Nikotiinipusseja pidetään terveellisempänä vaihtoehtona tupakalle ja nuuskalle − Todellisuudessa voivat aiheuttaa liudan terveysongelmia ja jopa myrkytyksen

Yleislääketieteen erikoislääkäri Kaisa Sotamaa muistuttaa, että nikotiinipussit voivat olla hengenvaarallisia lapsille ja lemmikeille, jos ne syövät sellaisen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nikotiinipussit voivat sisältää suuria määriä riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Kaisa Sotamaa muistuttaa, että nikotiinipussit voivat olla hengenvaarallisia lapsille ja lemmikeille, jos ne syövät sellaisen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anni Niittylahti

Nikotiinipussit ovat löytäneet yhä suuremman käyttäjäkunnan. Näin Terveystalossa työskentelevä yleislääketieteen erikoislääkäri Kaisa Sotamaa arvioi nikotiinipussien terveysvaikutuksia.

1. Onko nikotiinipusseilla merkittäviä terveyshaittoja?

”Todella vahvat nikotiinituotteet aiheuttavat helposti riippuvuuden, ja riippuvuus itsessään on sairaus. Elämä ilman riippuvuuksia on hyvä tavoite meille kaikille.

Nikotiini nostaa verenpainetta, heikentää verenkiertoa, supistaa suonia ja lisää tukostaipumusta. Haavojen paraneminen hidastuu. Psyykkisiä vaikutuksia ovat keskittymisvaikeudet ja ongelmat unen kanssa.

Nikotiini voi vaikuttaa myös käytössä olevien lääkkeiden tehokkuuteen. Jos on menossa leikkaukseen, niin se voidaan todennäköisesti tehdä vasta kun riippuvuus on hoidettu. Raskauden aikana se aiheuttaa terveyshaittoja sikiölle.

Nikotiinipusseilla voi olla myös välillisiä vaikutuksia. Lemmikeille ja lapsille on hengenvaarallista, jos he vahingossa syövät sellaisen esimerkiksi maasta.”

Lue myös: Tupakointi on haitallisempaa naisille kuin miehille – Nikotiini estää naisten estrogeenin tuotannon lähes täysin

2. Ovatko nikotiinipussit käyttäjälleen terveellisempiä kuin nuuska?

”Nuuskassa on nikotiinin lisäksi tupakkaa, joka on myös haitallista. Kaikki kuitenkin riippuu määristä, jota käyttää.”

3. Ovatko nikotiinipussit hyvä keino lopettaa tupakointi tai nuuskan käyttö?

”Ei, sillä nikotiinipusseissa on niin paljon nikotiinia, joten niistä on vaikeaa päästä eroon.

Tupakointia tai nuuskaamista lopettaessa kannattaa mieluummin käyttää nikotiinikorvaustuotteita 2-3 kuukauden ajan.

Jos päivittäisten savukkeiden määrä on suuri, vieroitusvaiheessa suositellaankin käytettävän pitkävaikutteista nikotiinilaastaria, jonka vahvuutta vaihdetaan noin kolmen viikon välein astetta pienemmäksi. Samanaikaisesti voi käyttää tarvittaessa lyhytvaikutteista korvaustuotetta, kuten purkkaa tai tabletteja.

Myös nikotiinipusseja voi käyttää korvaustuotteena väliaikaisesti, mutta silloin kannattaa vahvuudeksi valita kaksi tai neljä milligrammaa.”

Lue myös: Mikä auttaisi sietämään tupakan tai nuuskan vieroitusoireita? Lue erikoislääkärin parhaat neuvot, joilla pääset tupakasta tai nuuskasta eroon

tupakasta eroon
Haluatko lopettaa tupakoinnin tai nuuskan käytön? Nämä vinkit kannattaa nyt lukea. © iStock

4. Aiheuttavatko nikotiinipussit käyttäjälleen syöpää?

”Viime vuosina on pystytty todistamaan, että nikotiini edistää syöpää aiheuttavia muutoksia soluissa, joten vaikka se ei ole varsinainen syöpää aiheuttava aine, sitä ei voi sanoa vaarattomaksi syövänkään suhteen.” 

5. Voiko nikotiinipusseja käyttämällä saada nikotiinimyrkytyksen?

”Kyllä, suuren nikotiinimäärän takia niistä voi helposti saada myrkytyksen. 60 mg nikotiinia voi olla hengenvaarallista henkilölle, joka ei ole aiemmin käyttänyt nikotiinia.”

Nuuskan käyttö voi aiheuttaa terveysongelmia.
Nuuskan käyttö voi aiheuttaa terveysongelmia. © istockphoto

Lue myös: Aiheuttaako nuuskan käyttö pysyviä vaurioita suussa?

X