Hammastarkastus paljasti – Hampaissa 20 reikää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hammastarkastus
© iStockphoto
Energiajuomia litkinyt Aurora Vuorensola järkyttyi, kun hänen hampaistaan löytyi yhtäkkiä parikymmentä reikää.

Hammastarkastus on hyvä tehdä säännöllisesti. Hammastarkastuksessa selvitetään paitsi hampaiden myös ikenien ja suun limakalvojen kunto.

Tummat pisteet hampaissa olivat reikiä

Aurora Vuorensola, 22, tarkasteli kasvojaan peilistä. Pitkät etuhampaat harmittivat häntä. Ne poikkesivat ylähampaiden rivistöstä ja pilasivat hänen tavoittelemansa ”jenkkihymyn”.

Samalla Auroran huomio kiinnittyi tummiin pisteisiin muutamien hampaiden väleissä. Tarkasti katsoen pisteitä löytyi yhteensä kuusi. Hän päätteli, että ne olivat reikiä. Aiemmin häneltä oli paikattu vain yksi reikä.

Hampaiden kunnon huononemisesta oli kuitenkin näkynyt jo merkkejä, niinpä hammastarkastus oli paikallaan. Edellisessä hammastarkastuksessa kaksi vuotta sitten Auroralta oli löytynyt jopa 31 reiän alkua.

”Silloin sanottiin vain, että pidä hyvää huolta hampaistasi, niin alut pysyvät alkuina”, hän kertoo.

Aurora olikin harjannut hampaitaan aamuin illoin sekä käyttänyt suuvettä, mutta hammaslangan käyttö oli jäänyt vähälle.

Aurora hakeutui viimesyksyisen havaintonsa jälkeen hammaslääkäriin huolestuneena tummista pisteistä. Tuolloin hän sai kuulla ikäviä uutisia: hampaissa oli noin 20 reikää.

Lue myös: Mitä tehdä, kun hammas irtoaa?

Hammastarkastus paljasti petollisten juomien aiheuttamat reiät

Aurora Vuorensola ei voinut etukäteen kuvitellakaan, että paikattavia reikiä löytyisi niin monta. Hänhän oli nuori, ja fitness-harrastuksensa ansiosta hän huolehti kehostaan ja terveydestään tarkemmin kuin moni ikäisensä.

Hän oli kuitenkin noudattanut terveellistä ruokavaliota vasta alle vuoden ajan. Aiemmin hän oli syönyt paljon sokeripitoisia välipaloja, kuten jäätelöä, sekä juonut useimmiten veden sijaan mehuja ja limsoja. Teehen Aurora oli tottunut kaatamaan runsaasti sokeria suoraan pussista.

Hän on kuitenkin vakuuttunut siitä, että hampaiden tuhoa nopeuttivat energiajuomat. Lukiovuosinaan hän joi energiajuomaa arkisin pullon päivässä, viikonloppuisin enemmän. Piristeet olivat tarpeen, koska hän teki lukio-opintojen ohella yötöitä järjestyksenvalvojana.

Hampaiden kunto romahti lukiovuosien jälkeen. Aurora ihmettelee nyt, miksei energiajuomien vaikutuksesta hampaisiin juurikaan puhuta.

Jotta kaikki reiät saatiin paikattua, hän joutui käymään hammaslääkärissä kaksi kertaa viikossa puolentoista kuukauden ajan.

Paikkausurakka tuntui Aurorasta aluksi painajaiselta, koska hän kammosi puudutuspiikkiä ja poraamista. Ensimmäisellä paikkauskerralla hän käytti huvikseen sykemittaria, ja maksimisyke nousi jopa 208:aan.

Seuraavilla käyntikerroilla syke oli sentään jo huomattavasti alhaisempi.

”Minulla on myös maailman paras poikaystävä, joka tuli joka kerta mukaani, odotteli käytävällä ja nappasi kainaloon toimenpiteen jälkeen.”

Lue myös: Mitä tapahtuu, jos hammaskiveä ei poisteta? Hammaslääkäri kertoo 6 kiinnostavaa faktaa hammaskiven vaikutuksista terveyteen, Anna.fi

Harmaa etuhammas

Yksi hampaista oli erityisen huonossa kunnossa. Epäonneksi se sattui olemaan juuri yläetuhammas. Juurihoidon seurauksena sen väri muuttui parissa kuukaudessa harmahtavaksi.

Outo väri ei miellyttänyt Auroraa. Hymy on hänelle tärkeä asia, koska hän tekee edustustyötä omassa PR-yrityksessään. Myös fitness-harrastukseen kuuluu kuntoilun ja terveellisen ruokavalion lisäksi poseeraaminen.

Aurora päätti teettää yksityishammaslääkärillä etuhampaaseensa kruunun, johon hän valitsi melko valkean värin. Muut hampaat valkaistiin samanvärisiksi.

Samassa rytäkässä hammaslääkäri hioi Auroran toiveesta etuhampaiden pituudesta muutaman millin pois.

”Nyt hampaani ovat sellaiset kuin haluan. Mikään ei ikinä ole täydellistä, mutta olen tyytyväinen.”

Seura 31/2013

Hammastarkastusten laiminlyönti voi kostautua

A Suomessa hammashoito on ilmaista 18 ikävuoteen saakka, minkä jälkeen vuosittaisten hammastarkastusten varaamisesta pitäisi huolehtia itse. Moni nuori aikuinen tarkastuttaa hampaansa liian harvoin.

”Valitettavasti ei ole suinkaan harvinaista, että noin 25–30-vuotiailta löytyy tarkastuksessa noin kymmenen reikää”, kertoo hammaslääkäri Ina Poutanen.

B Nykypäivän nuorten aikuisten hampaissa on useimmiten kova kiille, minkä vuoksi hampaat ovat kauniin näköiset. Kiilteen kovuus johtuu lapsuusajan hyvästä hammashoidosta: ahkerasta harjaamisesta, fluorauksesta ja ksylitolin käytöstä. Esimerkiksi hammasväleissä voi silti olla reikiä tai reikien alkuja. Hampaat pitäisi harjauksen lisäksi langata ainakin kerran päivässä, ellei kahdesti.

”Miksi ne kaksi pintaa hammasvälissä vaatisivat vähemmän puhdistusta kuin hampaiden muut pinnat”, Poutanen kysyy.

C Hampaat kestävät noin viidestä kuuteen happohyökkäystä päivässä. Jos hörppii makuvissyä pitkin päivää tai laittaa vähän väliä pastillin suuhun, purukalusto joutuu koville.

X