Klamydia yleistyy Suomessa – Tauti on pettävän usein oireeton, vain osa saa kirvelyä ja tulehduksia

Seksitaudit, etenkin klamydia, lisääntyivät viime vuonna Suomessa selvästi. Klamydiatartuntoja ilmoitettiin THL:n tartuntatautirekisteriin ennätysmäärä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos klamydiatulehdus on levinnyt kohdun limakalvolle, se voi aiheuttaa alavatsakipua ja epäsäännöllistä kuukautisvuotoa. Jos klamydia jää hoitamatta, jälkiseurauksena voi olla jopa lapsettomuus.

Seksitaudit, etenkin klamydia, lisääntyivät viime vuonna Suomessa selvästi. Klamydiatartuntoja ilmoitettiin THL:n tartuntatautirekisteriin ennätysmäärä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Saga Wiklund

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti: vuonna 2019 todettiin jo lähes 16 200 tartuntaa. Tämä on yli 1 000 tartuntaa enemmän kuin edellisvuonna, ja määrä on suurin vuoden aikana tartuntatautirekisteriin ilmoitettu. Tartunnoista lähes 80 prosenttia todettiin 15–29-vuotiailla, ja korkein esiintyvyys oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

”Seksitautien määrä on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan. Voi olla, että testausaktiivisuus on lisääntynyt. Kondomi on ehkäisymenetelmistä ainoa, joka suojaa myös seksitaudeilta”, muistuttaa THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Arviolta 70 prosenttia naisten klamydiatulehduksista on oireettomia; miehillä oireita on puolella tartunnan saaneista. Tauti tarttuu myös oireettomana, joten oireettomuus edistää taudin leviämistä.

Klamydian oireet ja itämisaika

Merkittävä osa klamydiatartunnoista on oireettomia. Naisilla noin 70 % tartunnoista on oireettomia, miehillä vastaavasti noin puolet.

Duodecimin Terveyskirjaston artikkelin mukaan naisilla tavallisin taudin ilmenemismuoto on kohdunkaulan tulehdus, joka on usein oireeton. Oireina voi myös esiintyä poikkeavaa valkovuotoa, kirvelyä virtsatessa ja ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa. Jos klamydiatulehdus on levinnyt kohdun limakalvolle, sairastuneelle voi tulla alavatsakipua ja epäsäännöllistä kuukautisvuotoa.

Miehillä klamydian oireena on virtsaputken tai lisäkiveksen tulehdus. Virtsaputken tulehdus aiheuttaa kipua ja polttelua virtsatessa sekä tiheää virtsaamista. Lisäkiveksen tulehdus oireilee kiveksen kipuna, turvotuksena ja punoituksena, ja bakteeritulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Klamydian ”itämisaika” tartunnasta mahdollisiin oireisiin on varsin pitkä, 1–3 viikkoa.

Lue myös: 10 kysymystä: Voiko seksitauti olla oireeton?

Jälkitaudit klamydian pahin haitta

Klamydiatulehduksen pahin haitta ovat erilaiset jälkitaudit, jotka voivat aiheuttaa pahimmillaan lapsettomuutta. Naisilla niistä merkittävin on sisäsynnyttimien tulehdus, joka voi nousta emättimestä kohdunkaulan kautta kohtuonteloon, munanjohtimiin ja munasarjoihin. Tulehduksen jälkiseurauksena voi olla lapsettomuutta aiheuttava munanjohdinvaurio tai -tukos.

Miehilläkin klamydia voi heikentää hedelmällisyyttä.

Klamydia-testi  laboratoriossa tai kotona

Klamydia voidaan tutkia nukleiinihappo-osoitustestillä sekä naisilta että miehiltä ottamalla ensivirtsanäyte. Näyte otetaan aikaisintaan 5–7 vuorokauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Ennen näytteenottoa on oltava kaksi tuntia virtsaamatta.

Naisilta voidaan ottaa vaihtoehtoisesti vanupuikkonäyte emättimestä. (Tartuntatavan mukaan voidaan ottaa näyte myös nielusta.)

Ensivirtsanäyte soveltuu myös kotinäytteenottoon, joka on otettu käyttöön joissakin kunnissa siksi, että se madaltaa kynnystä hakeutua hoitoon.

Kotinäytteenotossa tilataan netin kautta näytteenottovälineet, ja näyte postitetaan laboratorioon. Klamydiatestin tulos annetaan tekstiviestillä, jonka jälkeen se on nähtävissä palvelun internetsivuilla. Jos vastaus on positiivinen, näytteen antaja ohjataan hoitoon.

Klamydian hoito

Klamydia hoidetaan antibiooteilla. Jos nuorella naisella on kuumeinen klamydiatulehdus, se täytyisi hoitaa sairaalassa ja aloittaa lääkitys suonensisäisesti.

Jos sairastuneella on vakituinen seksikumppani, hänet pitäisi tutkia ja hoitaa samaan aikaan kuin sairastunut.

Klamydia-diagnoosin jälkeen viikko ilman seksiä

Jos testeissä on todettu klamydia, seksistä tulee pidättäytyä viikon ajan, ja sen jälkeen pitää käyttää kondomia jälkitarkastukseen asti. Yleensä kontrollinäyte otetaan noin kuukauden kuluttua hoidon päättymisestä.

Lue myös: Toistuvat virtsatietulehdukset ovat tuskallinen riesa – Miten kierteen voisi ehkäistä ja katkaista?

Artikkelia on muokattu 13.6.2023 klo 16:00

Lue myös Anna.fi: Miten sukupuolitaudista kannattaa kertoa uudelle kumppanille? Asiantuntija vastaa

Tippuri ja kuppakin lisääntymään päin

Tippuri– ja kuppatartunnatkin lisääntyivät viime vuonna. Tippuritartuntoja todettiin yli 600, noin 100 enemmän kuin edellisvuonna, ja tapaukset painottuivat miehiin.

Kuppatartuntoja todettiin lähes 250, eli noin 60 tapausta enemmän kuin edellisvuonna, ja tässäkin taudissa valtaosa tartunnoista oli miehillä.

THL vastaa tartuntatautien seurannasta, ennaltaehkäisystä ja torjunnasta kansallisella tasolla.  Lääkärit ja laboratoriot ilmoittavat tartuntatautilöydöksistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin.

Lisätietoa tippuritartunnoista ja kuppatartunnoista.

X