Vilna on kaupunkilomailijan edullinen kohde Liettuassa – Koe historian havina ja ota tästä matkavinkit lähilomaan!

Vilnassa kannattaa tutustua historialliseen Vanhaankaupunkiin sekä itsenäiseksi julistautuneeseen Užupiksen kaupunginosaan. Liettuan synkkään historiaan pääsee tekemään katsauksen KGB-museossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vilna on loistava kohde viikonloppureissulle.

Vilnassa kannattaa tutustua historialliseen Vanhaankaupunkiin sekä itsenäiseksi julistautuneeseen Užupiksen kaupunginosaan. Liettuan synkkään historiaan pääsee tekemään katsauksen KGB-museossa.
Teksti:
Anni Niittylahti

Liettuan pääkaupunki Vilna tarjoaa vastakohtia niin kaupunkimaisemassaan kuin historiassaan. Sen ehdoton päänähtävyys on kaunis Vanhakaupunki tuomiokirkkoineen ja aukioineen. Vanhassakaupungissa sijaitsee myös 1500-luvulla perustettu yliopisto.

Viikonlopun mittainen reissu kuluu helposti alueen tutkimiseen. Jos lomapäiviinsä haluaa kuitenkin vaihtelua, seuraavat kohteet ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.

Paikkojen hinnat on tarkistettu kesäkuussa 2023.

Vilna

Vilnan Vanhakaupunki on hyvin säilynyt, ja sen rakennukset edustavat eri aikakausien tyylejä. iStock

Užupis tarjoaa boheemin puolen Vilnasta

Vilnassa vieraillessa kannattaa tutustua kaupungin erikoiseen Užupiksen kaupunginosaan. Graffiteista ja boheemista hengestään tunnettu kaupunginosa on todellinen vastakohta joen toisella puolella olevalle historialliselle Vanhallekaupungille. Užupiksessa kannattaakin kuljeskella ympäriinsä katutaidetta ihaillen sekä vierailla kahviloissa ja pubeissa.

Alueella asui ennen toista maailmansotaa Liettuan juutalaiset. Holokausti sai alueen tyhjenemään ja ränsistymään, kunnes kodittomat, taiteilijat ja muut boheemit valtasivat hylättyjä taloja käyttöönsä.

Užupis julistautui itsenäiseksi tasavallaksi aprillipäivänä vuonna 1997. ”Pila” on kestänyt tähän päivään saakka, ja tasavallalla on oma lippu ja perustuslaki. Perustuslain artiklat pääsee näkemään Paupio-kadulle asetetusta kyltistä.

Vilna, Užupis

Užupiksen perustuslain artikloita iStock

Gediminasin torni vanhassa kaupungissa

Vanhankaupungin lähellä sijaitsevalla kukkulalla oleva torni on ainoa jäänne muinaisesta Ylälinnan linnoituksesta, joka rakennettiin 1300-1400-luvuilla. Vilnan symbolina pidetyn tornin näköalatasanteelta näkee kaupungin upeat maisemat kokonaisuudessaan. Tornista löytyy myös museo.

Sisäänpääsy  6e

Opiskelijoilta ja eläkeläisiltä  3-4e

Gediminasin torni

Parhaat näkymät Vilnassa tarjoaa historiallinen Geminadisin torni. © iStock

Kansanmurhan uhrien museo eli KGB-museo

Liettuan historian synkempään puoleen pääsee tutustumaan KGB-museossa, joka sijaitsee entisessä KGB:n päämajassa Vilnan keskustassa. Rakennusta käyttivät vuorotellen ensimmäisen ja toisen maailmasodan aikana Saksan valtakunta, Liettuan armeija, Gestapo sekä KGB.

Museon yläkerta on varattu itse näyttelylle, kun taas alakerrassa pääsee näkemään KGB:n käyttämät vankila- ja kidutusosastot.

Sisäänpääsy 6e

Opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 3e

Lue myös: Pyöräile Liettuassa ja nauti dyynien lumoista Kuurinkynnäksellä – Lomailu silkinpehmeällä hiekalla ja merinäköalalla on mieleenpainuva

Kuurinkynnäs

”Kuolleet” dyynit eivät ole nimensä veroisia – vaan paljon parempia. Näkymä Itämerelle on upea. © Pekka Mäntylä

Majoittuminen Vilnassa

Vilnassa kannattaa majoittua Vanhassakaupungissa, vaikka se onkin hieman kalliimpaa kuin muualla. Yö perustason hotellissa maksaa noin 60 euroa. Edullisia, mutta hintatasoltaan kohtuullisia, hotelleja ovat Hotel Moon Garden sekä Vilnius City Hotel.

Vilna

Vilna on Liettuan suurin kaupunki, ja siellä asuu noin 520 000 ihmistä. © iStock

Näin matkustat Liettuaan – Vilnan hintataso on Suomea edullisempi

Vilnaan kannattaa matkustaa lentämällä. Moni lentoyhtiö tekee välilaskun Riikassa, mutta esimerkiksi Finnair lentää suoria lentoja kaupunkiin. Edestakaisin matkat saa ajankohdasta ja lentoyhtiöstä riippuen 100-200 eurolla.

Liettuan hintataso on halvempi kuin Suomessa, mutta monessa paikassa hinnat nousivat pandemian aikana. Päiväbudjettiin, joka sisältää myös majoituksen, kannattaa varata 40-115 euroa.

Lue myös: Kylpyläkaupunki Pärnu on hemmottelua kaipaavan edullinen lomakohde Virossa − Lue matkavinkit! Valitse tästä majoitus- ja herkuttelukohteet

Pärnu

Pärnu sijaitsee Pärnumaan maakunnassa Lounais-Virossa. © Visit pärnu

X