva mnt 92.

Mon Repos'n maistelumenu

Mon Repos’n maistelumenu voi sisältää vaikkapa popcornilla päällystettyjä jättikatkarapuja. Aleksandr Snitovskii

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X