Angry Birds -elokuva taisi juuri osua kultasuoneen: komea, hauska ja kekseliäs

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jukka ja Red © Jukka Vuorio

Okei. Minulla on kotona aika paljon kaikenlaista Angry Birds –tuotetta. On yöhousut, huppari, pari t-paitaa ja useampi pari sukkia. On mukeja, vihkoja, kyniä ja kumeja.

Ja huomattavasti enemmänkin olisi tietenkin tarjolla. Vuonna 2013 toimittaja Pauliina Siniauer eli toimittaja testaa –hengessä viikon pelkillä Angry Birds –tuotteilla.

Angry Birds on siis jo aikoja sitten kasvanut suuremmaksi ilmiöksi ja käsitteeksi kuin kännykkäpelit, joista ensimmäisen ensijulkaisustakaan ei muuten ole kovin kauan. Loppuvuodesta 2009 julkistettu Angry Birds on sittemmin poikinut (tai ehkä pikemminkin muninut) koko joukon jatko-osia, joista kuuluisimpia lienevät yhteistyössä Star Wars –tavaramerkin kanssa tehdyt kaksi peliä.

Ja nyt keskuuteemme on laskeutunut kauan odotettu ja puhuttu Angry Birds –elokuva.

Angry Birdsin emoyhtiö Rovio on ladannut elokuvan menestykselle jättimäiset odotukset. Elokuvantekoprosessin aikana firmassa on käyty muutamat yt-neuvottelut, joissa parisataa ihmistä sai kenkää, mutta elokuvan tekoon osallistunutta (suurimmaksi osaksi pohjois-amerikkalaista) työvoimaa yt-neuvottelut eivät juuri ole puraisseet.

Voi sanoa, että firman tulevaisuuden suunta ja sitä kautta monien työpaikat riippuvat siitä, kuinka hyvin Angry Birds –elokuva aiheuttaa kilinää elokuvateattereiden kassakoneilla.

Menestystä on lähdetty hakemaan asenteella ”se ei pelaa joka pelkää”, mikä tietysti pelifirmalle sopiikin hyvin. Leffan tuotantobudjetti oli noin 75 miljoonaa euroa, mikä ei vielä sisällä markkinointibudjettia, jonka on arvailtu olevan jopa 100 miljoonaa euroa.

Elokuvan tuotantoon on palkattu aiemmin Marvel Studiosin hiteillä Iron Man ja Thor nimeä tehnyt David Maisel. Englanninkielisen leffan ääninäyttelijöinä puolestaan kuullaan esimerkiksi Game of Thronesista tuttua ja tällä hetkellä supersuosittua Peter Dinklagea, näyttelijälegenda Sean Penniä ja kulttikomediasuosikki Danny McBridea.

Eivätkä suomalaiset valinnat esimerkiksi Riku Niemisen, Pirjo Heikkilän, Paula Vesalan, Joonas Saartamon ja Tommi Korpelan johdolla kalpene lainkaan amerikkalaisille vastineilleen.

Ja kyllä: Angry Birds –elokuva on hyvä elokuva. Ehkä jopa elokuva, jolla Suomi-kuva maailmalla taas hieman nousee.

Elokuvaa katsoessani tunsin harvinaisesti samanlaista hämmentävää, lähes liikuttavaa kulttuuri-isänmaallisuutta kuin katsoessani Renny Harlinin elokuvien Suomi-viittauksia tai Jasper Pääkköstä ja Peter Franzénia näyttelemässä kansainvälisessä menestyssarjassa Vikings.

Angry Birds –elokuva on aito, oikea kansainvälisessä laatuvertailussa kestävä kulttuurituote, joka on uskollinen pelimaailman yksinkertaiselle perusjuonelle pystyen silti tuomaan etenkin päähahmo Rediin syvyyttä ja valkokankaalle jopa tunteikkaita hetkiä.

Parhaimpina hetkinään elokuva tuo mieleen animaation kulta-ajan 60-70-lukujen paikkeilta, kuten esimerkiksi Mahti Kotkan esittelevä retrokohtaus.

Elokuvan kieli on ilahduttavan kekseliästä ja sisältää roppakaupalla sanaleikkejä. Osa taiteilee vähän siinä rajalla, että ollaanko enää edes lastenelokuvaan soveltuvalla alueella. Valkokankaalla kuullaan muun muassa lausahdukset ”tipulla päähän” ja ”haapanan hyvää”. Haapana on siis yleinen sorsalaji.

Tänä iltana aion pukeutua Angry Birds –yöhousuihini ja ajatella isänmaata.

 

TÄHDET ****

Jukka ja Red

Punaisuus kasvoissani on heijastusta Redin sulista.

X