Onko kaihileikkaus turvallinen? Kauanko toipuminen kestää? Näin asiantuntija vastaa

Vivan lukijan, 61, kaihia on seurattu jo monta vuotta. Nyt hänestä tuntuu, että hän ei enää kunnolla selviä arjesta ilman kaihileikkausta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vivan lukijan, 61, kaihia on seurattu jo monta vuotta. Nyt hänestä tuntuu, että hän ei enää kunnolla selviä arjesta ilman kaihileikkausta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Kaihileikkaus edessä? Moni asia voi mietityttää. Näin erikoislääkäri vastaa lukijan kysymyksiin.

1. Tiedän, että kaihileikkausta pidetään yleensä turvallisena. Liittyykö siihen kuitenkin riskejä?

Kaihileikkaukseen liittyvät riskit ovat hyvin pieniä. Käytännössä noin yhdelle tuhannesta tulee jonkinlainen epätoivottu seuraus, kuten silmätulehdus, silmäverenvuoto tai kudoksen rikkoutuminen.

Kokenut kirurgi osaa hoitaa niitä kaikkia jo leikkauksen aikana tai sen jälkeen. Vakavat jälkiseuraukset ovat hyvin harvinaisia.

2. Kaihiani on seurattu jo seitsemän vuoden ajan, ja näkö on vähitellen huonontunut. Nyt minulla on jo vaikeuksia selviytyä töissä. Olenko odotellut turhaan näin kauan?

Et. Kaihia on montaa eri alatyyppiä, jotka etenevät eri tahtiin. Jos olet säännöllisesti käynyt silmälääkärillä, hän on varmasti osannut seurata juuri sinun kaihisi kehittymistä.

Kaihileik­kausta on syytä alkaa miettiä vasta kun sairaus haittaa merkittävästi normaalia elämää. Vaikka leikkauksen riskit ovat pienet, ne ovat kuitenkin olemassa, ja siksi toimenpiteeseen ei haluta ryhtyä ennen kuin se varmasti on tarpeen.

Kaihin aiheuttamat näkömuutokset tulevat yleensä hyvin hitaasti, minkä takia ne eivät luultavasti ole kauheasti häirinneet sinua vuosien aikana.

3. Minulla on jo pitkään ollut voimakkaat miinuslasit (-8). Voinko päästä niistä leikkauksen yhteydessä eroon?

Kaihileikkauksen hyvä puoli on, että tarvittaessa se on myös taiton korjausleikkaus. Voimakkaasti likinäköisille se on varmasti iloinen asia.

Valitettavasti laseista ei välttämättä pääse eroon, mutta voit saada paljon entistä kevyemmät lasit. Voimakkaasti likitaitteisilla kaikkea miinustaittoa ei nimittäin kannata kokonaan leikata pois. Kun silmiisi jätetään hieman likitaitteisuutta, pystyt lukemaan ja kirjoittamaan ilman lukulaseja.

Autolla ajaessasi tulet siis edelleen tarvitsemaan lasit, mutta kotona pystyt varmasti olemaan ilman lasejakin. Jos taas olisit voimakkaasti kaukotaitteinen, plustaitteisuus kannattaisi poistaa kokonaan. Silloin tarvitsisit lähinnä vain lukulaseja.

4. Leikkaustilanne jännittää minua paljon. Voinko saada sen ajaksi jotakin rauhoittavaa?

Kyllä. Jännittäminen on hyvin tavallista, ja se kannattaa ottaa puheeksi jo esitarkastuksessa, jotta hoitohenkilökunta on siitä tietoinen.

Kaihileikkauksen yhteydessä saa yleensä suun kautta otettavaa rauhoittavaa lääkettä.

Kaihileikkaus tehdään yleensä tippapuudutuksessa. Lisäksi silmän sisälle ja silmän vieruskudokseen voidaan laittaa puudutusainetta.

Leikkaus myös valmistellaan hyvin. Kirurgi esimerkiksi ohjeistaa, mihin katse kuuluu kohdistaa ja missä vaiheessa voi liikkua, jos on tarvetta. Yleensä myös sovitaan käsimerkistä, jos leikkaus täytyy keskeyttää esimerkiksi yskimisen takia.

5. Miten pian näkö palautuu leikkauksen jälkeen?

Silmää saa käyttää heti leikkauksen jälkeen, mutta samana päivänä näkö ei välttämättä ole vielä tarkka. Yleensä noin vuorokauden päästä näkö on jo kohtuullisen hyvä ja viikon päästä hyvä.

6. Miten kauan leikkauksesta toipuminen kestää ja täytyykö toipumisaikana välttää tekemästä joitakin asioita?

Kaihileikkauksesta toipuminen vie kokonaisuudessaan 1–2 kuukautta. Kuukauden päästä leikkauksesta on yleensä jälkitarkastus, ja sen yhteydessä silmälääkäri voi jo määrät uudet silmälasit.

Leikkauksen jälkeen kannattaa 1–2 viikon ajan pitää öisin suojakilpeä silmien edessä, jotta yön aikana ei vahingossa tulisi hierottua silmiä. Parin viikon ajan on myös syytä välttää asioita, joissa silmiin voi mennä likaa, kuten hiekan lapioimista. Lisäksi painavien taakkojen kantamista on syytä välttää.

Jos esimerkiksi työn puolesta täytyy ajaa autoa, silmälasimääräystä ei tarvitse odottaa kuukautta. Leikkausyksikkö voi antaa alustavan reseptin, jolla voi teettää edulliset tilapäislasit.

7. Näköni tarkkuus on niin huono, että pääsisin leikkaukseen julkiselle puolelle. Pitäisikö minun kuitenkin miettiä yksityiselle menemistä?

Jos olet oikeutettu kaihileikkaukseen julkisella puolella, sinulla ei ole mitään erityistä syytä hakeutua yksityiselle puolelle. Julkisella puolella pyritään yleensä huolehtimaan työelämässä olevien työkyvystä, ja siksi työikäisenä voit tarvittaessa päästä leikkaukseen nopeastikin.

Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että julkiselle puolelle pääseminen kestää kauan, yksityisellä puolella leikkaukseen voi päästä nopeammin. Jotkut terveysvakuutukset myös korvaavat yksityisellä puolella tehdyn kaihileikkauksen.

Jos sinulla sattuu olemaan vakuutus ja haluat hyödyntää sitä, kaihileikkaus yksityisellä puolella voi olla hyvä vaihtoehto. Silloin pääset myös itse valitsemaan leikkaavan kirurgin.

Lue myös: Näin tunnistat kaihin oireet

Juttu julkaistu Vivan numerossa 9/2022.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X