Tee vaihdevuosista voimavuodet – Kokosimme 12 ohjetta: ”Vaihdevuodet ovat naiselle hyvä hetki muokata elintapoja”

Kuumia aaltoja, kuivia limakalvoja ja kaiken maailman kolotuksia. Vai lisää itsetuntemusta, lempeää liikuntaa ja uusia harrastuksia? Vaihdevuodet voivat olla muutos parempaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaihdevuodet muutos parempaan – miten se oikein olisi mahdollista?

Kuumia aaltoja, kuivia limakalvoja ja kaiken maailman kolotuksia. Vai lisää itsetuntemusta, lempeää liikuntaa ja uusia harrastuksia? Vaihdevuodet voivat olla muutos parempaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Hyvästi kuukautiskivut, PMS, suojien ja ehkäisyn kanssa säätäminen ja väärään hetkeen tuleva vuoto! Kun munasarjojen hormonitoiminta hiipuu, naisen arki helpottuu. Samalla kuitenkin estrogeenin tuotanto vähenee. Se aiheuttaa oireita, joita vaihdevuodet aojeittavat.

”Osalla naisista vaihdevuosioireet muuttavat elämän hirvittävän hankalaksi, varsinkin kun oireita voi olla vaikea tunnistaa”, gynekologi Maija Kajan tietää.

Kuumat aallot ja kuivat limakalvot ovat tunnetuimmat oireet, mutta matala estrogeenipitoisuus aiheuttaa myös esimerkiksi unettomuutta, masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, uupumusta, ärtyisyyttä, nivelkipuja, äkkipissahätää ja sydämen rytmihäiriöitä. Oireet voivat tulla jo nelissä­kymmenissä, ja osalla naisista jatkua vanhuuteen. Oireisiin saa apua gynekologilta, ja nainen voi helpottaa oloaan myös itse.

”Vaihdevuosissa keho muuttuu ja alkaa vaatia entistä enemmän huomiota. Vaihdevuodet ovat naiselle hyvä hetki muokata elintapoja terveellisemmiksi ja tutustua itseensä paremmin”, gynekologi Pauliina Tuomikoski painottaa.

1. Anna lääkärin auttaa – Korvaa puuttuvat hormonit

Korvaa puuttuvat hormonit. Estrogeenin vähyyteen liittyviä oireita hoidetaan hormonikorvaushoidolla, eli estrogeenilla, tai jos naisella on kohtu tallella, estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmällä.

Vastikään vaihdevuosiin tulleelle naiselle valitaan hoito, jolla kuukautisvuodot tulevat säännöllisesti. Jos kuukautisten loppumisesta on hoidon aloitushetkellä vähintään vuosi, nainen voi valita vuodottoman hoidon.

Hormonihoidon annos on oikea, kun oireet pysyvät poissa. Omaa reseptiä ei kannata verrata ystävän reseptiin, sillä hoito räätälöidään yksilöllisesti.

Estrogeeni- ja keltarauhashormonivalmisteita on useita, ja joskus sopivia joudutaan hakemaan. Jotkut keltarauhashormonit aiheuttavat osalle naisista esimerkiksi iho- ja paino-ongelmia.

Lue myös: Paino nousee – Miten lihomisen voi vaihdevuosien aikana estää?

2. Hormonikorvaushoito – Haitat ja hyödyt

Hormonikorvaushoidon aloittaminen on naisen oma päätös. Keltarauhashormonin ja estrogeenin yhdistelmä lisää jonkin verran rintasyövän riskiä. Hormonikorvaushoito on silti pienempi rintasyöpäriski kuin ylipaino, tupakointi, liikunnan vähyys ja alkoholi – joihin voi vaikuttaa itse.

Estrogeeni vähentää sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen, osteoporoosin ja paksusuolisyövän riskiä.

Estrogeeni vähentää sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen, osteoporoosin ja paksusuolisyövän riskiä.

3. Estrogeeni monessa muodossa

Estrogeenilaastari sopii huonomuistiselle. Se vaihdetaan uuteen kahdesti viikossa. Laastarin liima voi ärsyttää herkkäihoista.

Estrogeenigeelillä annosta on helppo säädellä. Se levitetään laajalle ihoalueelle ja sen annetaan kuivua ennen pukeutumista.

Estrogeenisuihke annostellaan kyynärvarren sisäsyrjään. Jos nainen tarvitsee suurehkoa estrogeeniannosta, suihkeella on hankala saada tasaisia estrogeenipitoisuuksia.

Estrogeenitabletti on monen mielestä vaivaton. Se ei sovellu kaikille, sillä se lisää syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riskiä.

