Erityisruokavalio vaatii valppautta: Allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden merkinnät ristiriitaisia – ”L tarkoittaakin laktoosia sisältävää ruokaa”

Jaa artikkeli
Erityisruokavalio voidaan merkitä eri tavoin, mikä hämmentää kuluttajia.
Erityisruokavalio voidaan merkitä eri tavoin, mikä hämmentää kuluttajia. © iStock
”Erikoisruokavaliomerkinnät voivat tarkoittaa, mitä vain ravintolasta riippuen. Ei ole ihme, että on epäselvää”, Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko sanoo.

Monet ruotsinlaivojen matkustajat ovat viime aikoina ihmetelleet, miksi Viking Linen ravintoloissa erityisruokavalion merkinnät näyttävät olevan aivan päälaellaan.

G tarkoittaakin gluteenia sisältävää ruokaa ja L laktoosia sisältävää ruokaa. Yleensä G tarkoittaa gluteenitonta ruokaa, L laktoositonta ruoka ja M maidotonta ruokaa.

Erityisruokavalion merkinnät herättävät kummastusta: miksi L tarkoittaa laktoosia sisältävää ruokaa?

Erityisruokavalio merkitään eri tavoin ja merkinnät herättävät kummastusta: miksi L tarkoittaa laktoosia sisältävää ruokaa? © iStock

Miksi erityisruokavalio merkitään väärinpäin?

”Meillä on käytössä Euroopassa yleisesti käytössä oleva tapa, jossa kerrotaan, jos tuote sisältää allergeenejä”, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund sanoo.

Esimerkiksi Ruotsissa on tavallista, että allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet merkitään näin päin, mutta Viking Line on suomalainen varustamo, jonka kotipaikka on Ahvenanmaa.

Allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet saa merkitä miten vain

Lain mukaan ravintolassa on ilmoitettava näkyvästi, jos ruoassa on allergiaa aiheuttavia ainesosia. Lainsäädäntö täyttyy, jos ravintolassa on kyltti, jossa kehotetaan kysymään allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista henkilökunnalta.

Allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet saa siis merkitä ihan, miten vain.

”Kyllä allergeenit voi näinkin merkitä, kuten Viking Linellä, mutta toki se pitää asiakkaalle kertoa, että G tarkoittaa gluteenia sisältävää ruokaa”, Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén sanoo.

Girsén muistuttaa, että Suomessa allergiaa aiheuttavat ruoat merkitään yleensä kertomalla, että niissä ei ole allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta.

”Merkintätapa voi olla sellainenkin, että jos ruokalistalla lukee G, kokki voi valmistaa asiakkaan niin halutessa kyseisen aterian gluteenittomasti. Tämä on hyvin monenkirjavaa. Toivoisimme, että näitä merkintöjä yhtenäistettäisiin ja olemme olleet tästä asiasta yhteydessä myös Ruokavirastoon”, Eliisa Girsén sanoo.

Risteilyruokien epäselvät merkinnät

Jos keliaakikko söisi risteilyllä gluteiinia sisältävää ruokaa väärin ymmärrettyjen opasteiden takia, seuraukset näkyisivät todennäköisesti melkein heti.

”Suurimmalle osalle risteily varmaan menisi pilalle, kun ensimmäisen gluteenia sisältävän annoksen jälkeen voisi alkaa oireilla niin pahasti, että koko reissu menisi vessassa juostessa. Mutta osalla ei tulisi välttämättä mitään oireita”, Eliisa Girsén sanoo.

Hän kertoo keskustelleensa juuri Viking Linen risteilyruokien epäselvistä merkinnöistä keliaakikkojen sopeutumisvalmennuskurssilla.

”Kyllä merkinnät varmasti ovat tuttuja niille keliaakikoille, jotka risteilevät paljon, mutta ei välttämättä muille”, Girsén sanoo.

Voi tarkoittaa mitä vain

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikkokin toivoisi erityisruokavaliomerkintöihin yhtenäistämistä terveysvaarojen takia.

”P voi tarkoittaa pähkinätöntä tai sitä, että ruoka sisältää pähkinää. Ja L voi tarkoittaa laktoositonta tai että sisältää laktoosia tai jopa lihatonta. Ei ole mikään ihme, jos ihmiset kokevat merkinnät epäselviksi”, Kaisa Toikko sanoo.

Pähkinäallergia voi olla jopa hengenvaarallinen, jos sitä sairastava ihminen syö pähkinää.

”Me Allergia-, iho- ja astmaliitossa suosittelisimme, että Suomessa noudatettaisiin yhtenäisiä merkintöjä muun Euroopan kanssa, että merkinnät olisivat selvät. Nyt ruokavaliomerkinnät voivat tarkoittaa, ihan mitä vain ravintolasta riippuen”, Toikko muistuttaa.

Lue myös: Köyhä keliaakikko on tiukilla – Vain osa kunnista korvaa toimeentulotuessa erityisruokavalion kuluja keliakian vuoksi

X