Kiusaako emättimen kuivuus? Näin hoidat ja kosteutat kuivat limakalvot – Lue erikoislääkärin neuvot!

Osa vaihdevuosioireista menee ohi, mutta kuivista limakalvoista tulee usein naiselle kestokiusa. Hyvällä hoidolla limakalvot pysyvät kunnossa ja nainen voi välttyä tulehduksilta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaihdevuosien aiheuttamiin iho- ja limakalvomuutoksiin voi vaikuttaa apteekista saatavilla valmisteilla ja elintavoilla.

Osa vaihdevuosioireista menee ohi, mutta kuivista limakalvoista tulee usein naiselle kestokiusa. Hyvällä hoidolla limakalvot pysyvät kunnossa ja nainen voi välttyä tulehduksilta.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Emättimen kuivuus on yleinen kiusa. Lähes puolet naisista kärsii emättimen kuivuudesta tietyssä elämänvaiheessa. Mitä tehdä, kun limakalvot ovat kuivat? Näin 12 kysymykseen vastaa naistentautien erikoislääkäri, LT Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

1. Vaihdevuodet ovat jo ohi, mutta emättimen kuivuus vaivaa edelleen – missä syy?

Estrogeenitason äkillinen lasku tai sen vaihtelu aiheuttaa muutoksia autonomisessa hermostossa ja aivojen välittäjäaineissa. Tämä saa aikaan osan vaihdevuosioireista, kuten kuumat aallot ja mielialaoireet. Hermosto ja aivot sopeutuvat ajan mittaan matalaan estrogeenitasoon, ja oireet häipyvät.

Osa vaihdevuosioireista liittyy pitkäkestoiseen estrogeenin vähyyteen. Näitä oireita ovat muun muassa ihon ja limakalvojen oheneminen ja kuivuminen, luun tiheyden väheneminen sekä lihasmassan hupeneminen ja korvautuminen rasvalla. Nämä muutokset etenevät vähitellen, mutta niiden etenemisvauhtiin voi vaikuttaa apteekista saatavilla valmisteilla ja elintavoilla.

2. Mistä emättimen kuivuus johtuu? Mikä limakalvoja kuivattaa?

Emättimen seinämä muodostuu kolmesta kerroksesta: epiteeli-, sidekudos- ja lihas­kerroksesta. Paksussa emättimen seinämässä on runsaasti soluja, jotka tuottavat emätintä kosteuttavaa nestettä. Kun estrogeenin tuotanto vähenee, kosteutta tuottavien solujen määrälle käy samoin.

Estrogeenin ja myös testo­steronin vähyys vaikuttaa side­kudos- ja lihaskerrokseen niin, että emättimen joustavuus heikkenee ja emätin lyhenee. Emättimen joustavuudessa ja sitä kosteuttavan nesteen tuotannossa tapahtuvat muutokset saavat aikaan sen, että limakalvot tuntuvat kuivilta ja niitä ­kutiaa ja kirvelee.

3. Onko kuivista limakalvoista muuta haittaa kuin ikävä tunne?

Estrogeenin väheneminen ohentaa alempien virtsateiden limakalvoa, mikä altistaa virtsa­tietulehduksille ja juoksuttaa pissalla tavallista tiheämmin.

Virtsatietulehdukset yleistyvät myös siksi, että kuiva lima­kalvo lisää yhdynnässä syntyvää kitkaa. Mitä enemmän kitkaa, sitä todennäköisemmin suolistobakteerit ajautuvat väli­lihan alueelta virtsaputken suulle aiheuttamaan virtsatietulehduksen.

Estrogeenin väheneminen ohentaa limakalvoa, mikä altistaa virtsatietulehduksille ja juoksuttaa pissalla.

Emätintä liukastava neste­vaippa sisältää maitohappo­bakteereita. Ne suojaavat limakalvoa ulkoisilta taudin­aiheuttajilta. Nestevaipan oheneminen altistaa emätintulehduksille.

4. Miten limakalvot pidetään kunnossa?

Emättimeen paikalli­sesti annosteltu estrogeeni hoitaa limakalvoja. Voiteita, puikkoja ja tabletteja voi ­ostaa apteekista ilman reseptiä. Markkinoilla on myös geeli ja emättimeen asettava rengas, jonka teho riittää kolmeksi kuukaudeksi. Ne vaativat reseptin.

5. Aiheuttaako paikallis­estrogeeni rintasyöpää?

Paikallisestrogeeni ei aiheuta syöpää, ja se sopii myös useimmille rintasyöpäpotilaille.

