Kun uusi suhde ja seksikumppani jännittävät – Seksologi rohkaisee nauttimaan: ”Seksissä korvien välin kunto on alapään kuntoa tärkeämpää”

Jaa artikkeli
uusi seksikumppani
Omista paineista kannattaa kertoa kumppanille. © istockphoto
Aikuinen nainen uudessa suhteessa – ja sehän toimii! Omaa kehoa ja mieltä voi ja kannattaa viritellä seksiin.

Kun elämään astuu uusi suhde ja seksikumppani, seksiin heittäytyminen voi arveluttaa.

Näin seksin aloittamiseen tauon jälkeen neuvoo gynekologi, kliininen seksologi Leena Väisälä, Lääkärikeskus Aavasta.

1. Miten seksi onnistuu, jos edellisestä kerrasta on aikaa?

Ihmiset ajattelevat seksiä aika usein suorituksena, mikä aiheuttaa suorituspaineita. Jos edellisestä kerrasta on vuosia, paineet voivat olla melkoiset.

Omista paineista kannattaa kertoa kumppanille, sillä puhuminen yleensä lieventää jännitystä. Jännittäminen vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja muun muassa supistaa verisuonia, jolloin verenkierto sukupuolielimiin heikkenee. Se näkyy naisella kiihottumis- ja miehellä erektio-ongelmina.

2. Sujuuko seksi paremmin, jos pohjustaa sitä lasillisella viiniä?

Lasillinen rentouttaa ja helpottaa kiihottumista, mutta kovin paljoa enempää rohkaisua ei viinistä kannata hakea.

Suuret määrät alkoholia heikentävät tuntoa ja nautintoa ja vaikeuttavat orgasmin saamista. Humalassa seksistä tuskin tulee kovin kaksinen kokemus.

3. Voiko oman alapään kuntoa testata?

Sooloseksi on hyvä tapa huolehtia omasta seksuaalisuudestaan läpi elämän. Seksissä korvien välin kunto on alapään kuntoa tärkeämpää. Sooloseksi lisää itsevarmuutta. Sen avulla nainen oppii tuntemaan kehonsa ja tietää, miten se toimii.

Tositilannetta voi jäljitellä ottamalla peilin toiseen ja hieromasauvan toiseen käteen. Ellei kotona ole sauvaa valmiina, voi käyttää kurkkua tai pitkää kynttilä. Tee se itse -seksiväline kannattaa suojata kondomilla.

4. Miten limakalvot kestävät seksin?

Vaihdevuosissa ja niiden jälkeen limakalvojen kunnosta kannattaa huolehtia säännöllisesti paikallisestrogeenillä. Sitä käytetään alussa parin viikon ajan joka päivä ja jatkossa pari kertaa viikossa.

Paikallisestrogeeni on turvallista, eikä se lisää rintasyövän riskiä. Vaikka nainen olisi sairastanut rintasyövän, hän voi käyttää kosteuttavia emätinpuikkoja ja useimmat myös miedoimpia, estriolia sisältäviä emätinpuikkoja.

Hormonittomista valmisteista ei saa yhtä tehokasta apua kuin paikallisestrogeenistä. Ne eivät paksunna emättimen limakalvoa eivätkä tee sinne poimuja. Kosteus tihkuu emättimeen limakalvon läpi. Ellei emättimessä ole poimuja, kostuttavaa limakalvoa on hirveän vähän.

5. Kannattaako käyttää seksissä liukuvoidetta?

Liukuvoidetta kannattaa ehdottomasti käyttää, kuten todelliset seksinharrastajat tekevät. Se tekee seksistä hauskaa ja lisää nautintoa. Klitoriksen hyväily voi tehdä kipeää ilman sitä.

Liukuvoide poistaa hankauksessa syntyvää kitkaa ja estää kipeitä nirhaumia. Kun käytössä on liukuvoide, voi harrastaa seksiä useammin ilman ikäviä jälkituntemuksia.

6. Saako emätintä enää kireämmäksi muuten kuin veitsellä?

Suurimmalle osalle naisista lantionpohjan lihasten harjoittelu on paras tapa tiivistää emätintä. Leikkaus voi joskus päinvastoin vaikeuttaa tilannetta, sillä siitä voi tulla kipeitä ja kiristäviä arpia.

