Kiusaako emättimen kuivuus? Näin hoidat ja kosteutat kuivat limakalvot – Lue erikoislääkärin neuvot!

Kun emättimen kuivuus vaivaa lähes puolet naisista tietyssä elämänvaiheessa. Mitä tehdä, kun limakalvot ovat kuivat? Näin 12 kysymykseen vastaa naistentautien erikoislääkäri, LT Sari Ahonkallio Mehiläisestä.
1. Miksi emättimen limakalvot kuivuvat entisestään, vaikka vaihdevuodet ovat ohi?
Estrogeenitason äkillinen lasku tai sen vaihtelu aiheuttaa muutoksia autonomisessa hermostossa ja aivojen välittäjäaineissa. Tämä saa aikaan osan vaihdevuosioireista, kuten kuumat aallot ja mielialaoireet. Hermosto ja aivot sopeutuvat ajan mittaan matalaan estrogeenitasoon, ja oireet häipyvät.
Osa vaihdevuosioireista liittyy pitkäkestoiseen estrogeenin vähyyteen. Näitä oireita ovat muun muassa ihon ja limakalvojen oheneminen ja kuivuminen, luun tiheyden väheneminen sekä lihasmassan hupeneminen ja korvautuminen rasvalla. Nämä muutokset etenevät vähitellen, mutta niiden etenemisvauhtiin voi vaikuttaa apteekista saatavilla valmisteilla ja elintavoilla.
2. Mistä emättimen kuivuus johtuu? Mikä limakalvoja kuivattaa?
Emättimen seinämä muodostuu kolmesta kerroksesta: epiteeli-, sidekudos- ja lihaskerroksesta. Paksussa emättimen seinämässä on runsaasti soluja, jotka tuottavat emätintä kosteuttavaa nestettä. Kun estrogeenin tuotanto vähenee, kosteutta tuottavien solujen määrälle käy samoin.
Estrogeenin ja myös testosteronin vähyys vaikuttaa sidekudos- ja lihaskerrokseen niin, että emättimen joustavuus heikkenee ja emätin lyhenee. Emättimen joustavuudessa ja sitä kosteuttavan nesteen tuotannossa tapahtuvat muutokset saavat aikaan sen, että limakalvot tuntuvat kuivilta ja niitä kutiaa ja kirvelee.
3. Onko kuivista limakalvoista muuta haittaa kuin ikävä tunne?
Estrogeenin väheneminen ohentaa alempien virtsateiden limakalvoa, mikä altistaa virtsatietulehduksille ja juoksuttaa pissalla tavallista tiheämmin.
Virtsatietulehdukset yleistyvät myös siksi, että kuiva limakalvo lisää yhdynnässä syntyvää kitkaa. Mitä enemmän kitkaa, sitä todennäköisemmin suolistobakteerit ajautuvat välilihan alueelta virtsaputken suulle aiheuttamaan virtsatietulehduksen.
Estrogeenin väheneminen ohentaa limakalvoa, mikä altistaa virtsatietulehduksille ja juoksuttaa pissalla.
Emätintä liukastava nestevaippa sisältää maitohappobakteereita. Ne suojaavat limakalvoa ulkoisilta taudinaiheuttajilta. Nestevaipan oheneminen altistaa emätintulehduksille.
4. Miten limakalvot pidetään kunnossa?
Emättimeen paikallisesti annosteltu estrogeeni hoitaa limakalvoja. Voiteita, puikkoja ja tabletteja voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Markkinoilla on myös geeli ja emättimeen asettava rengas, jonka teho riittää kolmeksi kuukaudeksi. Ne vaativat reseptin.
5. Aiheuttaako paikallisestrogeeni rintasyöpää?
Paikallisestrogeeni ei aiheuta syöpää, ja se sopii myös useimmille rintasyöpäpotilaille.
