Kangoo Jumps -tunnit palauttivat Hilkalle liikunnan ilon: ”Olo oli tunnin jälkeen mahtava – mihinkään ei sattunut, ei edes jalkoihini!”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hilkka Kauppinen
Pomppuharjoittelu on muuttanut Hilkan elämää hyvään suuntaan. © Suvi Elo
Hilkka Kauppinen innostui Kangoo Jumps -pomppuharjoittelusta. Harrastus vei jalkakivut ja vaatekoko pieneni 42:sta 36:een.

Vatsa tiukkana! Jaksaa, jaksaa! Hilkka Kauppinen, 64, pomppii musiikin tahdissa hymy kasvoillaan.

On menossa Kangoo Jumps -ryhmäliikuntatunti. Kymmenkunta naista pomppii laskettelukenkien näköisissä jalkineissa, joiden pohjassa on pienet trampoliinit. Yksi kenkä painaa noin pari kiloa, mutta kukaan ei tuskaile. Ilo ja into kuplivat tunnilla.

Kolme vuotta sitten Hilkan arki oli toisenlaista. Ainoa liikuntalaji, jota hän pystyi jalkasäryltään silloin tällöin harrastamaan, oli vesijumppa. Työ Turun linnan oppaana oli muuttunut sinnittelyksi.

”Linnassa on paljon kapeita ja jyrkkiä rappusia. Etenkin vasenta jalkaani särki ja usein opastaessani murehdin jo etukäteen, miten selviän seuraavista portaista.”

Työterveyshoitajan vastaanotolla oli aikaisemmin käynyt ilmi, että Hilkan sokeriarvot olivat koholla ja kakkostyypin diabetes teki tuloaan. Refluksi vaati lääkitystä.

Työterveyshoitaja oli kehottanut kiinnittämään huomiota ruokavalioon.

”Päivällä töissä ateriani jäivät usein vähäisiksi. Siksi napsin iltaisin vuoroin sipsejä, vuoroin suklaata ja kaikkea siltä väliltä. Samalla painoni nousi.”

Hyppykengät

Suvi Elo

Tasapainon harjoittelua

Kesäkuussa 2016 Hilkka meni töiden jälkeen ostoksille. Kauppakeskuksen parkkihallissa nuori tumma nainen jakoi esitteitä ohikulkeville. Hilkka otti esitteen, kiitti ja laittoi sen käsilaukkuunsa.

”Kuvassa olevat kengät näyttivät tosi hauskoilta.”

Kotona Hilkka luki, että Kangoo Jumps oli kehitetty alun perin urheiluvammoista toipuville ja sopi kaikenikäisille. Tiedot loivat toivoa, että huono kunto ja jalkasärky eivät ehkä olisi kokeilun esteenä. Niinpä Hilkka lähetti samana iltana sähköpostin Kangoo Jumps -valmentaja Veronica Deacille. Naiset sopivat, että Hilkka menee juhannuksen jälkeen kokeilemaan lajia Veronican ryhmätunnille.

Kun Hilkka kokeilutunnilla sai vuokrakengät jalkaansa, hän ajatteli, ettei harrastuksesta tule mitään. Tasapainon pitäminen tuntui hankalalta ja kengät vaikuttivat raskailta.

Hilkka Kauppinen

Pomppimisen salaisuus on pienet trampoliinit kenkien pohjissa. Suvi Elo

Nopeasti Hilkka kuitenkin hoksasi, että vaikeinta kengillä oli olla paikallaan. Kun teki pientä kävelyliikettä, kengillä pysyi pystyssä hyvin. Jalkojen nostaminen maasta oli kevyempää kuin hän oli luullut.

”Sykkeenikin kohosi jo ensimmäisten pomppujen aikana pilviin, mutta pomppiminen tuntui hauskalta. Olo tunnin jälkeen oli mahtava: mihinkään ei sattunut, ei edes jalkoihini!”

Jo muutaman kerran jälkeen Hilkka päätti hankkia itselleen omat kengät, jotka maksoivat pari sataa euroa.

Kerta kerralta olo kengillä muuttui varmemmaksi ja samalla tasapaino alkoi parantua.

Hän huomasi, ettei enää hakeutunut kuin varmuuden vuoksi seinän viereen tunnilla, vaan saattoi pomppia missä tahansa kohtaa liikuntasalia.