Keltarauhashormonitabletteja otetaan päivittäin tai kerran kuukaudessa 12–14 päivän kuureina, jonka päätyttyä tulee vuoto.

Hormonikierukka annostelee keltarauhashormonia tasaisesti kohtuun. Vuodot jäävät pois tai ainakin niukkenevat.

Yhdistelmävalmisteet ovat tabletteja ja laastareita, joissa on sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Laastari vaihdetaan uuteen kahdesti viikossa.

4. Paikallisestrogeeni kostuttaa limakalvot

Emättimeen laitettava paikallisestrogeeni hoitaa kuivia, kutisevia ja ärtyneitä limakalvoja. Se helpottaa äkkipissahätää ja ehkäisee emätin- ja virtsatietulehduksia. Osa naisista tutustuu siihen vasta vaihdevuosien jälkeen, sillä limakalvojen kuivuminen kiihtyy ikääntyessä.

Jos voiteiden ja puikkojen kanssa pelaaminen tuntuu tylsältä, kannattaa kokeilla kolmen kuukauden välein vaihdettavaa emätinrengasta.

Paikallisestrogeeni ei lisää rintasyövän vaaraa, mutta syövän sairastaneen kannattaa kysyä sen käytöstä omalta lääkäriltä.

Hormonittomat geelit, puikot ja voiteet sopivat kuivien limakalvojen kostuttamiseen kaikille naisille.

Lue myös: Kiusaako emättimen kuivuus? Näin hoidat ja kosteutat kuivat limakalvot – Lue erikoislääkärin neuvot!

Kuvitus: Anu Nieminen Kuvat: iStock

5. Mieshormonitaso selviää verikokeesta

Naisen elimistössä on luonnostaan mieshormoneja eli androgeeneja, mutta niiden pitoisuus laskee iän myötä. Jos oikea-annoksinen estrogeenihoito ei auta mielialaoireisiin tai seksuaaliseen haluttomuuteen, Maija Kajan kehottaa harkitsemaan mieshormonitasojen tutkimista verikokeesta.

Mieshormoneja eli testosteronia ja sen esiastetta dehydroepiandrosteronia eli DHEA:ta voidaan käyttää valikoiduissa tapauksissa. Ne voivat helpottaa seksuaalisen haluttomuuden lisäksi orgasmiin pääsyn vaikeutta.

”Naisella käytettävä androgeeniannos on niin pieni, ettei siihen liity hormonin muita vaikutuksia, kuten lisääntynyttä karvankasvua. Ellei naisen vointi parissa kuukaudessa kohene, hoitoa on turha jatkaa”, Kajan kertoo.

DHEA:sta on olemassa myös paikallisesti emättimeen annosteltava valmiste, prasteroni. Sitä voidaan kokeilla kuiviin limakalvoihin, jos paikallisestrogeeni ei auta.

6. Pidä itsestäsi huolta – liikunta on vaihdevuosi-iässä tärkeää

Löydä liikunnan ilo. Hengästyttävä liikunta tasaa termostaattia. Se ja avantouinti voivat helpottaa kuumia aaltoja. Jos niveliin sattuu, vesiliikunta ja lempeät lajit, kuten jooga tai pilates, tuntuvat hikitreeniä paremmilta.

Koska estrogeenin hupeneminen vähentää lihasmassaa, kannattaa suunnata kuntosalille hankkimaan sitä lisää. Lihasmassa helpottaa painonhallintaa ja tuo turvaa tuleviin vuosiin: ikäihmisen toimintakyky on pitkälti kiinni hyväkuntoisista lihaksista.

Vaihdevuosissa tärkeintä on liikkua liikunnan ilosta, ei kilot kiikarissa: pieni vatsamakkara ei haittaa vauhtia ja liikunnasta saatavaa mielihyvää.

Lue myös: Kuntosali taltutti vaihdevuosioireet – Liikunnasta löytyi Camillan pelastus: ”Olen nyt ylpeä omasta iästäni”

7. Mäkikuisma on luonnon mielialalääke

Kasvi- eli fytoestrogeenit ovat kasveissa esiintyviä yhdisteitä, jotka muistuttavat kemialliselta rakenteeltaan tai vaikutukseltaan naishormonia. Niitä löytyy esimerkiksi soija-, puna-apila- ja salviavalmisteista, ja niitä voi kokeilla lieviin oireisiin.

Mäkikuisma on luonnon oma mielialalääke. Koska sillä on aika lailla haittoja muiden lääkkeiden kanssa, sen sopivuudesta kannattaa kysyä apteekissa.