Vuoden paikallishoidosta saa saman verran estrogeeniä kuin yhdestä, suun kautta otettavasta hormonikorvaushoitotabletista. Jos paikallisestrogeeni on estriolia, estrogeeniannos jää tätäkin pienemmäksi.
6. Käytetäänkö paikallisestrogeenia loppuelämä?
Limakalvo-oireet eivät häviä, vaan ne päinvastoin tahtovat pahentua ajan mittaan, ja siksi osa naisista käyttää paikallisestrogeeniä loppuelämänsä ajan.
Paikallisestrogeenia käytetään yleensä kahdesti viikossa. Välillä nainen voi tarvita viikon mittaisen tehokuurin, jonka aikana hän käyttää paikallisestrogeenia joka päivä. Joskus tehokuuri voi olla paikallaan ennen gynekologikäyntiä. Jos limakalvot ovat tosi kuivat, sisätutkimus voi tuntua ikävälle.
7. Mihin kohtaan emätintä estrogeeni laitetaan?
Tabletti laitetaan emättimeen asettimella, joka kannattaa suunnata kohti emättimen etuseinää. Tieteellistä näyttöä tämän paikan paremmuudesta ei ole, mutta tässä kohtaa estrogeenin vaikutus saattaisi kohdistua virtsaputkeen ja estää pissavaivoja.
Voidetta annostellaan asettimella emättimeen. Sitä voidaan levittää lisäksi sormella emättimen ja virtsaputken suulle.
8. Onko limakalvojen kostuttajissa aina hormoneja?
Markkinoilla on myös hormonittomia, limakalvoa kosteuttavia valmisteita. Ne muodostavat limakalvolle kalvon, joka auttaa vain hetken.
Hormonittomat valmisteet eivät korjaa emättimen limakalvoa, kuten estrogeeni tekee.
9. Tarvitaanko seksissä lisäliukastetta?
Osalla naisista paikallisestrogeeni riittää pitämään limakalvon siinä kunnossa, että yhdyntä tuntuu hyvältä. Osa tarvitsee lisäliukastetta.
Liukuvoidetta kannattaa käyttää, vaikkei sitä limakalvojen kunnon takia tarvitsisikaan. Se vähentää nirhaumia ja lisää nautintoa. Seksi hoitaa kuivia limakalvoja. Se parantaa verenkiertoa ja estää emätintä kutistumasta.
10. Onko muita hoitoja, jos paikallisestrogeeni ei auta?
Jos paikallisestrogeeni ei helpota oireita, kannattaa kokeilla DHEA:ta eli dehydroepiandrosteronia. DHEA on sekä estrogeenin että testosteronin esiaste, jota löytyy naisen elimistöstä luonnostaan, mutta jonka määrä vähenee iän myötä. Siitä on valmistettu reseptilääke, prasteroni.
Toisin kuin paikallisestrogeeni, emättimeen annosteltu prasteroni vahvistaa emättimen kaikkia kerroksia.
11. Voiko emättimen kuivuutta hoitaa syömällä?
Vaihdevuosioireiden ja kuivien limakalvojen hoitoon markkinoidaan ravintolisiä, mutta kuiviin limakalvoihin ne eivät auta.
Suun kautta otettu aine ei päädy mitään reittiä emättimen limakalvolle.
12. Kannattaako alapään kuivaa ihoa öljytä?
Häpyhuulten kuivaan ihoon voi laittaa kevyttä perusvoidetta tai vauvaöljyä. Öljyä voi sipaista myös, kun iho hankautuu esimerkiksi pyöräillessä.
Ulkosynnyttimissä on talirauhasia. Kovin rasvainen voide tai öljy voi tukkia talirauhasen ja aiheuttaa kipeän talirauhaskystan. Pyöräilyhousut ovat tehokkain tapa estää, ettei satula hankaa häpyhuulia.
Pesuaineet ja liika lutraaminen vedellä kuivattavat ihoa: vesipesu kerran päivässä riittää herkälle alapään iholle.
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/20.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti