Kondylooma eli visvasyylä on herkästi tarttuva sukupuolitauti, jolta kondomikaan ei täysin suojaa – Iho-oireet aiheuttavat kutinaa ja kirvelyä
Kondylooma eli visvasyylä on maailman yleisin sukupuolitauti, jonka aiheuttaa papilloomavirus. Tartunnan saaneista vain murto-osa saa näkyviä visvasyyliä, mutta oireettomanakin tauti tarttuu herkästi.
Kondylooma eli visvasyylä on erittäin herkästi tarttuva sukupuolitauti, jonka aiheuttaa kaksi eri papilloomavirustyyppiä. Kondylooma on siitä viheliäinen, että kondomikaan ei täysin suojaa siltä. Lisäksi se uusiutuu herkästi. Hyvä puoli on se, että kondylooman aiheuttamat HPV- eli papilloomavirukset ovat matalan syöpäriskin virustyyppejä.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Arija Linnasmagi Pihlajalinnasta kertoo, miten kondylooma oireilee ja miten sitä hoidetaan.
Mistä kondylooma eli visvasyylä johtuu?
Kondylooma on erittäin herkästi tarttuva sukupuolitauti, jonka aiheuttaa Human Papilloma virus eli HPV. HPV-viruksia on kaikkiaan noin 200, joista vain tyypin 6 ja 11 virukset aiheuttavat kondyloomaa eli visvasyyliä genitaalialueelle. HPV 6 ja 11 -virustyypit eivät ole pahalaatuisen syövän aiheuttajia.
Missä kehon osissa kondylooma voi oireilla?
Elimistössä oleva HPV-virus ei itsessään oireile. Kondylooma oireilee vain, kun ihoon tulee näkyviä muutoksia, ja vasta tällöin sen voi myös diagnosoida.
Naisilla kondylooma näkyy ulkonevina, kukkakaalimaisina nystyröinä tai ryppäinä ulkosynnyttimissä, virtsaputken suulla tai peräaukon alueella. Kondyloomaa voi olla myös emättimessä ja kohdunnapukassa.
Miehillä kondyloomat esiintyvät esinahan ja terskan alueella, siittimen varressa, virtsaputken suulla, kivespussissa, peräaukon ympärillä tai pakaravaossa. Joskus kondyloomia voi kehittyä myös miehen virtsaputkeen.
Kondyloomaa voi myös olla myös suussa ja kurkunpäässä.
Millaiset ovat kondylooman oireet naisella?
Kondylooma voi aiheuttaa naisella kutinaa, kirvelyä, haavaumia ja rikkoutuessaan verenvuotoa. Suurimmalla osalla kondyloomasta aiheutuvat nystyrät ovat oireettomia.
Miten kondylooma oireilee miehellä?
Kondylooma oireilee miehillä samalla tavoin kuin naisilla, eli kutinana ja kirvelynä. Jos kondyloomaa on virtsaputkessa, se voi vaikeuttaa virtsaamista ja aiheuttaa virtsatessa kirvelyä sekä limavuotoa.
Miten kondylooma tarttuu? Tarttuuko HPV-virus suuseksissä?
HPV-virus ja kondylooma tarttuvat erittäin herkästi tiiviissä ihokontaktissa ja vagina-, suu- sekä anaaliseksissä. Lisäksi kondylooma tarttuu hyväilyssä käsien kautta. Näkyvä kondylooma on ensin hoidettava ennen kuin harrastaa seksiä, sillä kondomi ei suojaa siltä täysin.
Kondylooma ei tartu suudellessa, halaamisessa eikä eritteiden kautta, esimerkiksi uimahalleissa ja yleisissä käymälöissä on turvallista käydä.
Kuinka pitkään se itää?
Itämisaika tartunnasta oireisiin voi olla kuukausi tai useampikin, joskus jopa vuosia.
