Kipeytyvätkö nivelesi? Näin fysiatri ohjaa ja neuvoo hyvään elämään nivelkivun kanssa

Nivelkivuissa ei ole oikotietä onneen, vaan laihdutus, liikunta ja fysioterapia auttavat. Lääkkeet toimivat muun hoidon ohessa hyvänä renkinä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nivelkivuissa ei ole oikotietä onneen, vaan laihdutus, liikunta ja fysioterapia auttavat. Lääkkeet toimivat muun hoidon ohessa hyvänä renkinä.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Nivelkivut voivat johtua monista tekijöistä. Syitä voivat olla nivelkulumat, pehmytosavaivat tai tulehdukset. Lue fysiatrin neuvot nivelkipujen hoitoon.

1. Pitääkö liikkua vaikka on nivelkipuja?

Kyllä, liike on lääke nivelikivuissa. Vaikka nivelvaivoihin liittyy usein starttikipu, kipu hellittää pian. Liikunta ei saa kuitenkaan olla liian kuormittavaa – kävely, pyöräily ja uinti ovat mainiota lajeja nivelkipuiselle. Esimerkiksi ohjatun vesijumpan on todettu vähentävät nivelrikkoisen kipuja ja lisäävän toimintakykyä.

Liikunta auttaa, koska se ylläpitää nivelruston aineenvaihduntaa ja parantaa nivelkapselin ja nivelsiteiden liikkuvuutta. Nivelet saavat siis happea, ravintoa ja voitelua.

Nivelrikossa, joka on yleisin nivelkivun aiheuttaja, on pidettävä huoli myös lihaskunnosta vaikkapa kuntosalilla. Mitä vahvemmat lihakset ovat, sitä paremmin ne tukevat niveliä. Kuntosaliharjoittelu kannattaa aloittaa fysioterapeutin ohjauksessa.

2. Nivelkivut – auttaako laihdutus tai ruokavalion muutos?

Painon pitäminen kurissa on yksi tärkeimmistä nivelrikon ehkäisyistä ja hoitokeinoista. Erityisesti polvinivelet joutuvat lujille, jos painoa on liikaa.

Jo viiden prosentin painonpudotuksella on selkeitä terveysvaikutuksia. Noin kymmenen prosentin painonpudotus vähentää kipua ja parantaa liikkumiskykyä ylipainoisilla polvinivelrikkoisilla.

Kasvispainotteinen ruokavalio, jossa on paljon hyviä rasvoja, auttaa painonhallinnassa ja tukee kokonaisvaltaista terveyttä. Tällaisen ruokavalion suora vaikutus nivelrikon ja nivelreuman oireisiin on kuitenkin epävarma.

Punaisen lihan syöntiä kannattaa vähentää, sillä jonkin verran on tutkimusnäyttöä siitä, että punaisen lihan karsiminen ruokavaliosta helpottaa nivelkipuja.

Turhia erityisdieettejä, kuten gluteenitonta ruokavaliota ilman keliakiaa, ei suositella niveloireiden hoidoksi. Tärkeintä on syödä monipuolisesti.

Lue myös: Näin pidät painosi kurissa – 5 vinkkiä rauhalliseen elämäntapamuutokseen

3. Löytyisikö luontaistuotteista apua?

Luontaistuoteala tarjoaa monia valmisteita, jotka sisältävät glukosamiinia. Sitä esiintyy luonnostaan rustoissa voitelu- ja rakennusaineena. Näitä tuotteita ovat erilaiset vihersimpukka-, hainrusto-, nokkos- ja inkiväärivalmisteet. Ei ole kuitenkaan luotettavia tutkimuksia siitä, että luontaistuotteet auttaisivat nivelkivuissa.

Tuotteita voi toki käyttää, jos kokee niiden auttavan ja jos niillä ei ole haittavaikutuksia.

4. Kylmää, kuumaa, akupunktiota vai ehkä sähkökipuhoitoa?

Kylmä – kuten erilaiset kylmägeelit – vähentää nivelturvotusta, tulehdusta ja kipua. Samasta syystä myös avantouinti auttaa monia nivelkivuista kärsiviä.

Nivelrikon edetessä lämpö voi tuntua nivelissä paremmalta kuin kylmyys. Tulehduksellisiin nivelsairauksiin, kuten nivelreumaan, ei lämpöhoitoa kannata käyttää.

TNS eli ihon kautta annettava sähkökipuhoito vaikuttaa kehon kivunviestintäjärjestelmään ja lievittää nivelkipuja. Hoidossa iholle asetellaan elektrodeja, jotka ovat yhteydessä sähköstimulaatioita antavaan laitteeseen. Fysioterapeutti voi opastaa laitteen käyttöön, minkä jälkeen sitä voi käyttää kotona.

Myös akupunktio voi vähentää nivelkipuja ja helpottaa nivelen jäykkyyttä tilapäisesti.

