Enemmän leikittelyä seksielämään

Onko Ilpon pakko tyytyä koko loppuelämäkseen tavalliseen ja varsin pikaiseen seksiin, koska Tuula ei jaksa innostua mistään uudesta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onko Ilpon pakko tyytyä koko loppuelämäkseen tavalliseen ja varsin pikaiseen seksiin, koska Tuula ei jaksa innostua mistään uudesta?
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Kuin satasen pyrähdys.

Näin koruttomasti 50-vuotias Ilpo kuvailee seksielämäänsä. Ilmauksessa on mukana huumoria, mutta myös totuuden siemen.

Ilpo ja Tuula ovat ihan tyytyväisiä lemmenelämäänsä, mutta Ilpo odottaisi siihen vähän vaihtelua. Hän on yrittänyt vihjailla haluistaan vaimolleen, mutta Tuula ei tunnu oikein innostuvan.

Tuula tuntuu haluavan vain suorittaa jokaviikkoisen rutiinin pois alta perinteiseen tapaan.

Ilpolla ei ole mitään erikoisia toiveita. Hän vain kaipaisi vähän leikittelyä, enemmän ilottelua.

Tuulan ja Ilpon rakastelu oli mutkattomampaa nuorempana – ja sitä Ilpo kaipaa nykyisinkin. Vastarakastunut pari saattoi innostua toisistaan muulloinkin kuin lauantaisin saunan jälkeen.

Tuulakin teki aloitteita. Nyt Ilpon pitää oikein muistella, milloin vaimo teki aloitteen viimeksi. On siitä vuosia, jos ei suorastaan vuosikymmeniä, Ilpo miettii.

Ennen lasten syntymää lemmenpuuhiin oli luontevaa ryhtyä muuallakin kuin makuuhuoneessa. Mutta nyt se tuntuu Tuulasta mahdottomalta, eikä Ilpo halua painostaa vaimoaan mihinkään.

Nykyisin kaikki toistuu viikosta toiseen samanlaisena. Kuin munakellon lyömässä tahdissa Tuula ja Ilpo nousevat saunavuoron jälkeen raput yläkertaan ja sulkevat makuuhuoneen oven takanaan. Noin viiden minuutin päästä he tulevat takaisin alakertaan katsomaan televisiota.

Ilpo on yrittänyt ehdottaa Tuulalle, että he peuhaisivat sängyssä hiukan kauemmin tai ostaisivat vaikka uusia alusasuja. Mutta Tuulan ilmekin kertoo, ettei hän halua puhua aiheesta.

Mikä tahansa pienikin muutos ilahduttaisi Ilpoa. Mutta mitä se voisi olla?

Seura 41/2014

Puhetta ennen petiä

Pitkässä parisuhteessa kaivataan tutkitusti vaihtelua, jotta seksuaalielämän koetaan pysyvän tyytyväisenä. Vaihtelua olisikin tärkeää löytää yhdessä suhteen sisältä, jottei sen hakeminen siirry suhteen ulkopuolelle, kuten uskottomuuksissa kipeästi tapahtuu.

Yhtä lailla tiedetään, että tyytyväisenä pysyvän seksuaalielämän yhtenä salaisuutena on kyky puhua seksiin liittyvistä tunteista ja tarpeista kumppanin kanssa. Tämä on monelle suomalaiselle kuitenkin vaikeaa, koska tunteista, seksuaalisuudesta tai seksistä ei ole opittu puhumaan asiallisesti ja samalla intiimisti. Tämä näkyy myös Ilpon ja Tuulan välillä.

Muutosta seksuaalielämään ei kannata hakea ulkopuolisista vinkeistä, vaan suhteen sisältä. Ilpon on tärkeää ottaa lempeästi puheeksi Tuulan merkitys hänelle sekä oma halu olla Tuulan kanssa lähekkäin. Yhtä lailla Ilpon on tärkeää kuunnella Tuulan tunteita, tarpeita ja toiveita. Ilpon vihjailut voivat saada Tuulan kokemaan itsensä entistäkin riittämättömämmäksi, mikä ei taatusti lisää intoa seikkailla eroottisesti yhdessä.

Tässäkin tapauksessa siis puhetta ennen petiä! Hankalien asioiden selvittäminen ja tutkiminen arvostavasti yhdessä tuo parille tunteen yhteenkuuluvuudesta ja läheisyydestä, mikä on jo omiaan vaikuttamaan seksuaalielämään.

Maaret Kallio, Seksuaali, terveysklinikan- erityisasiantuntija, Väestöliitto

Suhteen tila heijastuu seksiin

Hyvä, läheinen keskinäinen suhde on paras pohja tyydyttävälle seksuaaliselle kohtaamiselle.

Ilpo muistelee kaihoten, millaista seksi oli vastarakastuneena. Onko niin, että vastarakastuneet olivat innostuneita toisistaan muullakin tavalla kuin saunan jälkeen seksuaalisesti? On onnellista, että omassa elämässä on ihminen, jonka kanssa voi kokea läheisyyttä, jakamista, hellyyttä ja haasteita. Vastavuoroisessa rakastumisessa tuntuu hyvältä olla toisen elämän keskipiste.

Parhaimmillaan seksuaalisuus parisuhteessa on luovaa kohtaamista, iloa, leikillisyyttä, nautintoa ja lisääntyvää turvallisuuden tunnetta itsestä ja toisesta. Joskus seksi voi olla itseen liittyvän epävarmuuden tai suhteeseen liittyvän turvattomuuden poistamista, jolloin toinen joutuu toimimaan ”ahdistuslääkkeenä”.

Hyvässä suhteessa toiminnallisen seksin osuus voi olla viisi prosenttia suhteen tuomasta hyvinvoinnista. Jos loput 95 prosenttia toimii hyvin, voidaan odottaa, että myös seksi on hyvää. Toimimattomassa suhteessa suurin osa riidoista ilmenee tavalla tai toisella seksuaalisuuden alueella. Jos toimimaton seksuaalisuus määrittää koko suhdetta kielteisesti, suhteesta voi tulla seksin ristiriitojen temmellyskenttä tai molemmat välttelevät toisiaan. Silloin hyvälle seksuaaliselle kohtaamiselle jää niukasti edellytyksiä.

Keijo Markova, Pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto

X