Miten virustartunnasta voi päästä eroon? Miten parisuhteessa tulee toimia, jos toisella on virus?
Lähes 80 prosenttia altistuu HPV-virukselle elämänsä aikana, ja yleisin se on 20–30-vuotiailla. HPV-infektio on useimmiten kuitenkin oireeton, ja yleensä elimistön oma puolustusmekanismi parantaa sen ajan kanssa.
Jos näkyviä ihomuutoksia eli kondyloomaa ei ole, vakituisessa parisuhteessa ei ole tarpeen käyttää kondomia. Jos ihomuutoksia on, ne kannattaa hoitaa pois ennen seksiä vakituisessakin parisuhteessa, tai ainakin käyttää huolellisesti kondomia ja suuseksisuojaa.
Mistä tietää, että kondylooma ei enää tartu?
Sitä ei voi tietää. Kun näkyviä muutoksia ei enää ole, itse HPV-virus paranee parissa vuodessa itsekseen.
Miten visvasyylä diagnosoidaan?
Pääsääntöisesti ihan silmämääräisesti. Nystyrästä voidaan ottaa tarvittaessa koepalat ja varmistaa, onko se kondylooman vai jonkin muun aiheuttamaa. Kondylooman yhteydessä kannattaa testata myös muut mahdolliset sukupuolitaudit. Kondyloomavirus ei aiheuta kohdunkaulansyöpää, eli papa-näyte ei ole tarpeen.
Millaista hoitoa visvasyylä vaatii?
Kondyloomia hoidetaan reseptilääkkeenä saatavalla paikallisvalmisteella, podofyllotoksiinilla ja imikimodilla. Niitä voidaan poistaa myös laserilla, sähköllä tai jäädyttämällä ja myös kirurgisesti paikallispuudutuksessa. Toimenpide on pieni. Valitettavasti kondyloomalla on taipumus palata herkästi uudestaan.
Lue myös: Tiesitkö tämän: Uuden seksikumppanin jälkeen saa helposti virtsatietulehduksen
Voiko kondyloomaa ehkäistä? Kenelle HPV-rokote antaa suojaa?
Kondyloomaa voi yrittää ehkäistä pitämällä huolta sukuelinten ihon kunnosta, välttämällä mikrohaavoja ja käyttämällä kondomia, nuolemissuojaa ja liukastetta yhdynnässä. Myös seksikumppanien rajaaminen auttaa. Kehon omaa vastustuskykyä kannattaa parantaa terveellisillä elintavoilla ja tupakoimattomuudella.
Kondyloomaa ja muita tiettyjen HPV-virustyyppien aiheuttamia sairauksia vastaan on olemassa Gardasil 9 -rokote. Se on saatavissa apteekista lääkärin reseptillä. Gardasil 9 on tarkoitettu vähintään 9‑vuotiaille lapsille ja nuorille sekä aikuisille.
Kaikki 10–12-vuotiaat saavat HPV-rokotteen kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. HPV-rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä, erityisesti kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta. HPV-rokote ei suojaa kondyloomalta.
Lue myös: Miksi seksin jälkeen alapää tuoksuu kalalle? Bakteerivaginoosi on yleinen emätintulehdus
Voiko kondylooma olla oireeton?
Kondylooma voi hyvin olla oireeton, jolloin sen olemassaoloa ei tiedä eikä sitä silloin tarvitse hoitaa. Jos kondylooma aiheuttaa ihomuutoksia, ne hoidetaan paikallisesti.
Paraneeko hoitamaton virustartunta itsestään?
Kondylooma voi parantua oireettomana itsestään ajan kanssa. Vain ihomuutokset hoidetaan, jolloin kondylooma ikään kuin kuivuu kasaan ja oireet häviävät. Jos kondylooma toistuu tai on saanut uuden tartunnan, kannattaa tarkastella elämäntapoja, huolehtia ihoterveydestä ja vähentää seksikumppaneita.