5. Lääkäriin, fysioterapeutille, osteopaatille vai jäsenkorjaajalle?

Jos nivelkipu jatkuu, pahenee tai jos siihen liittyy nivelten turvotusta, kuumotusta tai punoitusta, on mentävä lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten. Lääkäri voi ohjata potilaan fysioterapeutille, joka voi muun muassa ohjata liike- ja lihasvoimaharjoittelua, antaa kylmä- ja lämpöhoitoja ja lievittää lihaspingotusta manuaalisesti.

Osteopaatti on terveydenhuollon laillistettu työntekijä ja joissakin tapauksissa, kuten esimerkiksi nivelten lukoissa ja liikerajoituksissa, voi hakeutua osteopaatille. Jäsenkorjaajien hoitolinjat ovat varsin kirjavia enkä itse suosittele potilaita heidän hoitoonsa.

6. Nivelkivut riesana – voinko popsia kipulääkkeitä?

Lääkkeettömät hoidot – laihdutus, liikunta ja liikehoidot – ovat niveloireiden hoidon perusta. Lääkehoitoa ei saa käyttää yksin eikä ensisijaisena hoitona.

Satunnaiseen kipuun voi ottaa kipulääkkeen, mutta muuten lääkityksestä on neuvoteltava lääkärin kanssa. Lääkevaihtoehtoja ovat parasetamoli, iholle siveltävät ja suun kautta otettavat tulehduskipulääkkeet sekä tietyt opioidit.

Kortisonipistokset voivat auttaa tulehduksellisissa nivelsairauksissa ja hyaluronaattipistokset nivelrikossa. Pistokset voivat viedä oireet pois useiksi kuukausiksi – niitä ei pidä antaakaan, ellei vaikutus kestä pitkään.

Hyaluronaatti tunnetaan nimellä kukonhelttauute. Sen vaikuttava ainesosa on alun perin eristetty kukon heltasta.

7. Milloin on aika mennä tekonivelleikkaukseen?

Tekonivelleikkauksia käytetään sekä nivelrikon että nivelreuman hoitona siinä vaiheessa, jos konservatiiviset hoitomuodot eivät tuo riittävää apua.

Jos on yösärkyä ja jos nivelen liikkuvuus on niin rajoittunut, että kävelykin on vaikeaa, aletaan harkita leikkausta. Tekonivelleikkauksessa tuhoutunut nivel – on se sitten lonkassa, polvessa tai vaikkapa ranteessa – korvataan keinotekoisella nivelellä. Onnistunut leikkaus tekee nivelestä kivuttoman tai lähes kivuttoman.

8. Miksi ikä tuo nivelkivut?

Nivelet yksinkertaisesti kuluvat käytössä. Ihmisellä on liikkuvia niveliä noin 230, joten mahdollisuus nivelikipuihin on suuri.

Rustokudos alkaa tuhoutua eikä enää palaa ennalleen. Myös lihasvoima heikkenee iän myötä, eivätkä lihakset enää tue niveliä niin hyvin kuin aiemmin. Vanhat vammat saattavat alkaa iän myötä kiukutella, ja työn aiheuttavat kuormitukset kasaantua.

Myös painoa saattaa kertyä, mikä rasittaa niveliä.

9. Mitä muita nivelkivun syitä on kuin nivelrikko ja nivelreuma?

Nivelkipuja aiheuttavat myös vammat, virusinfektiot, aineenvaihduntasairaudet, kuten kihti ja reumaattiset tulehdussairaudet. Yleisin tulehduksellinen nivelsairaus on nivelreuma. Sitä sairastaa noin 3 200 suomalaista. Myös psoriasis voi aiheuttaa nivelkipuja.

Aina nivelkipuun ei löydy syytä vaikka miten tutkittaisiin.

Pehmytkudosvaivoissa kuten vaikkapa olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymässä tai tenniskyynärpäässä kipu voi tuntua nivelen alueella, mutta varsinainen kivun lähde ei ole kuitenkaan nivelessä vaan sen ulkopuolella.

10. Millaista nivelkipu on?

Yleensä lepo lievittää niveloireita. Jos on yösärkyä, niin sitten nivelrikko on edennyt jo pitkälle.

Nivelkipu äityy, kun niveliä kuormittaa. Esimerkiksi polvien nivelrikko muistuttaa usein itsestään portaita kävellessä.

Nivelten turvotus ja kuumotus ovat varsin yleisiä oireita nivelreumassa. Myös nivelrikossa nivel voi turvota.

Aamujäykkyys on sekä nivelrikon että nivelreuman oire. Nivelet vetreytyvät liikkeelle lähtiessä: nivelrikossa starttikipu hellittää jo noin puolessa tunnissa, nivelreumassa siihen menee pidempi aika.

Asiantuntijana fysiatri Timo Pohjolainen Helsinki Hospitalista.

Lue myös: Anna.fi, Nivelreuma puhkeaa yleensä tietyssä iässä – lääkäri: ”Stressi ja elimistön pitkäaikainen ylikuormitus voivat vaikuttaa”

X