Vaihdevuodet piinasivat – Jaana Jetzinger perusti vertaisryhmän Facebookiin: ”Toivon, ettei kenenkään tarvitsisi kokea samaa vuosien kiirastulta”

”Sinulla ei ole mitään hätää, sinulla on vaihdevuodet.” Kun Jaana Jetzinger, 54, sai lääkäriltä selityksen oireisiinsa, hän itki helpotuksesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jaana Jetzinger luottaa vertaistukeen.

"Sinulla ei ole mitään hätää, sinulla on vaihdevuodet." Kun Jaana Jetzinger, 54, sai lääkäriltä selityksen oireisiinsa, hän itki helpotuksesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Kun nukahtaminen kesti ja unta riitti vain puolentoista tunnin pätkiin, Jaana Jetzinger ajatteli uniongelmien johtuvan vain työstressistä. Edes lääkärit eivät ymmärtäneet, että pitkään jatkunut unettomuus oli oire, jonka taustalla olivat jo vaihdevuodet.

”Sain vääriä diagnooseja toisensa perään, ja unettomuuteni vain paheni. Lopulta jäin sairauslomalle”, Jaana Jetzinger kertoo.

Apu oireisiin vaihdevuosien hoitoon suuntautuneelta gynekologilta

”Kokeilin vaihtoehtohoitoja akupunktiosta ayurvedaan ja ruokavaliosta rentoutusharjoituksiin, kunnes vuosien unettomuuden jälkeen päädyin vaihdevuosien hoitoon suuntautuneen gynekologin vastaanotolle.

Kerroin hänelle unettomuudestani, kuivista limakalvoistani, rytmihäiriötuntemuksistani ja nivelkivuistani – oireista, jotka muut lääkärit olivat aiemmin ohittaneet. Tämä lääkäri tiesi heti, mistä oli kyse: minulla ei ollut mitään hätää, sillä minulla oli vaihdevuodet ja oireitani voitaisiin hoitaa. Itkin helpotuksesta vastaanotolla puoli tuntia.

Sain lähetteen verikokeeseen FSH-mittaukseen ja reseptin hormonikorvaushoitoon. Verikoe ja hoitokokeilu vahvistivat diagnoosin oikeaksi. Vähitellen oireeni helpottivat.”

Vertaistukea vaihdevuosiin: Vaihdevuodet-vertaisryhmä Facebookiin

”Kun unettomuus myöhemmin palasi ja sai rinnalleen ahdistuneisuuden, vaihdoin hormonikorvausvalmisteen geelistä tablettiin. Sen jälkeen olen nukkunut hyvin.

Kun sain uneni takaisin, jaksoin paremmin. Pidin itsestäni huolta kasvisvoittoi­sella ruokavaliolla ja pilateksella, kävelemällä ja uimalla. Jaksoin suuntautua ulospäin ja perustin Facebookiin Vaihdevuodetvertaisryhmän. Toivon, ettei kenenkään tarvitsisi kokea samaa vuosien kiirastulta kuin minä.

Saan ryhmästä paljon, vaikka sen ylläpitäminen vie aikaa. On lohdullista ja voimaannuttavaa, mutta myös turhauttavaa ja surullista lukea, että muilla naisilla on vastaavia kokemuksia kuin minulla on ollut.”

Lue myös: Viisaat eväät vaihdevuosiin terveellisellä ruokavaliolla

Hormonikorvaushoito käytössä – ”Saan olla oma, energinen itseni”

”Vaikka vaihdevuosiin voi saada apua, moni väsyy sen hakemiseen ja tiedon puutteeseen. Lääkäritkään eivät tunnista oireita tai hoitavat niitä antamalla naiselle pelkän reseptin.

Olen käyttänyt neljä vuotta hormonikor­vaushoitoa. Hoitoon sisältyy riskejä, mutta ne ovat pienempiä kuin esimerkiksi ylipainon haitat. Sitä paitsi hoidolla on paljon hyviä terveysvaikutuksia muun muassa sydämeen ja luustoon. Sen ansiosta saan olla oma, energinen itseni.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: Kiusaako emättimen kuivuus? Näin hoidat ja kosteutat kuivat limakalvot – Lue erikoislääkärin neuvot!

X