Aloita elämäntapamuutos maltilla! Personal trainerin superhelpot vinkit: Tee ainakin nämä pienet muutokset − ja voit heti paremmin

Personal trainer ja ryhmäliikuntaohjaaja Riikka Lausniemen vinkeillä pääset alkuun elämänmuutoksessa kohti terveellisempiä elämäntapoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liikunta parantaa mielialaa ja tukee painonhallintaa.

Personal trainer ja ryhmäliikuntaohjaaja Riikka Lausniemen vinkeillä pääset alkuun elämänmuutoksessa kohti terveellisempiä elämäntapoja.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Haaveena elämäntapamuutos? Katso personal trainer  Riikka Lausniemen helpot vinkit, miten pääset kohti terveellisempää elämää.

Sääntö numero yksi: Nuku tarpeeksi

Elämäntapamuutos kannattaa aloittaa varmistamalla, että nukkuu tarpeeksi. Useimmat ihmiset tarvitsevat unta 7−8 tuntia yössä. Väsyneenä ei jaksa liikkua ja myös mielitekoja on vaikeampi vastustaa.

Ruokavaliomuutos onnistuu vain, jos…

Ruokavaliomuutokset kannattaa aloittaa pienistä, mahdollisimman konkreettisista asioista yksi muutos kerrallaan: Jos olet tottunut syömään päiväkahvilla pullan, puolita se. Vaihda juusto kevyempään ja laita kahden siivun tilalle leivälle vain yksi siivu.

Syö 4−5 kertaa päivässä. Pidä annoskoot pieninä, tarvittaessa voit vaihtaa lautasen pienempään.

Terveellinen aamupala

Elämäntapamuutos kannattaa aloittaa pienistä, mahdollisimman konkreettisista asioista yksi muutos kerrallaan. © iStockphoto

Vähennä limsojen, karkkien, maustettujen jogurttien, pastan ja paahtoleivän osuutta ruokavaliossa.

Pyri syömään 80-prosenttisesti terveellisesti. Mistään ei tarvitse luopua kokonaan, mutta muista kohtuus. Dieetin sijasta ruokavaliota on muokattava niin, että se muuttuu painonhallinnaksi, ei laihduttamiseksi.

Lue myös: Millainen ruokavalio vähentää vatsan turvotusta? – 10 vinkkiä parempaan oloon

Aloita liikkuminen maltilla

Lisää liikuntaa, sillä se parantaa mielialaa, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja tukee painonhallintaa. Aloita kuitenkin maltilla.

Jos et ole liikkunut yhtään, aloita vaikkapa viiden minuutin mittaisista kävelylenkeistä: kierrä talo ympäri, kävele rappuset, hae posti, vie roskat ja jatka muutama askel roskikselta eteenpäin.

6 vinkkiä liikunnallisempaan elämään

Muista säännöllisyys. On parempi liikkua joka päivä vaikkapa 10 minuuttia hengästyen kuin kerran viikossa tunnin lenkki. Lisää vähitellen lenkkien pituutta ja matkaa.

Hanki askelmittari. Aseta ensin tavoitteeksi vaikkapa 5 000 tai 8 000 askelta ja lisää askelmäärä vähitellen 12 000 askeleeseen.

Muista hyötyliikunta. Parkkeeraa auto kauemmas automarketin pihassa, aja nurmikkoa, haravoi tai tee kyykkyjä mainoskatkon aikana.

Hengästy. Pyöräile pieni matka täysillä tai ota kävelyllä pieniä hölkkäspurtteja.

Kokeile uutta. Voit innostua sauvakävelystä tai liikuntatunnista, jolla et ole koskaan ennen ollut.

Nauti. Kuuntele liikkuessasi lempimusiikkiasi tai ota kaveri mukaan. Nauti luonnosta, liiku metsässä ja ulkoilmassa mahdollisimman paljon. Se laskee stressihormoneja ja leposykettä tehokkaasti.

Lue myös: Rauhallinen elämäntapamuutos: Näin pidät painosi kurissa – 5 vinkkiä

Lue myös: Kun hyvin alkanut elämäntapamuutos uhkaa lässähtää – personal trainer vinkkaa, miten koukuttua hyviin tapoihin

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X