Lihaskuntoharjoittelua

Kangoo Jumps -kengillä onnistuu myös lihaskuntoharjoittelu. Suvi Elo

Hauskuus yhdistettynä tehokkuuteen

Tunnit avasivat Hilkalle oven kansainväliseen harrastukseen. Harrastusporukan yhteinen kieli on englanti.

Suurin osa naisista on 64-vuotiasta Hilkkaa nuorempia, mutta mukana on myös kypsään ikään ehtineitä.

”Tämä laji ei ole iästä kiinni. Tunnilla pomppiessa pääsee vapaaksi päivän työkiireistä, tasapaino sekä koordinaatiokyky lisääntyvät ja kunto nousee. Tunnilla hauskuus yhdistyy tehokkuuteen. Huolet unohtuvat.”

Kangoo-tunnit koostuvat usein tanssillisesta osuudesta ja lihaskunnosta. Uusia koreografioita opetellessa Hilkka opettelee ensin jalkojen liikkeet. Kun ne sujuvat, hän ottaa mukaan kädet.

Hyvä apu on ohjaajan ja harrastajien rento asenne: Jokaisesta liikkeestä voi aina tehdä oman sovelluksensa. Tärkeintä on, että tulee hiki ja on hauskaa.

Kengillä on mahdollista tehdä myös juoksulenkkejä, mutta Hilkasta yksin liikkuminen tuntuu tylsältä. Niinpä hän mahduttaa kalenteriinsa vähintään kaksi ohjattua Kangoo-tuntia viikossa.

”Jo ensimmäisen vuoden aikana sokeriarvoni tasaantuivat. Olen saanut ohjaajalta vinkkejä ruokarytmin löytämiseen, ja vaatekokoni on pienentynyt 42:sta 36:een.”

Hilkka Kauppinen

Kesäisin pomput onnistuvat myös pihalla. Suvi Elo

Hilkan jalkakivut ovat hävinneet. Kasvanut lihaskunto näkyy oppaan työssä siten, että enää Hilkka ei hengästy opastaessaan ryhmiä rappuja kivutessaan.

”Olen saanut kokonaisvaltaista hyvää oloa.”

Hilkka on ollut esittelemässä lajia muutaman kerran.

”On harmi, että monet kompastuvat omiin ennakkoluuloihinsa ennen kuin edes kokeilevat lajia. He toteavat, että en minä kengillä pystyssä pysy, mutta lapseni voisi kokeilla.”

Hilkka asuu Turussa, mutta muuttaa Hämeenlinnaan jäädessään muutaman vuoden sisällä eläkkeelle. Sinne häntä vetää muun muassa toinen tärkeä harrastus, pukujen ompelu Kulkuriteatterille. Se toimii Hyvinkäällä.

Hilkka ei ole vielä löytänyt Hämeenlinnasta Kangoo Jumps -tunteja.

”Olen vähän yllytyshullu. Jos tilanne ei korjaannu, ei tiedä, vaikka kävisin ohjaajakoulutuksen ja ryhtyisin vetämään tunteja itse.”

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/19

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Näin aloitat

Mene koulutettujen Kangoo Jumps -ohjaajaien ryhmäliikuntatunneille, joita on eri puolilla Suomea.

Ennen tuntia kannattaa ottaa yhteyttä tuntien ohjaajaan. Hän osaa ohjata aloittelijan sopivalle tunnille. Tunteja voi olla yhtä hyvin sisällä kuin ulkona.

Ennakkoluulot kannattaa jättää kotiin ennen tunnille menoa.

Hyppykengät voi yleensä vuokrata aluksi. Oikeat hyppykengät valitaan koon ja hyppijän painon mukaan. Kengät kannattaa kiinnittää jalkoihin istualtaan, ja ylös nousemiseen voi pyytää apua.

Varusteiksi riittävät alussa sisäliikuntavaatteet, pitkät sukat ja vesipullo.

Pieni liike helpottaa tasapainon löytämistä. Tasapainon ja rohkeuden pomppimiseen löytää yleensä parin kokeilukerran aikana.

Tunnin jälkeen on hyvä muistaa juoda paljon vettä. Samana päivänä ei kannata lähteä enää juoksulenkille.

Vinkit antoi Kangoo Jumps -valmentaja Veronica Deac.

X