8. Ruokavalio auttaa jaksamaan

Täysjyvävilja sisältää luonnostaan kasviestrogeeneja. Höttöhiilarit ja liika alkoholi väsyttävät ja näkyvät vyötäröllä.

Terveellinen ruokavalio tukee jaksamista ja auttaa painonhallinnassa. Se puree myös monesti vaihdevuosissa paljastuviin terveysriskeihin, kuten kohonneeseen kolesteroliin ja heikentyneeseen sokerinsietoon.

Lue myös: Sokerihimo tuli salakavalasti – Näin Veera pääsi irti sokerikoukusta: ”Olen saanut unta, terveyttä, ajatuksen selkeyttä ja herkullisia uusia makuelämyksiä”

9. Unohda häpeä

Kasvojen lehahtaminen punaisiksi ja tarve kipaista vessaan kesken palaverin nolottaa. Tuntuu kuin kontrolli olisi kateissa, ja se hävettää. Häpeästä kannattaa pyrkiä eroon. Se on kuluttava tunne, joka saa ihmisen kohtelemaan itseään kaltoin.

Häpeästä kannattaa pyrkiä eroon. Se on kuluttava tunne, joka saa ihmisen kohtelemaan itseään kaltoin.

Kun nainen hyväksyy itsensä ja suhtautuu itseensä lempeydellä, hän haluaa itselleen hyvää. Se saa naisen tekemään valintoja, jotka johtavat parempaan oloon.

Vertaistuki helpottaa häpeää. Sitä voi saada muun muassa Facebookin vaihdevuosiryhmistä.

Lue myös: Vaihdevuodet piinasivat – Jaana Jetzinger perusti vertaisryhmän Facebookiin: ”Toivon, ettei kenenkään tarvitsisi kokea samaa vuosien kiirastulta”

10. Käännä katse itseesi – Vaihdevuodet tuovat muutoksen elämään

Vaihdevuodet ja elämä niiden jälkeen on monen naisen mielestä elämän parasta aikaa. Monella velvollisuudet helpottavat, kun lapset alkavat seistä omilla jaloillaan. Työelämässä nainen on näyttänyt osaamisensa, eikä hänen kenties tarvitse paahtaa enää hullun lailla. Hän voi alkaa toteuttaa omia tarpeitaan.

Suomalaisella naisella on vaihdevuo­sien jälkeen puolet aikuiselämästään jäljellä. Taitekohta tarjoaa tilaisuuden miettiä, mitä elämältä vielä haluaa. Kannattaa miettiä, mitä voi tehdä, että pysyy mahdollisimman toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään.

Kuvitus: Anu Nieminen Kuvat: iStock

11. Hakeudu hyvään

Vaihdevuodet voivat osua rankkaan ajanjaksoon: omat vanhemmat tarvitsevat apua, kotona voi olla temppuileva teini ja pitkästä parisuhteesta puuttuu kipinä.

Kuormittavista asioista kannattaa ottaa tietoisesti lomaa ja hakeutua itselle hyvää tekevien asioiden ja ihmisten pariin. Kannattaa pitää kiinni harrastuksista, tai hankkia kokonaan uusia.

12. Omannäköistä seksiä

Osalla naisista halut kasvavat vaihdevuosissa. Nainen alkaa olla sinut itsensä kanssa, ja tietää, mistä tykkää. Osalla naisista halut vähenevät, ja se voi tuntua vapauttavalta.

Jos aidosti haluaa haluta, kannattaa miettiä omaa elämäntilannetta tarkemmin. Kuormittavassa elämäntilanteessa halu on usein hukassa.

Kuivat limakalvot tekevät yhdynnästä kipeää. Paikallisestrogeeni hoitaa limakalvot kuntoon. Liukuvoide lisää nautintoa, joka tässä iässä voi tulla eri asioista kuin aiemmin.

Lue myös: Loppuuko seksi vaihdevuosiin? Helpota ja hoida vaihdevuosioireita näillä seksologin neuvoilla

Asiantuntijoina naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan Uusi Gynekologikeskus (Tampere) ja Pihlajalinna Dextra (Helsinki) sekä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LKT, kokeellisen naistentautiopin dosentti Pauliina Tuomikoski Lääkäriasema Eira (Helsinki)

Luettavaa: Maija Kajan: Iloa ja terveyttä – Naisen vaihdevuodet ja hormonit (Basam Books 2020)

Leeni Peltonen ja Leena Väisälä: Virtaa vaihdevuosiin (Otava 2020)

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

X