Vuoden paikallishoidosta saa saman verran estrogeeniä kuin yhdestä, suun kautta otettavasta hormonikorvaushoitotabletista. Jos paikallisestrogeeni on estriolia, estrogeeniannos jää tätäkin pienemmäksi.

6. Käytetäänkö paikallis­estrogeenia loppuelämä?

Limakalvo-oireet eivät häviä, vaan ne päinvastoin tahtovat pahentua ajan mittaan, ja siksi osa naisista käyttää paikallis­estrogeeniä loppuelämänsä ajan.

Paikallisestrogeenia käytetään yleensä kahdesti viikossa. Välillä nainen voi tarvita viikon mittaisen tehokuurin, jonka aikana hän käyttää paikallis­estrogeenia joka päivä. Joskus tehokuuri voi olla paikallaan ennen gynekologikäyntiä. Jos limakalvot ovat tosi kuivat, sisä­tutkimus voi tuntua ikävälle.

7. Mihin kohtaan emätintä estrogeeni laitetaan?

Tabletti laitetaan emättimeen asettimella, joka kannattaa suunnata kohti emättimen etuseinää. Tieteellistä näyttöä tämän paikan paremmuudesta ei ole, mutta tässä kohtaa estrogeenin vaikutus saattaisi kohdistua virtsa­putkeen ja estää pissavaivoja.

Voidetta annostellaan asettimella emättimeen. Sitä voidaan levittää lisäksi sormella emättimen ja virtsaputken suulle.

8. Onko limakalvojen kostuttajissa aina hormoneja?

Markkinoilla on myös hormonittomia, limakalvoa kosteuttavia valmisteita. Ne muodostavat limakalvolle kalvon, joka auttaa vain hetken.

Hormonittomat valmisteet eivät korjaa emättimen lima­kalvoa, kuten estrogeeni tekee.

9. Riesana emättimen kuivuus – tarvitaanko seksissä lisäliukastetta?

Osalla naisista paikallis­estrogeeni riittää pitämään lima­kalvon siinä kunnossa, että yhdyntä tuntuu hyvältä. Osa tarvitsee lisäliukastetta.

Liukuvoidetta kannattaa käyttää, vaikkei sitä limakalvojen kunnon takia tarvitsisikaan. Se vähentää nirhaumia ja lisää nautintoa. Seksi hoitaa kuivia limakalvoja. Se parantaa verenkiertoa ja estää emätintä kutistumasta.

Lue myös: Loppuuko seksi vaihdevuosiin? Helpota ja hoida vaihdevuosioireita näillä seksologin neuvoilla

10. Onko muita hoitoja, jos paikallis­estrogeeni ei auta?

Jos paikallisestrogeeni ei helpota oireita, kannattaa kokeilla DHEA:ta eli dehydroepiandrosteronia. DHEA on sekä estrogeenin että testosteronin esiaste, jota löytyy naisen elimistöstä luonnostaan, mutta jonka määrä vähenee iän ­myötä. Siitä on valmistettu resepti­lääke, prasteroni.

Toisin kuin paikallisestrogeeni, emättimeen annosteltu prasteroni vahvistaa emättimen kaikkia kerroksia ja emättimen kuivuus helpottaa.

11. Voiko emättimen kuivuus hoitua syömällä?

Vaihdevuosioireiden ja kuivien limakalvojen hoitoon markkinoidaan ravintolisiä, mutta emättimen kuivuus ei niistä katoa.

Suun kautta otettu aine ei päädy mitään reittiä emättimen limakalvolle.

12. Kannattaako alapään kuivaa ihoa öljytä?

Häpyhuulten kuivaan ihoon voi laittaa kevyttä perusvoidetta tai vauvaöljyä. Öljyä voi sipaista myös, kun iho hankautuu esimerkiksi pyöräillessä.

Ulkosynnyttimissä on talirauhasia. Kovin rasvainen voide tai öljy voi tukkia talirauhasen ja aiheuttaa kipeän talirauhaskystan. Pyöräilyhousut ovat tehokkain tapa estää, ettei satula hankaa häpyhuulia.

Pesuaineet ja liika lutraaminen vedellä kuivattavat ihoa: vesipesu kerran päivässä riittää herkälle alapään iholle.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/20.

Lue myös: Tekevätkö kuivat limakalvot kiusaa ylä- ja alapäässä? Et ole ainoa – Lue erikoislääkärin neuvot

Artikkelia on muokattu 7.9.2023 klo 13:30

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X