Ksylitolipastilli sai vatsaystävällisen kilpailijan, joka valmistetaan karppisokerina tunnetusta erytritolista

Hammaskeiju-pastilli on ensimmäinen kotimaisesta erytritolista eli karppisokerista valmistettu suun itsehoidon terveystuote. Ksylitolia erytritoli tulee tuskin täysin korvaamaan, mutta yhdistelmäpastillikin on näistä jo kehitteillä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hammaskeiju-pastilli on ensimmäinen kotimaisesta erytritolista eli karppisokerista valmistettu suun itsehoidon terveystuote. Ksylitolia erytritoli tulee tuskin täysin korvaamaan, mutta yhdistelmäpastillikin on näistä jo kehitteillä
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Kotimaisesta erytriolista valmistettu Hammaskeiju-pastilli sai Hammaslääkäripäivien Innovaatio 2019 -kunniamainnan. Riihimäkeläisen XyliMind Oy:n toimitusjohtaja Pertti Könkö pitää kunniamainintaa tärkeänä virstanpylväänä kohti tuotteen tunnetuksi tekemistä.

”Erytritoli on hyvä aine suun terveyden itsehoitoon. Arvovaltaisen ulkopuolisen tahon tunnustus lisää kuluttajien luottamusta erytritolin terveysvaikutuksiin suun hyvinvoinnissa”, Pertti Könkö summaa.

Erytritoli on jäänyt suotta ksylitolin varjoon

Dosentti Eva Söderling Turun yliopiston hammalääketieteen laitokselta vahvistaa, että tutkimusten mukaan erytritoli säännöllisesti käytettynä vähentää tehokkaasti plakin määrää hampaissa.

Niin kutsuttujen kariesbakteerien osalta tulokset ovat Söderlingin mukaan hieman ristiriitaisia, mutta nekin ovat silti myönteisiä.

Erytritolin vaikutusta suun terveyteen ei ole tutkittu yhtä pitkään ja laajasti kuin ksylitolia.

Tämän Söderling arvelee johtuvan siitä, että erytritolista on ksylitolia vaikeampi valmistaa hyvänmakuisia tuotteita kuluttajan käyttöön – tavallisesta sakkaroosista puhumattakaan.

Erytritol sopii herkkävatsaisten hampaiden itsehoitoon

Erytritolin, toiselta nimeltään karppisokerin, valtti on Eva Söderlingin mukaan sen vähäinen laksatiivinen vaikutus ksylitoliin verrattuna – jopa suurissakin määrissä käytettynä.

Vähälaksatiivisuus tiedettiin myös Pertti Könkön johtamassa XyliMind-yhtiössä.

”Aloimme yrityksessä pohtia muutama vuosi sitten, löytyisikö ksylitolille toinen vaihtoehto – monet kuluttajat kun saavat herkästi vatsaoireita xylitol-pastilleista. Kuulimme uusista erytritoliin liittyvistä tutkimustuloksista ja niin syntyi päätös ryhtyä valmistamaan erytritolilla makeutettuja suun hoitoon tarkoitettuja pastilleja.”

Könkö kehuu lisäksi erytritolin, toiselta nimeltään karppisokerin kalorittomuutta. Könkö on huomannut, että monelle kuluttajalle karppisokeri on terminä tuttu omasta ruoanlaitosta.

”Erytritolin ja ksylitolin yhdistelmä on enemmän kuin osiensa summa”

Dosentti Eva Söderlingin mukaan erytritolia voi käyttää samoissa tuotteissa kuin ksylitoliakin.

”Pastillit ja purukumit ovat hyviä vaihtoehtoja. Joissakin maissa erytritolilla voi makeuttaa juomiakin, mutta en kannata ajatusta, että samaan lähdettäisiin Suomessa.”

Söderling ei usko, että erytritoli tulee täysin korvaamaan ksylitolin tulevaisuudessa.

”Pikemminkin voisin kuvitella, että näitä kahta voitaisiin käyttää yhdistelminä. Silloin saadaan sekä ksylitolin että erytritolin hyvät vaikutukset mutans streptokokkien  ja plakin määrän vähentämisessä myös herkkävatsaisille.”

Eva Söderlingin tavoin XyliMindin Pertti Könkö uskoo, että erytritolipastillin ohella myös yhdistelmätuote löytää kuluttajat tulevaisuudessa.

”Olemme jo valmistaneet uutta yhdistelmäpastillia pieniä eriä ja uskomme, että saamme tuotteen myyntiin vuodenvaihteessa. Erytritolin ja ksylitolin yhdistämisestä saatava hyöty on paljon suurempi kuin osiensa summa.”

X