Veikkausliiga käyntiin, nyt puhuu Klubin haastaja – ”Voitetaan tekemällä enemmän maaleja”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jarkko Wiss
Jarkko Wiss © Jukka Vuorio
Jarkko Wiss

Jarkko Wiss © Jukka Vuorio

Veikkausliigakausi 2017 alkaa 5. huhtikuuta, ja liigan avajaistilaisuutta vietettiin torstaina Helsingissä.

Paikalla olivat kaikkien joukkueiden valmentajat, muutama pelaaja jokaisesta joukkueesta ja kymmenittäin median edustajia.

Tilaisuudessa katseltiin porukalla Urheilusanomien ja Veikkauksen ennakointia tulevasta kaudesta. Kummatkin tahot ovat sitä mieltä, että HJK on mestari ja peränpitäjinä ovat JJK ja PS Kemi.

Ok, en varsinaisesti ole eri mieltä. Mielenkiintoisin pohdinta lieneekin se, mitkä seurat pystyvät haastamaan Klubin, ja pystyvätkö jumboiksi veikatut joukkueet ohittamaan kilpailijoitaan.

Yleisön viihdyttämisestä tilaisuudessa vastasivat lähinnä HIFK:n valmentaja Antti Muurinen sekä RoPS:n Juha Malinen. Ensimmäisen kohdalla hämmästeltiin Muurisen harvinaista kiroilua, kun mies totesi, että pre-season on mennyt ”päin helvettiä”. Malinen tykitteli menemään muuten vain hauskoja juttuja, ja kaikkia nauratti kun Malinen taivasteli RoPS:n vaikeaa tilannetta. Kaksi kolmasosaa pelaajista on lähtenyt ja talvikauden pelit on hävitty.

Olen käynyt Veikkausliigan avaustilaisuudessa nyt neljänä vuonna peräkkäin. Joka kerta tämä valmentajien haastattelu tuntuu olevan jonkinlainen kisa siitä, kuka keksii hauskimmat jutut.

Varsinaisen juonnetun osuuden jälkeen etsin käsiini Ilveksen valmentajan Jarkko Wissin. Haastattelin häntä myös tasan vuosi sitten. Silloin Wiss sanoi, että Ilveksen tavoite kaudelle 2016 oli, että Ilves pelaisi Veikkausliigaa myös seuraavalla kaudella. Hän tarkoitti siis tavoitteen olevan säilyminen liigassa. Tavoite toteutui komeasti, sillä Ilves oli viides.

Nyt Ilves on arvioitu useimpien asiantuntijoiden tahoilta mukaan mitalitaisteluun. Wiss vastaili kysymyksiin tuttuun, hyvin suorapuheiseen tyyliinsä.

Ilves kulki talvikaudella voitosta voittoon. Miksi Ilves oli valmiimpi kuin moni vastustaja?

”Talvituloksilla ei ole mitään merkitystä. Mutta nyt Palloliiton mukaan talvituloksilla on merkitystä, kun siitä on tehty Suomen Cup. Ilman Suomen Cupia olisimme saaneet tasokkaampia treenipelejä, mutta nyt on menty tällä tavalla, ja kun on ollut kilpailullisia otteluita, niin olemme halunneet voittaa ne. Itseluottamusta on ja pelitapa on sisäistetty, katsotaan miten käy.”

Viime kaudella Ilveksen maalinteko jäi muiden kuin varsinaisten hyökkääjien harteille. Miten tällä kaudella, tekevätkö hyökkääjät nyt enemmän maaleja?

”Viime vuonna se oli kiinni harjoitelluista malleista. Meillä ei aina hyökkääjä ole se, kenelle halutaan se paikka tehdä. Mutta viime kauden hyökkääjiltä puuttui henkilökohtaiset taidonnäytteet, jotka olisivat kääntäneet pelejä meille. Sellaisia odotan tietyiltä pelaajilta tällä kaudella. En tiedä onko meillä siellä joku kymmenen maalin pelaaja, eikä sellainen kiinnostakaan. Pyritään siihen, että on viisi kahdeksan maalin miestä.”

Teille tuli useampia pelaajia, jotka ovat jo näyttäneet tasonsa Veikkausliigassa. Eräs heistä oli Teemu Penninkangas, jolla on jo pari pokaalia ja menossa eteenpäin urallaan. Minkälaiset keskustelut kävit Penninkankaan kanssa hänen saamisekseen Ilvekseen?

”Meillä hänelle oli tarjolla roolin monipuolistaminen. Mietittiin, kuinka tuon kokoinen pelaaja saadaan näkymään, jotta hänestä voidaan kiinnostua maailmalla. Pennillä on talvella ollut jalkavamma, mikä on hidastanut tätä projektia, nytkin hän on pari viikkoa telakalla. Talvella tätä ei loukkaantumisen vuoksi saatu vietyä eteenpäin, mutta on tässä vielä aikaa. Hän on monipuolinen ja hyvä pelaaja, joka tulee varmasti auttamaan joukkuetta.”

Onko Ilvekseen tulossa näytille vielä ulkomaalaisia pelaajia?

”Saattaa tulla, on meillä edelleen haku päällä. Yksi tai kaksi pelaajaa voi tulla, mutta emme ota ketään pelkkää palkannauttijaa tänne, vaan tulijan pitää olla parempi kuin niiden, joita meillä jo on.”

Harjoitusottelut ja Suomen Cup sujuivat hyvin, mutta miten peli muuttuu kun Veikkausliiga alkaa?

”Ensinnäkin me ollaan oltu vasta viikko ulkona, eli se elementti muuttuu aivan täysin. Hallissa ollaan saatu harjoitella koko talvi hyvissä olosuhteissa, sitten mennään monella paikkakunnalla luonnonnurmelle, joka on vielä aivan surkeassa kunnossa. Silloin pelistä katoaa tietynlainen taktinen juttu ja hienous, ja se muuttuu enemmän henkiseksi ja pallonsiirtelyksi. On paljon elementtejä, mitä pitää miettiä ottelukohtaisesti. On paljon eroa, pelataanko loistavalla tekonurmella vai aivan mädällä luonnonnurmella, jonne menet vain selviytymään.”

Niin, milloin muuten Tammelan luonnonnurmi on pelikunnossa?

”Ei mitään tietoa, en ole kiinnostunut siitä. Keskityn seuraavaan harjoitukseen ja viikonlopun peliin.”

Lauantaina pelataan Suomen Cupin välierä, jossa vastaan tulee HJK. Kuinka Klubi on kaadettavissa?

”Tekemällä enemmän maaleja. No, Klubi on talvella ollut aivan ylivoimainen. Olen katsonut heidän pelejään ja heillä on aivan ylivertainen materiaali. Lauantain peli on tosi kova haaste. Otamme muutaman teeman, joissa meidän pitää olla heitä parempia. Sitä kautta meillä voi olla mahdollisuus.”

 

La 1.4. Suomen Cup: Ilves-HJK, Honka-SJK

Ke 5.4. Veikkausliiga: HJK-VPS, SJK-FC Lahti

La 8.4. Veikkausliiga: Ilves-FC Lahti, IFK Mariehamn-JJK, PS Kemi-HIFK, VPS-SJK

X