Kärsinkö hajusteallergiasta ja tuoksuherkkyydestä? Voiko niiden kehittymistä ehkäistä? Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen

Hajusteallergia ja tuoksuherkkyys menevät usein sekaisin. Lue, miten pystyt erottamaan ne toisistaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© OM-arkisto

Hajusteallergia ja tuoksuherkkyys menevät usein sekaisin. Lue, miten pystyt erottamaan ne toisistaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Miten erottaa tuoksuherkkyys hajusteallergiasta? Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko kertoo, miten erotat vaivat toisistaan ja kuinka niitä hoidetaan.

1. Haju- ja partavesien tuoksu aiheuttaa minulle silmien ja nenän vuotamista sekä hengenahdistusta. ­Kärsinkö hajusteallergiasta?

Et, vaan todennäköisesti kärsit tuoksuherkkyydestä. Hajusteallergia ja tuoksuherkkyys menevät kansankielessä usein sekaisin, ja niillä voidaan myös tarkoittaa samaa asiaa. Ne ovat kuitenkin kaksi täysin erilaista vaivaa.

Hajusteallergia on sairaus, joka vaatii, että allergeeni on kosketuksissa ihoon. Tuoksuherkkyydessä oireita sen sijaan saadaan hajujen ja tuoksujen haistamisen kautta.

2. Aistiiko tuoksuherkkä hajut muita voimakkaammin?

Tutkimusten mukaan tuoksuherkät eivät aisti hajuja voimakkaammin tai tarkemmin kuin muutkaan ihmiset. Vaivan syystä on esitetty erilaista teorioita, mutta mitään lääketieteellistä selitystä sille ei ole löydetty.

Tyypillisiä tuoksuherkkyyden oireita ovat nenän tukkoisuus ja vuotaminen, aivastelu, päänsärky, pahoinvointi, vatsaoireet, sydämen tykytys ja ihon punoitus.

3. Miten hajusteallergia eroaa tuoksuherkkyydestä?

Hajusteallergia on nimensä mukaisesti allergia. Tavallisesti se aiheuttaa oireita sellaisiin ihokohtiin, jotka ovat olleet kosketuksissa hajusteiden kanssa.

Joskus oireilua voi kuitenkin olla myös muualla iholla. Hajusteallergiasta puhutaan usein myös kosketusihottumana, koska se vaatii nimenomaan kosketuksen hajusteen kanssa. Pelkkä tuoksuaineen haistaminen ei aiheuta allergiaa.

Tyypillisiä hajusteallergian aiheuttamia oireita ovat ihon punoitus, kutina ja läiskäinen tai rakkuloiva ihottuma. Niitä esiintyy tavallisimmin kasvoilla ja käsissä, mutta oireilua voi olla missä tahansa iholla.

Lue myös: Mitä voi tehdä, kun atooppinen iho kutisee ja punoittaa?

4. Voidaanko molemmat vaivat diagnosoida lääkärin vastaanotolla?

Vain hajusteallergia on sairaus­, ja se voidaan diagnosoida lapputestien avulla erikoissairaanhoidossa.

Iholla pidetään muutama päivä mahdollisia allergeeneja sisältäviä ihotestilappuja. Jos ne aiheuttavat allergisen reaktion, lääkäri voi niiden perusteella diagnosoida hajusteallergian. Testeihin hakeudutaan oman terveysaseman tai työterveyshuollon kautta.

Tuoksuherkkyys ei ole sairaus, joten sitä ei voida myöskään diagnosoida. Jos kärsii voimakkaista oireista, lääkäriin täytyy kuitenkin ehdottomasti mennä. Silloin täytyy selvittää, onko oireiden taustalla mahdollisesti jokin sairaus, kuten astma.

Vasta kun sairauksien mahdollisuus on suljettu pois, lääkäri voi arvioida, että kyse on todennäköisesti tuoksuherkkyydelle tyypillisestä oireilusta.

5. Miten hajusteallergian­ ja tuoksuherkkyyden­ hoidot eroavat toisistaan?

Hajusteallergiaa hoidetaan välttämällä oireita aiheuttavaa allergeeniä kokonaan. Käytännössä yleensä suositellaan välttämään kaikkia hajusteita ja suosimaan hajusteettomia tuotteita.

Tuoksuherkkyyteen ei valitettavasti ole kovin tehokasta hoitoa. Nenäoireita voi yrittää lievittää antihistamiinitableteilla tai kortisoninenäsumutteilla. Päänsärkyyn taas kannattaa ottaa tavallista kipu- tai särkylääkettä. Kaikilla ne eivät kuitenkaan auta.

