Levin aktiviteetit – Kokeile ainutlaatuista huskyjoogaa, lumoudu jäätaiteesta ja nauti metsän rauhasta

Lapin suurimmassa laskettelukeskuksessa Levillä after ski ei välttämättä enää tarkoita juhlimista, sillä tarjolla on monenlaista hemmottelua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Levillä monet yritykset tarjoavat erilaisia lumikenkäretkiä tunturiin. Loma-Paksun meditatiivisella tunturivaelluksella ideana on nauttia Lapin luonnosta kaikilla aisteilla.

Lapin suurimmassa laskettelukeskuksessa Levillä after ski ei välttämättä enää tarkoita juhlimista, sillä tarjolla on monenlaista hemmottelua.
(Päivitetty: )
Teksti: Elina Jäntti

Levin aktiviteetit hurmaavat lomailijan.  Vielä 2000-luvun alussa Levi oli kuuluisa lähinnä laskettelurinteistään ja railakkaasta iltaelämästään. Vanhan mielikuvan voi unohtaa.

Levin aktiviteetit – monipuolista tarjontaa

Nykyään Levi on monipuolinen, kansainvälinen lomailukeskittymä, josta löytyy tekemistä moneen makuun: on huippuluokan ravintolatarjontaa, kylpylää ja hyvin monenlaista palveluntarjontaa. After ski voi olla muutakin kuin bailaamista.

Erityisesti kansainvälisen turismin nousu on lisännyt Levillä uudenlaisia, Lapin eksotiikkaa korostavien aktiviteettien tarjontaa. Seura valitsi kiinnostavimmat aktiviteetit laskettelurinteiden ja hiihtolatujen ulkopuolelta.

Entä jos menisi Levillä metsään vai olemaan ja lepäämään, ei suorittamaan? Se onnistuu vaikkapa riippumattorentoutuksen avulla.

Entä jos menisi Levillä metsään vai olemaan ja lepäämään, ei suorittamaan? Se onnistuu vaikkapa riippumattorentoutuksen avulla. HaliPuu

Levin aktiviteetit – huskyjoogaa eläinten ystäville

Rapsutan koiraa ja taivuttaudun rauhalliseen joogavenytykseen. Kun hengittelen jooga-asennossa, luokseni käyskentelee toinen koira, joka alkaa nuuhkia jalkaani.

Nämä koirat eivät ole mitä tahansa lemmikkejä vaan aitoja Lapin huskyja, joita näkee tavallisesti valjakkojen edessä vetämässä. Nyt ne ottavat kuitenkin rennosti, lähinnä pötköttelevät siellä täällä joogaavien ihmisten seassa.

Tällaista on huskyjooga – laji, jota voi harrastaa kaikista maailman paikoista ainoastaan Suomen Levillä, tarkemmin ottaen Levin Könkäällä Talliaitta-joogasalissa.

Siinä missä koirajoogalla tarkoitetaan joogaharjoitusta yleensä oman koiran kanssa, huskyjoogassa taivutellaan eläkkeellä olevien vetokoirien kanssa, joita saa rapsutella ja paijata ihan luvan kanssa.

Huskyjoogaa järjestävät yhteistyössä Talliaitta Wellbeing, joogaohjaaja Miia Ritola, Husky Outdoor Levi ja Loma-Paksu.

Huskyjoogaa järjestävät yhteistyössä Talliaitta Wellbeing, joogaohjaaja Miia Ritola, Husky Outdoor Levi ja Loma-Paksu. Loma-Paksu

Tunnin aluksi joogaohjaaja kertoo harjoituksen kulusta ja jakaa kävijöille koirannamit, joilla voi ilahduttaa koirakavereita. Huskyjen omistaja esittelee koirat ja käy salin keskelle. Laumaeläiminä huskyt viihtyvät paremmin, kun johtaja on paikalla.

Alkurentoutuksen jälkeen siirrytään rauhallisesti venytysasentoihin, joissa ollaan aina muutama minuutti kerrallaan.

Vaikka huskyt saattavat muistuttaa ulkomuodoltaan susia, lemmikkeinä ne ovat lauhkeita. Kun kävijät pötköttävät paikallaan, ne rauhoittuvat makoilemaan joogaajien kylkeen, ja kun vaihdetaan asentoa, ne nousevat ja tulevat nuuhkimaan tai nuolemaan naamaa.

Ohjaaja muistuttelee itsemyötätunnosta, jotta joogaaminen ei menisi suorittamiseksi. Se ei ole tällä tunnilla vaarana: lämpimien ja pörröisten eläinten läsnäolo paitsi rauhoittaa, tuo myös hymyn huulille. Ei ole vaikea uskoa tutkimuksia, joiden mukaan lemmikin silittäminen laskee verenpainetta ja lisää hyvän olon hormoneita.

