Koiran hinta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Armi on loistoinvestointi. Se on tuonut niin paljon rakkautta ja onnellisuutta mukanaan. © Sanna Puhto/Otavamedia

Paljonkohan koira tulee maksamaan vuodessa? Täytyy myöntää, että minulla on vain hämärä käsitys Armiin liittyvästä rahanmenosta.

Sen aiheuttamat kulut ovat kirpaisseet eläinlääkärikäynneillä, mutta ruokaostoksilla en kiinnitä mitään huomiota siihen, mitä sen herkuista saa pulittaa.

Armi on loistoinvestointi. Se on tuonut niin paljon rakkautta ja onnellisuutta mukanaan. © Sanna Puhto/Otavamedia

Me tavalliset koiranomistajat kohtelemme rekkuamme perheenjäsenenä, emme kotieläimenä. Koirat käyvät koulussa, päivähoidossa, uimassa ja harrastuksissa.

Tämän seurauksena lemmikkiteollisuudesta on kasvanut Suomessa noin puolen miljardin vuotuinen bisnes.

Kyseisessä Kauppalehden jutussa kerrotaan, että Suomessa on puoli miljoonaa rotukoiraa. Olen nähnyt sellaisiakin lukuja, että Suomessa on nykyisin 800 000 koiraa. Mutta jos kolme vuotta vanhan jutun luvuilla lasketaan, niin koiran kulut ovat noin tuhat euroa vuodessa per kuono.

Unto-veljen kanssa riehuminen on halpaa huvia.

Unto-veljen kanssa riehuminen on halpaa huvia. © Sanna Puhto/Otavamedia

En usko, että itse selvisimme Armin ensimmäisestä vuodesta tonnilla.

Varustautuminen Armin tuloon alkoi jo ennen sen kotiutumista.

Armille tehtiin samanlaisia hankintoja kuin pojallemme hänen syntyessään vuonna 2001.

Kumpikin sai oman sängyn, vakuutuksen, passin, hammasharjan, kynsisakset ja vauvaportit portaisiin. Toiselle hankittiin vaippoja, toiselle kakkapusseja. Armi peri pojan äitiyspakkauksesta tulleet harsoliinat. Ne imivät sisäsiistiksi opettelevan pennun pissat lattioilta yhtä hyvin kuin aikanaan vauvanpisuja ja pulauttelua.

Tämän piti olla labradorinnoutajan kestävä pallo. Se oli sitä viisi minuuttia.

Tämän piti olla labradorinnoutajan kestävä pallo. Se oli sitä viisi minuuttia. © Sanna Puhto/Otavamedia

Molemmille vauvoille tuli tarvikkeita myös lahjoituksina tutuilta. Ja kummallekin oli ihanaa shoppailla heräteostoksia. Vuoden aikana on tullut muutama hutiostos. Pääasiassa ne ovat olleet leluja, jotka eivät ole kestäneet labradorin käsittelyssä viittä minuuttia.

Herkkuja on tullut osteltua sen verran, että Armi on tottunut tarkistamaan kassit ruokakaupasta tullessani. Tosin se on labbis. Se tarkastaisi ostoskassit vaikka ei olisi koskaan saanut mitään.

Kun nyt listaan Armiin uponneen rahan, hämmästyn. Se on tullut yllättävän kalliiksi.

Ruokaa, tarvikkeita ja leluja olemme ostaneet ensimmäisen vuoden aikana yhteensä 1 538 eurolla. Summaa kasvatti se, että sille hankittiin nyt perustarpeisto, josta osaa se käyttää loppuelämänsä. Sekin maksoi ekstraa, että isompia valjaita ja pantoja piti hankkia sen kasvaessa. Tämä kulukategoria pienenee jatkossa.

Lonkka- ja kyynäräkuvaus oli kallein yksittäinen lääkärimeno. Armin mielestä sen olisi voinut jättää väliin, koska olo oli nukutuksen jälkeen pitkään hutera.

Lonkka- ja kyynäräkuvaus oli kallein yksittäinen lääkärimeno. Armin mielestä sen olisi voinut jättää väliin, koska olo oli nukutuksen jälkeen pitkään hutera. © Sanna Puhto/Otavamedia

Lääkärikuluihin upposi 870 euroa. Summasta on vähennetty se, mitä vakuutuksesta sai takaisin. Summaa nostivat ensimmäisen vuoden pakolliset rokotukset ja lonkka- ja kyynäräkuvaukset.

Armi kävi kouluja ja minä koirakursseja yhteensä 250 eurolla.

Kennelliiton ja Labradorinnoutajakerhon jäsenyydet, pari näyttelyä ja passi tulivat maksamaan 182 euroa.

Armi myös tuhosi pentuvuotensa aikana paikkoja ja esineitä, mutta kaikki tämän kategorian kulut eivät vielä ole konkretisoituneet. Pilalle syödyn rappusaskelman uusiminen maksoi 120 euroa, mutta esimerkiksi eteisen seinä ja lattialistat ovat edelleen korjaamatta. Niihin menee muutama satanen.

"Mitä jos söinkin seinää ja kirjoja. Olen silti suloinen", Armi tuumaa.

”Mitä jos söinkin seinää ja kirjoja. Olen silti suloinen.” © Sanna Puhto/Otavamedia

Syötyjä kirjaston kirjoja olen korvannut 60 eurolla.

Osalle tuhoista mahdoton laskea hintaa, sillä mikä olisi tunnearvon hinta? Lahjaksi saatu, mutta Armin hampaisiin päätynyt kirja ystävän valokuvista on tällainen esimerkki.

Armin kuluihin upposi ensimmäisen vuoden aikana 3 020 euroa. Armi itse maksoi 1 300 euroa. Näin olemme tulleet pulittaneeksi koiran ottamisesta perheenjäseneksemme 4 320 euroa.

Armi on ollut jokaisen euron arvoinen.

Koiran hinta tulee silti hämmentävän lähelle sitä summaa, jonka esikoisvauva maksaa vanhemmilleen ensimmäisen vuoden aikana. Suomen Kuvalehden toimittaja Susan Heikkinen laski vauvan kulut ensimmäisen elinvuoden aikana: 5 000 euroa.

Summien samankaltaisuus todistaa vain sitä, että koira tosiaan on perheenjäsen.

X