Totta vai tarua: Saako tietokonetyö silmät kuivumaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tietokonetyössä silmät kuivuvat helposti. © iStock
Tietokonetyössä silmät kuivuvat helposti. © iStock
Kauas katsominen auttaa voitelemaan ruudun ääressä kuivuneita silmiä, muistuttaa silmälääkäri, dosentti Marko Määttä Mehiläisestä.

Tietokonetyössä silmät alkavat kuivumaan helposti

Totta. Päätetyö altistaa helposti silmien väsymiselle ja kuivumiselle. Se johtuu siitä, että lähelle tarkentaessa silmien räpyttelytaajuus vähentyy automaattisesti.

Jos silmät joutuvat koko työpäivän tarkentamaan lähelle, päivän aikana voi jäädä jopa tuhansia räpytyksiä pois verrattuna normaalitilanteeseen. Kun räpytyksiä on vähemmän, silmät kuivuvat helpommin ja ne voivat tuntua väsyneiltä.

Lue myös: Silmien kuivuus – Miten elintavat vaikuttavat silmien väsymiseen ja kutinaan? Selvitimme, miten voit pitää silmäoireet kurissa

Tietokonetyössä kannattaa pitää tauko vähintään puolen tunnin välein

Totta. Silmiä kannattaa lepuuttaa katsomalla välillä kauas. Silloin räpyttely luonnostaan lisääntyy ja silmän pinta pysyy paremmin kosteana. Lisäksi mukauttajalihas rentoutuu ja rasitus vähenee.

Tarkkoja ohjearvoja silmien lepuuttamiselle ei ole, vaan jokaisen täytyy kuunnella omia tuntemuksiaan. Suurimmalle osalle lepuutus sopii noin puolen tunnin välein. Silloin kannattaa katsella kauas 1–2 minuutin ajan.

Lisäksi tunnin välein on hyvä pitää vielä pidempi tauko. Kaikki ylimääräinen ruutuaika kannattaa myös karsia pois.

Lue myös: Voiko likinäköisyyttä ehkäistä?

Näyttöruudun yläreuna kannattaa sijoittaa silmien tason yläpuolelle

Tarua. Näyttöruudun yläreuna kannattaa nimenomaan sijoittaa silmien tason alapuolelle. Tekstin on hyvä olla korkeintaan silmien korkeudella. Mielellään se saa kuitenkin olla hieman silmien tason alapuolella. Silloin silmä tarkentaa kaikkein luontevimmin lähelle.

Kun ruutu on silmien tason alapuolella, luomet myös suojaavat parhaiten silmiä kuivumasta. Jos katse on yläviistoon, silmät kuivuvat ja niska kipeytyy helpommin.

Lue myös: Huolehdi piilolinssien kanssa silmien terveydestä – Älä tee näitä virheitä!

X