Suomalaisäijä elää maassa maan tavalla

Jaa kaverilleTilaa Seura

Toivon suomalaiselle miehelle parempaa vuotta 2016, sillä uutisotsikoiden mukaan suomalaisella miehellä ei nykyään mene kovin mairittelevasti.

Kun hakee uutisportaali Ampparit.comin kotimaisia uutisia hakusanalla ”mies”, selviää, että pelkästään lähipäivien aikana suomalainen mies on otsikoiden mukaan muun muassa pelannut asuntolainansa rahapeleihin, ollut epäiltynä huumerikoksesta, kadonnut lähdettyään hiihtämään heikoille jäille, vangittu epäiltynä henkirikoksesta, kuollut riidan päätteeksi, kuollut tulipalossa, löytynyt kuolleena Vaasasta, löytynyt kuolleena Lahdesta, tullut surmatuksi Porissa, esiintynyt seurakunnan työntekijänä, yrittänyt näpistää hajuveden, joutunut pahoinpidellyksi tanssilattialla ja pahoinpidellyt avovaimonsa tajuttomaksi.

Sellainen on suomalainen mies, joita muuten on reilut 2,6 miljoonaa. Keitä me suomalaiset miehet oikeastaan olemme ja mitä me teemme?

Minulla on monesta eri ihmisryhmästä jonkinlaisia ennakkoluuloja. Ja nyt minä aion kertoa, että minkälaisia ennakkoluuloja minulla on suomalaisista miehistä.

Suomalainen mies seuraa rallia, formulaa, yleisurheilukisoja ja jääkiekkoa. Jääkiekkoilijoista suomalainen mies osaa luetella MM-95 –joukkueen ylivoimakentälliset ja maalivahdin, lisäksi muistetaan Teemu Selänne. Joskus hänet lasketaan mukaan vuoden 1995 mestareihin. Vuoden 2011 MM-joukkueesta muistetaan ilmaveivi.

Kun Suomi voittaa jääkiekon MM-kultaa, suomalainen mies juo viinaa, menee kaupunkinsa torille, riisuu paitansa ja polttaa Ruotsin lipun.

Suomalainen mies kourii naisia laivan karaokebaarissa, tuijottaa työpaikan hississä kaula-aukkoon ja ehdottelee netissä sopimattomia. Jos joku ulkomaalainen mies tekee tätä, suomalainen mies raivostuu. Mutta jos joku toinen suomalainen mies ahdistelee naisia, suomalainen mies syyttää naista.

Suomalainen mies ei puhu. Mutta vihapuhetta hän on alkanut suoltaa internettiin. Sitä kirjoitetaan ahdistuneena.

Ahdistus on niin kovaa, että teksti lentää nopeasti kuin oksennus. Siinä ei ehdi oikeinkirjoitusta tarkistaa. Suomalainen mies vaatii muita maailman miehiä puhumaan suomea, mutta ei osaa itse kirjoittaa sitä.

Suomalainen mies elää jatkuvassa ristiriidassa. Usein hän ei ymmärrä kirjoittavansa vihapuhetta. Hän pikemminkin ajattelee taistelevansa epämääräistä pahuutta vastaan.

Kun tullaan pisteeseen, jossa vihapuhe ei auta taistelussa pahuutta vastaan, suomalainen mies taistelee juomalla viinaa. Tyhjäksi juotu viinapullo täytetään bensalla ja käydään yhdessä toisten suomalaisten miesten kanssa heittämässä vastaanottokeskuksen seinään.

Taistellaan pahuutta vastaan, mutta ei ymmärretä tuhopolttojen tai niiden yritysten olevan pahoja tekoja, tai että pahuus saattaa asua meissä itsessämme, omien korviemme välissä.

Suomalainen mies käy koulut ja hankkii pätevyyden työelämään, paitsi että kaikki eivät kyllä käy. Kolmasosalla suomalaismiehistä ei ole peruskoulun jälkeistä koulutusta. Mutta he käyvät kovan elämän koulun ja jotkut jopa katujen korkeakoulun.

Koulujen jälkeen suomalainen mies menee töihin. Suomalainen mies saa työstään hyvää palkkaa, keskimäärin 3400 euroa kuukaudessa, mutta se ei riitä. Suomalaisen miehen menot ovat suuremmat kuin tulot.

Suomalainen mies velkaantuu. Suomalaiset miehet ovat keränneet yli 60 miljardin euron velat.

Kun suomalainen mies ei saa maksettua velkojaan, suomalainen mies joutuu ulosottoon. Reilut 140 000 suomalaista miestä oli ulosotossa. Keskimääräinen ulosottovelka on yli 17 000 euroa.

Velkaantuminen ahdistaa suomalaista miestä. Sitä, kuten kaikkea muutakin pahaa mieltä, suomalainen mies hoitaa jälleen viinalla. Sitten lähtevät työpaikka ja vaimo. Joiltakin myös asunto.

Koko tämän kierroksen läpikäytyään suomalainen mies on valmis autuaammille metsästysmaille. Mutta koska suomalainen mies on suomalainen mies, hän lähtee sinne traagisesti tapellen. Joka päivä keskimäärin lähes seitsemän suomalaista miestä kuolee tapaturmaisesti tai väkivaltaisesti.

Sellaisia ennakkoluuloja minulla on tästä herkästä, jylhästä, suomalaisesta miehestä. Ovatko ne totta, se on toinen juttu, mutta näin nämä asiat koetaan. Minulla on ennakkoluuloja myös tosi monesta muusta ihmisryhmästä, ja ne osunevat aivan yhtä hyvin koko ryhmään kuin edellä esittämäni ennakkoluulot suomalaisesta miehestä sopivat kaikkiin suomalaisiin miehiin.

ps. Osa ennakkoluuloista kyllä perustui ihan tilastoihin, koska niistä suomalainen mies tykkää.

X