Levin aktiviteetit: Loma-Paksun pihapiirin kodassa voi kokeilla myös rumpurentoutusta lappilaisen shamaani-rummun tahtiin.

Loma-Paksun pihapiirin kodassa voi kokeilla myös rumpurentoutusta lappilaisen shamaani-rummun tahtiin. Loma-Paksu

Jäätaidetta Kittilän Snow Village -lumikylässä

Miten ihmeessä lumesta ja jäästä voi saada aikaan jotain noin upeaa? Se kysymys nousee mieleen Kittilän Snow Village -lumikylässä. Se on oikeastaan valtava lumesta ja jäästä rakennettu kompleksi, joka sijaitsee Kittilässä noin 45 kilometrin päässä Levin kylältä Yllästunturille päin.

Lumikylä nousi kansainvälisen huomion kohteeksi pari vuotta sitten, kun se rakennettiin Game of Thrones -teemalla ja kuvat jääveistoksista levisivät ympäri maailman. Tänä vuonna teemana on Arctic Illusions, joka leikittelee optisilla illuusioilla ja näyttää, että lumi- ja jääveistostaiteilijat tekevät ihan oikeaa, viimeisteltyä taidetta.

Jää- ja lumirakenteiden sisällä voi myös nauttia lasillisen jäisestä lasista tai jopa viettää yön oikeassa lumihotellissa.

Jää- ja lumirakenteiden sisällä voi nauttia lasillisen jäisestä lasista tai jopa viettää yön oikeassa lumihotellissa. Elina Jäntti

Valtavissa lumisissa holveissa kävely on jo itsessään unenomainen kokemus. Uskomattominta ovat silti lumesta ja jäästä veistetyt lukuisat teokset, joita on niin holvien käytävillä kuin niiden varrella sijaitsevien huoneiden seinillä. Yhdeltä seinustalta tuijottavat lähes kolme metriä korkeat, hätkähdyttävän elävän oloiset miehen kasvot, eräässä holvissa korkeisiin jääpilareihin on veistetty taidokkaasti pöllön muoto, ja lumihuoneiden seinät on koristeltu fantasia-aiheisin veistoksin.

Lumi- ja jäätaideteosnäyttelyn ohella lumikylän sisältä löytyy myös lumihotelli sekä jääbaari ja -ravintola.

Muista lämpimät vaatteet ja varsinkin kengät, etteivät varpaat palele!

Levin aktiviteetit: Jää- ja lumitaide hurmaa huolellisilla yksityiskohdillaan.

Jää- ja lumitaide hurmaa huolellisilla yksityiskohdillaan. Elina Jäntti

Riippumattoretket tarjoavat metsän rauhaa

Leviläinen Halipuu-yrityksen liikeidea on kerrassaan riemukas: yritys ”adoptoi” asiakkailleen puun aidosta lappilaisesta metsästä. Asiakkaalle valitaan nimikkopuu, jonka kuulumisia yritys asiakkailleen välittää.

Halipuu järjestää myös ohjattuja retkiä, joiden päätarkoitus on kokea, miltä tuntuu olla metsässä ihan rauhassa. Retkellä pötkötellään riippumatossa keskellä yrityksen noin 10 kilometrin päässä Levin keskustasta sijaitsevaa metsää.

Levi: Riippumattoretket on palkittu 2018 Visit Finlandin Vuoden Kärkituote -palkinnolla.

Riippumattoretket on palkittu 2018 Visit Finlandin Vuoden Kärkituote -palkinnolla. HaliPuu

Kun on kävelty tieltä noin puolen kilometrin matka laavulle, kävijät kapaloidaan puihin kiinnitettyihin riippumattoihin.

Erityisesti talvella metsässä makaaminen on hyvin eksoottinen kokemus. Riippumatoissa on tuulta eristävää kangasta ja lämpimät vällyt. Hiljaa maataan sen aikaa, kun kävijät malttavat ja tarkenevat, yleensä noin 20–40 minuuttia. Sitten juodaan rauhassa kahvit.

Monelle suomalaiselle retki on ollut ensimmäinen kerta, kun he ovat olleet metsässä vain olemisen vuoksi. ”Se oli jonkinlainen paluu kohtuun”, eräs asiakas kuvaili kokemusta.

Lue myös: Levi tarjoaa puitteet aktiivilomaan ja hemmotteluun – Lapin luonnossa on taikaa, joka saa hengityksen hidastumaan ja mielen kirkastumaan

X