Batman ja Teräsmies miljardin dollarin kohtaamisessa – Ihmenainen feministisenä sankarina

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvan virallinen elokuvajuliste

Koska olen viettänyt suuren osan lapsuudestani ja melko merkittävän osan aikuisuudestakin supersankarisarjakuvien parissa, lienee paikallaan analysoida ja perata myös upouusi Lepakkomiehen ja Teräsmiehen yhteisen tarinan alusta aloittava ja tänään keskiviikkona ensi-iltaansa saapuva Batman v Superman: Dawn of Justice.

Kyseessähän on DC Comics -supersankarisarjakuviin perustuvan elokuvasarjan toinen osa, ensimmäisenä nähtiin vuonna 2013 ilmestynyt Man of Steel, joka esitteli meille Teräsmiehen (uusissa leffoissa Superman) uuden jatkumon syntytarinan ja toki itse sankarin myös maailmanpelastushommissa.

Tällä kertaa astutaan kuitenkin monta tasoa syvemmälle DC:n universumiin, kun tietä aletaan tasoittaa ihan tosissaan tuleville elokuvasarjan osille.

Sarjakuvissa Batman ja Teräsmies ovat kohdanneet lukemattomia kertoja, ja kuuluneet toki myös yhtä aikaa kokonaiseen supersankarijoukkioon Oikeuden Puolustajiin (Justice League). Juuri tämän ryhmän perustamiselle Dawn of Justice petaa vuosille 2017-2019 suunniteltua DC:n supersankarielokuvien sarjaa. Tähän viittaa selkeästi myös elokuvan nimi Dawn of Justice (oikeuden aamunkoitto).

Enkä muuten ole ainoa, joka viihtyy supersankariviihteen parissa. Vaikka itse sarjakuvat ovat kadonneet kioskien ja markettien lehtihyllyistä ja siirtyneet kovakantisina ja harvemmin ilmestyvinä laatuteoksina kirjakauppojen ja sarjakuvaliikkeiden valikoimiin vain harvojen iloksi, samaan aikaan supersankarielokuvat aiheuttavat lippukassoilla aivan tajutonta ruuhkaa.

Lähivuosina Marvelin supersankarien ykköskenttä on takonut elokuvastudioille kansainvälisinä lipputuloina useita miljardeja dollareita, kuten muutamat esimerkit todistavat:

Iron Man (2008) 585 miljoonaa

Iron Man 2 (2010) 623 miljoonaa

The Avengers (2012) 1,5 miljardia

Iron Man 3 (2013) 1,2 miljardia

Guardians of the Galaxy (2013) 773 miljoonaa

Captain America: The Winter Soldier (2014) 714 miljoonaa

The Avengers: Age of Ultron (2015) 1,4 miljardia

Ja nämä ovat vain noin puolet Marvelin viimeisen kymmenen vuoden supersankarielokuvista. ”Huonommin” menestyneistä Marvelin leffoista esimerkiksi The Incredible Hulk (2008) tienasi lippukassoilla 263 miljoonaa ja Captain America: The First Avenger (2011) 370 miljoonaa dollaria, joten floppaaminen on niistäkin erittäin kaukana.

Tähän kultasuoneen halutaan tietysti iskeä myös DC Comicsin sankareiden avulla. Man of Steel aloittikin sarjan komeasti, tällä hetkellä lipputulojen saldona on jo reilut 668 miljoonaa dollaria.

Ei ole epärealistista odottaa, että uusin seikkailu kiilaa tuloksena hyvin lähelle miljardia dollaria, tai jopa sen yli.

Elokuvan virallisesta trailerista oli käynyt selville, että mukana menossa on myös eräs DC Comicsin tunnetuimmista sankareista, eli Ihmenainen. Hän on feministinen hahmo, sillä hänet nähdään jatkuvasti täydellisesti riippumattomana. Ihmenainen (Gal Gadot) on myös elokuvan kiinnostavin hahmo.