Jotta lantionpohjan lihasten treeni osuisi oikeaan paikkaan, kannattaa hakeutua asiaan erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle.

7. Haittaako löystynyt emätin miehen nautintoa?

Yhdyntä ei ole ainoa tapa nauttia seksistä. Naisen on turha syyllistyä omasta kehostaan ja ajatella, että se estäisi miestä nauttimasta täysillä. Väite naisen löysyydestä miehen nautinnon esteenä kuulostaa mielikuvituksen puutteelta.

Jokainen on ensi sijassa vastuussa omasta nautinnostaan. Naisen kannattaa keskittyä siihen, että hän kokee itsensä haluttavaksi ja arvostaa itseään. Tässä auttaa, kun tekee asioita, joista saa mielihyvää.

Jos oman emättimen koko edelleen mietityttää, asiaa voi kysyä gynekologilta.

8. Mitä jos oma tuntuma on hukassa?

Lantionpohjan lihasten jumppa auttaa tähänkin. Orgasmissa lantionpohjan lihakset supistelevat, ja siihen tarvitaan lihasvoimaa.

Kannattaa etsiä omasta kehosta uusia erogeenisiä alueita. Voi olla, että aiemmin nainen ei ole välittänyt lainkaan esimerkiksi rintojen koskettelusta. Nyt se voi viedä naisen orgasmin partaalle.

Lue myös: Nainen – näin saat orgasmin helpommin! Seksuaaliterapeutin kuusi vinkkiä takaavat parempaa seksiä

9. Kuinka kauan uudessa suhteessa tarvitaan kondomia?

Harva viisikymppinen käyttää kondomia. Useimmilla on tuossa vaiheessa takana pitkä suhde, jossa sitä ei ole tarvittu. Kun kondomista ei ole kokemusta, käyttö menee säheltämiseksi ja erektio laskee. Siitä huolimatta yhdynnässä kannattaa käyttää kondomia, sillä se on ainoa keino välttyä seksitaudeilta.

Kondomia ei tarvita, jos kumpikin osapuoli on käynyt sukupuolitautien varalta testeissä – jos ei ennen ensimmäistä kertaa, niin viimeistään sen jälkeen.

10. Voiko aiemmasta seksitaudista olla yhä haittaa?

Lähes jokainen saa jossain vaiheessa elämää jonkin papilloomaviruksen. Tartunta voi olla tullut vuosia aiemmin, ennen kuin nainen saa oireita. Emme myöskään tiedä, kuinka kauan virus säilyy elimistössä. Useimmiten oma keho hoitaa papilloomavirukset niin, ettei niistä aiheudu pitkittyneitä infektioita.

Jotkut papilloomavirukset voivat aiheuttaa solumuutoksia, jotka voivat johtaa kohdunkaulansyöpään. Sen varalta naiset saavat kutsun viiden vuoden välein ilmaiseen papakokeeseen 60- ja joissain kunnissa 65-vuotiaiksi asti. Jos osallistuu seulontoihin ja mahdolliset solumuutokset hoidetaan, papilloomaviruksesta ei tarvitse olla huolissaan.

11. Mitä jos uusi seksikumppani on ihan erilainen kuin entinen?

Jos aiempi on ollut hyvin erilainen kuin uusi seksikumppani, alussa yhteisen sävelen löytäminen voi olla vaikeaa. Yleensä tilanne selviää keskustelemalla ja ajan kanssa.

Uusi kumppani toimii yleensä piristysruiskeena seksille. Kannattaa olla avoin hänen ehdotuksilleen.

12. Onko suhteella mahdollisuuksia, jos seksi on laimeaa?

Jos tykkää seksistä, mutta toinen ei, suhteessa ei kannata edetä alkua pidemmälle.
Suhteen alussa seksi on intensiivistä, ja tilanne tasoittuu ajan myötä. Ellei toinen osapuoli alussa innostu asiasta, hän tuskin tekee niin jatkossakaan.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/20.

Lue myös: Klamydia yleistyy Suomessa – Tauti on pettävän usein oireeton, vain osa saa kirvelyä ja tulehduksia

Lue myös: Haluatko enemmän seksiä? Seksuaaliterapeutti neuvoo, miten seksi paranee ja paljastaa seksiasentojen kestosuosikin – Lue myös vinkit sooloseksiin!

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X