Tuoksuherkkien täytyykin pyrkiä löytämään tasapaino tuoksujen olemassaolon ja niiden välttämisen välillä. Tuoksujen välttäminen auttaa hetkellisesti mutta voi toisaalta rajoittaa elämää paljon.

6. Mitkä aineet oireita yleensä aiheuttavat?

Allergiaa voivat aiheuttaa sekä synteettiset hajusteet että luonnontuoksut. Niitä käytetään muun muassa kosmetiikassa ja pesuaineissa. Yleisimpiä allergiaa aiheuttavia aineita ovat tammisammal, isoeugenoli ja hydroksisitronellaali.

Tuoksuherkkyys vaihtelee paljon ihmisestä toiseen. Periaatteessa tuoksuherkkä voi ­kokea minkä tahansa hajun hankalaksi. Tyypillisesti oireita­ aiheuttavat esimerkiksi­ pesuaineet, haju- ja partavedet, deodorantit, tupakan haju ja voimakastuoksuiset kukat, kuten hyasintti. Sekä synteettiset että luonnontuoksut voivat aiheuttaa oireita.

7. Miten hajusteet on merkitty pakkauksiin?

Hajustetun tuotteen tuoteselosteessa lukee yleensä sana aroma, fragrance tai parfum. EU myös velvoittaa ­ilmoittamaan pakkauksissa 26 eniten allergiaa aiheuttavaa hajustetta silloin, kun sitä on tuotteessa tietty määrä. ­

Yhdessä hajusteessa voi kuitenkin olla satoja erilaisia hajumolekyylejä, ja hajusteiden kokonaiskoostumuksista on vaikea saada tietoa. Siksi hajusteallergisen kannattaa varmuuden vuoksi välttää kaikkia hajustettuja tuotteita.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ylläpitämästä Allergiaportaalista voi selvittää, mitkä tuotteet sopivat juuri itselle osoitteessa kosmetiikka-allergia.fi.

Myös tuoksuherkkä voi hyötyä hajustamattomista tuotteista. Hänen täytyy kuitenkin muistaa, että hajustamaton tuote ei automaattisesti tarkoita täysin hajutonta tuotetta. Raaka-aineilla on usein jokin ominaistuoksu, joka saattaa aiheuttaa tuoksuherkälle oireita.

Lue myös: Kosmetiikka-allergia hankaloittaa elämää

8. Voiko hajusteallergian ja tuoksuherkkyyden kehittymistä jotenkin ennaltaehkäistä?

Allergia kehittyy, kun ihminen altistuu allergeenille. ­Hajusteallergian kehittyminen edellyttää siis hajusteiden käyttöä. Asiaan voi yrittää vaikuttaa niin, että käyttää hajustettuja tuotteita aina niiden käyttötarkoituksen mukaisesti. Kasvoille ei esimerkiksi kannata jättää kosmetiikkatuotteita, jotka on tarkoitettu pestäväksi pois.

Allergian puhkeamista­ ei voi kuitenkaan täysin ennakoida­. Jotkut hajusteiden­ käyttäjät allergisoituvat ja ­toiset eivät. Tuoksuherkkyyden kehittymistä ei voi nykytiedon mukaan mitenkään ehkäistä.

9. Miten nopeasti oireet yleensä ilmaantuvat?

Tuoksuherkän oireet alkavat tavallisesti lähes välittömästi tuoksua haistellessa. Allergisen kosketusihottuman oireet taas ilmaantuvat usein viiveellä. Siihen voi mennä useita tunteja tai joskus jopa päiviä

10. Miksi mausteet­ voivat joskus­ laukaista hajusteallergian?

Joissakin mausteissa voi olla samoja allergisoivia ainesosia kuin hajusteissa. Joillakin allergisilla ihmisillä myös ne aiheuttavat oireita.

Käytännössä on kuitenkin hyvin harvinaista, että hajusteallerginen saa oireita syötyään mausteita. Siksi mitään maustetta ei automaattisesti suositella välttämään. Jos mausteet aiheuttavat oireita, asiasta kannattaa keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa.

Joskus myös kangaslaastarien liima-aineissa mukana oleva hartsi voi aiheuttaa kosketusallergiaa. Sekin on harvinaista, mutta hajusteallergisen on hyvä olla asiasta tietoinen.

Asiantuntijana allergia-asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta.

X