Kiinnostavuus syntyy monesta elementistä. Ensinnäkin häntä saadaan odotella valkokankaalle melko pitkän tovin. Toiseksi, kun hänet sitten tuodaan mukaan juoneen, ei edes kaltaiseni pesunkestävä supersankarisarjakuvafriikki heti tajunnut, että siviilivaatteissa hillityn elegantti nainen on juuri Ihmenainen. Hahmon luonteeseen sopii hyvin, että hänet esitellään aluksi nimenomaan siviilivaatteissa. Hän on vastahakoinen sankari, joka on jo kertaalleen jättänyt toivottoman väkivaltaiseksi katsomansa ihmiskunnan.

Kolmanneksi Ihmenaisen kykyjen alkuperä jää elokuvassa täysin hämärän peittoon, selvää on vain, että kykyjä riittää vaikka muille jakaa. Sarjakuvakaanonissa voimat ovat peräisin Kreikan jumalilta.

Kun Ihmenaisen kyvyt lopulta tulevat esiin, ne ovat hyvin vaikuttavat. Ihmenainen on vahva, nopea, taipumaton ja itsevarma. Hän taistelee Teräsmiestä turpiin vetävää jättiläisörkkiä vastaan menestyksekkäästi ja hymy huulillaan.

Neljänneksi Ihmenainen ei saavu taistelutantereelle jeesaamaan Lepakkomiestä ja Teräsmiestä siksi, että mikään syy käsikirjoituksessa siihen pakottaisi. Hän tulee paikalle, koska omista syistään valitsee niin.

Entäpä miespääosat? No, Batmania esittävä Ben Affleck on muriseva, synkkä ja jäykkä, kuten roolihahmolle nykyään kuuluukin. Affleck tekee työnsä hyvin, ikään kuin hukkaa itsensä rooliin. Hän on valkokankaalla huomattavasti enemmän Bruce Wayne kuin Ben Affleck.

Teräsmiehenä nähtävä Henry Cavill on vaikean tehtävän edessä. Puhtoinen puolijumala Teräsmies on totuttu näkemään niin särmättömänä kaverina, että rooliin on vaikea tuoda tasoja ja ulottuvuuksia. Kaikesta huolimatta Cavill onnistuu tehtävässään aivan kelvollisesti.

Tutkivaa journalistia Lois Lanea esittävä Amy Adams ei hänkään jää miksikään neidoksi hädässä, vaan supervoimien puuttumisesta huolimatta kamppailee oikeuden puolesta hoksottimiensa ja päättäväisyytensä ansiosta. Toki Teräsmies pelastaa hänen henkensä pariin otteseen, mutta myös Lane tekee osansa maailmankaikkeuden mahtavinta supersankaria autellessaan.

Kun Lois Lanen lisäksi myös Teräsmiehen siviilipersonna Clark Kent työskentelee sanomalehti Daily Planetissa, sisältää elokuva matkan varrella myös useita herkullisia viittauksia journalismiin ja sen murrokseen.

Elokuvan ohjaaja Zack Snyder kertoi The Wrap -verkkojulkaisussa maanantaina, että elokuvaan ”melkein” tuotiin myös DC-maailman arkkiroisto Jokeri. Virallisesti Jokeri on mukana vain viitauksellisesti, mutta itse odotin Lex Luthorin psykoottista elekieltä lukiessa jatkuvasti, että hänen alter egokseen paljastuisi tässä jatkumossa juuri Jokeri. Niin ”jokerimaista” Jesse Eisenbergin näyttelemän Luthorin käyskentely ja sekoilu on.

Dawn of Justice saa katsojan pohtimaan myös oman käden oikeuden olemusta. Elokuvan selkeitä terroristeja ovat tietysti Lex Luthor palkkasotilaineen sekä kaupunkia tuusan nuuskaksi jyräävät ulkoavaruuden oliot. Mutta entä itse sankarit, mitä heidän toimintansa viestii?

Teräsmies, Batman tai Ihmenainen eivät juuri hallituksen tai poliisin lupia toiminnalleen kysele, eikä lakikirjaa katsella. Vastustajista osa menettää henkensä. Batman jopa myöntää yhdessä vaiheessa palvelijalleen Alfredille, että ”me olemme rikollisia, olemme aina olleet”. Ehkä tarkoitus on siis myös pohtia, pyhittääkö tarkoitus keinot?

Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvan virallinen elokuvajuliste

Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvan virallinen elokuvajuliste

X